DEYA med passion för humle och traditionellt brittiskt

by | mar 16, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA

DEYA Brewing Company grundades i en passion för enastående öl och en vision om att skapa färska, intensiva och utsökta öl. DEYAs distinkta husstil är mjuka, juