Efterlängtat SM i hembryggning

by | maj 3, 2023 | 0 comments

Hög kvalitet och glädje under efterlängtat SM i hembryggning

Det har varit pandemi och SM i hembryggd öl har haft paus, men nu var det äntligen dags att dra igång det 35:e svenska mästerskapet. Stämningen var på topp, bryggare från hela landet hade samlats i Solna för att få bjuda på sin öl, smaka på andras och äntligen få vara i samma lokal och prata om hembryggning med varandra.

Jag lyckades prova ett 20-tal öl och slogs konstant av lyckan över hur hög kvalitet all öl höll och hur stark konkurrens det var och det var svårt att välja en favorit. För som besökare får du nämligen vara med och rösta i Folkets val i 8 kategorier, Lager och Underjäst öl, Maltdominerande öl, Humledominerande öl, Jästdominerad öl, Syrligt och Spontanjäst öl, Övriga öl, Cider och Mjöd, samt Folköl, där sammanlagt 157 öl ställde upp. Som besökare får du även rösta i etikettävlingen. De bryggare med lite mer framförhållning har även kunnat skicka in bidrag i förväg för att bedömas av en jury i ”domarklasserna”, där vinnarna presenterades under dagen. 

“När vi smakade av den dansade tanninerna i våra munnar”

Även om det var fantastiskt god och spännande öl att smaka på under dagen, så är ändå den största upplevelsen med SM att få prata med bryggarna och jag vill lyfta fram och lägga lite extra fokus på några vinnare som jag tycker stack ut (lista med alla medaljer hittar du längre ner).

Barkarby Bryggeri tog hem guld i folkets val-kategorin Maltdominerad öl med ölen ”En slemmig torsk”, en special stout på 14,1%. Staffan, en av de fem bryggarna beskriver den såhär:
”Tanken med den var att det skulle bli en riktigt fet stout, vilket jag nog tycker vi lyckades med. Den bryggdes mars 2019 och var tänkt att vara med på SM 2020, men det blev ju som det blev då. Den är dubbelmäskad och knappt lakad för att få så högt og som möjligt. Vi drog i ekkuber som råkade ligga i för länge. Så när vi smakade av den dansade tanninerna i våra munnar. Vi funderade då på hur vi skulle kunna dölja tanninerna och tyckte att blåbär skulle vara bra på det. Så då åkte några kilo blåbär i. Att den fick stå i flaska drygt tre år var nog bara bra!”

Barkarby bryggeri

De vann också guld för deras ”Wit Snake”, en Belgisk veteöl på 5,2% i folkets val-kategorin Jästsominerad öl

”En belgisk veteöl som vi även den bryggt flera gånger. Som sagt, vi gillar belgiska ölstilar. Vad passar bättre än en wit på våren och sommaren? I den här använder vi palemalt istället för pilsnermalt och apelsinzest istället för citronzest. Givetvis har vi även korianderfrön i den.” Berättar Staffan.

De ställde även upp med en riktigt god belgisk blonde, döpt till det passande namnet ”Blondie” på 7,3% och ”12/12” en NEIPA på Citra, Mosaic och Nelson på 6,4% som båda kom på 4e plats i sina kategorier. Barkarby bryggeri består utav Tobias Bredenwall, Peter Bergman, Peter Blomberg, Staffan Odenstad och Esko Airas som bryggt ihop sedan 2016.

När jag frågar Staffan om hur de lyckats kamma hem så många bra placeringar i folkets val svarar han:

”Jag tror att vi har en fördel i att vi är fem stycken. Det gör ju att vi kan ta oss tid att prata med de besökare som vill prata och fråga om våra öl och hur vi brygger dem. Jag tror även att vi drar fördel av våran bar. Vi syns helt enkelt och får nog då många som kommer till oss för att smaka våran öl. Vi försöker även ha olika ölstilar som kan dra folk till oss, från den tyngsta Stouten till en lätt Wit. Till sist kanske man har en fördel av att SM går av stapeln i den staden man bor.”

Att väcka uppmärksamhet med sin öl

Claes Eliasson från Gubbens lantbrygggeri vann guld för årets folköl i folkets val med ölen ”Påskmust Occult Sour” på 3.3%. Han har bryggt sedan 2012 och är hans andra guld i SM, förra gången var det för en smaksatt kettlesour i Lindköping 2018. Claes är även öldomare och sitter i DK i SHBF.
”Jag tror att hemligheten är att väcka uppmärksamhet, locka besökarna till sig på något sätt, med ett galet namn, produkt eller monter. Men då måste ju ölen vara kul att dricka också. Inte nödvändigtvis god och balanserad eftersom man bara bjuder på rätt lite i varje glas.” berättar han. Claes ställde även upp med en Best Bitter på 4% i den maltdominerande klassen.

Några som inte gick tomhänta hem från domartävlingen var grabbarna från podden Hembryggning halleluja, där Magnus Vasilis tog en medalj och Sebastian Rutelin tog hela fyra medaljer. Sebastian berättar att det är svårt att bestämma vilket pris han är mest stolt över, då han fick ett silver med “samma öl” som han tidigare tagit silver med, vilket var en modern ljus lager.
“Men mest stolt är jag nog över min Berliner Weisse. Jag vet att det finns otroligt duktiga bryggare som gör surt i Sverige. Och detta var första gången jag gjorde en Berliner, så sjukt kul att knipa ett silver i den klassen.”
Vad hemligheten är för att ta hem fyra medaljer har han svårt att svara på:
“Jag har ingen aning om vad hemligheten är. Läsa typdefinitioner noga. Hålla koll på sin jäsning. Skicka in många öl. Skicka in färsk öl. Och en hel del tur skulle jag tro. Det är många som brygger bra, och jag tror att medalj eller inte kan bero på domarnas dagsform” berättar han.

Kan man blanda två öl?

Andra stora snackisar var den självrunna pilsnern ”Automagisk Altruism” från Tobias Janius och Christian Lindskog som var riktigt härlig. “Deux Amoureux” en Saison där även Tobias Janius står bakom fast ihop med Magnus Vasilis, där de blandat två saisoner som de bryggt på varsitt håll, båda Tobias öl tog silver i sina klasser. Vi har “Trollmors SAFT” bryggt av Hannes Christensen på Trollskogen som var helt galen med sina smaker av bärpaj, marshmallows, kardemumma, vanilj, persika och aprikos. Hyss bryggeri får man heller inte missa att nämna som var en personlig favorit och jag smakade kanske deras “Hallonkris” mer än en gång och blev helt lycklig av deras ”Barrel Aged Hot Chocolate” som tog silver i folkets val. Hyss Bryggeri består av Anders Jansson, Marcus Hotakainen och Jens Modin.

Något man också slås av, och kanske borde vara en tävling i sig, är hur kreativiteten flödar när det kommer till ölnamn, där du hittar öl som heter Väderleksrap-Porter, Barley Legal, Fem maltkorn är fler än fyra humlekottar och May the schwarz be with you.

Tack SHBF (Svenska hembryggareförening), alla ideella som ställde upp, den fantastiska konferencieren Micael Lysén och såklart alla hembryggare för ett riktigt bra arrangerat SM i hembryggd öl 2023!

Här kommer listan med medaljer:
(För komplett lista med alla öl, samt domarnas motiveringar, se www.shbf.se)

Folkets val

Lager och Underjäst öl

Guld: Lindegaards czech pilsner​, 4,8% Tjeckisk pilsner. Bryggare: Sonny Knudsen, Luisa Knudsen
Silver: Automagisk Altruism, 5,2% Tysk pilsner. Bryggare: Tobias Janius, Christian Lindskog
Brons: G.O.A.T, 7,4% Bock. Bryggare: Erik Nord

Maltdominerad öl

Guld: Slemmig Torsk, 14,1% Special stout. Bryggare: Tobias Bredenwall, Peter Bergman, Peter Blomberg,​ Staffan Odenstad, Esko Airas
Silver: Barrel Aged Hot Chocolate, 12,5% Special stout. Bryggare: Jens Modin, Anders Jansson, Marcus Hotakainen
Brons: Josephine, 6,6% Blonde. Bryggare Mats Hellman, Bo Eriksson, Mattias Hansson, Kåre Bodesson

Humledominerad öl

Guld: Rapsgate IPA, 6,5% IPA Bryggare: Fredrik Lindberg, Jimmy Lindbergh
Silver: Brewbusters NEIPA, 6,6% New England IPA, Tobias Strand, Daniel Markänger, NilsMannerby, Jonas Saltin, Johan Lövgren
Brons: Tribelake Champange IPA, 13,5% Dubbel IPA, Sten-Otto Holmberg, Kenneth Johansson, Hans Holmberg

Jästdominerad öl

Guld: Wit snake, 5,2% Belgisk wit. Bryggare: Tobias Bredenwall, Peter Bergman, Peter Blomberg,​ Staffan Odenstad, Esko Airas
Silver: Deux Amoureux, 6,7% Saison, Bryggare: Tobias Janius, Magnus Vasilis
Brons: Joseph, 9,1% Tripel. Bryggare: Mats Hellman, Bo Eriksson, Kåre Bondesson, Mattias Hansson

Syrligt och Spontanjäst öl

Guld: Uppsala Megablend​, 6% Gueze. Bryggare: Gustav Dominicus, Jakob Carlström, Niklas Stenlås,​ Kjell Eriksson, Helena Eriksson, Maria Sandhill,​ Håkan Gunneriusson, Saga Wistman Gunneriusson.
Silver: Snout Spout, 7% Fruktlambik, Bryggare: Henrik Hildemar
Brons: Just another Gose, 4,6% Gose. Bryggare: Fredrik Ek

Övriga öl

Guld: Hallonsuris, 4,2% Bäröl. Bryggare: George Smidlund​
Silver: Trollmors SAFT, 6% Bäröl. Bryggare Hannes Christensen
Brons: Blåbärssuris, 8,1% Bäröl. Bryggare Maja Koivunen, Tove Gremlin

Cider och Mjöd

Guld: VERRY BERRY MJÖD :​ MORS LILLA OLLE, 12% Mjöd. Bryggare: Jonatan Nygren​
Silver: Fredrik – a Wealthy man, 5,1%. Bryggare: Kent Eriksson Pripp
Brons: Becider, 6,8%. Bryggare: Benny Selin, Jonatan Stolt

Folköl

Guld: Påskmust Occult Sour​, 3,3% Berliner Weisse. Bryggare: Claes Eliasson
Silver: Grätzklipparöl, 3,2% Övrig rököl. Bryggare: Johan Wallén, Angelica Jansson
Brons: Petit Table, 3,5% Saison. Bryggare: Mikael Näslund, Samuel Mancho

Etikettävlingen​

Guld: Hydrornas krutsuris, Bryggare: Drolle

Domartävlingen

Svensk mästare i hembryggd öl

Fredrik Olsson, Mikael Andersson –  Rökbock

Mild/Karaktärsfull Lager

Guld: Urkpils, Tjeckisk pilsner. Bryggare: Linus Falemo

Silver: Single E – Tmave Pivo, Centraleuropeisk mörk lager. Bryggare: Emil Artursson

Brons: Single E – Märzen, Märzen. Bryggare: Emil Artursson

Kraftig Lager

Guld: Woffes Bock, Bock. Bryggare: Anders Wendler

Silver: Cheri Cheri Lady, Modern Ljus Lager. Bryggare: Sebastian Rutelin

Brons: G.O.A.T., Dubbelbock Bryggare: Erik Nord

Mild Ale

Guld: SMILLA, Kölsch. Bryggare: Örjan Nilsson

Silver: Leyton, English ordinary bitter. Bryggare: Staffan Högfeldt

Brons: All Day Scottish Ale, Skotsk ale 70/- & 80/-Bryggare: Ronny Hagala

Karaktärsfull Ale

Guld: Bustan Bitter, Engelsk best bitter. Bryggare: Thomas Jarlsmark

Silver: Uvekull Altus, Pale Ale (APA). Bryggare: Daniel Axelsson

Brons: Brunbälte, Brown ale (amerikansk). Bryggare: Emil Sjöberg, Fredrik Jakobsson

Kraftig Ale

Guld: Hedgehog Old Ale, Kraftig Ale. Bryggare: Wolfgang Magnusson

Silver: Puzzles and pieces, IPA. Bryggare: Erik Waller

Brons: Kornvin, Barley wine. Bryggare: Erik Forslund, Alfred Arbman Karlsson, Joakim Nyström

Veteöl

Guld: Drevvikens Dunkelweissen, Mörkt veteöl. Bryggare: Petter Wigle

Silver: Wajertstefan, Ljus veteöl av sydtysk typ. Bryggare: Stefan Edrén

Brons: Weiss Guy, Weizenbock. Bryggare: Sebastian Rutelin

Mild Stout/Porter

Guld: Korpulent, Porter. Bryggare: Jonas Lorenthsson

Silver: Bustans extra stout, Extra stout. Bryggare: Thomas Jarlsmark

Brons: Väderleksrap-Porter, Porter. Bryggare: Sebastian Rutelin

Kraftig Stout/Porter

Guld: Dinitrol, Imperial stout. Bryggare: Erik Waller

Silver 8:D-5 Long Boil Stout, Imperial stout. Bryggare: Ronny Hagala

Brons: 1361, Imperial Stout. Bryggare: Johan Hallberg

Belgisk och Fransk Ale

Guld: Rida, rida Ranke, Saison. Bryggare: Karl Johansson

Silver: Tambour Sauvee, Mörk Stark Belgisk Ale. Bryggare: Mats Hellman, Bo Eriksson, Mattias Hansson

Brons: Styrka, Mörk Stark Belgisk Ale. Bryggare: Nicklas Lathvenis

Syrlig öl

Guld: Vildkatt – Humle, Övriga klassiska syrliga öl – Humlat spontanjäst öl. Bryggare: Erik Rova, Mårten Hedborg, Martin Nylander

Silver: Ich bin ein hamburger, Berliner weisse. Bryggare: Sebastian Rutelin

Brons: Tant Brun, Oud bruin. Bryggare: Magnus Vasilis

Specialöl

Guld: Smokepeace, Rökbock. Bryggare: Fredrik Olsson, Mikael Andersson

Silver: Ravenoli Pils, Italopilsner. Bryggare: Jonas Lorenthsson

Brons: Grätzklipparöl, Övrig rököl/Grodziskie. Bryggare: Johan Wallèn, Angelica Jansson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu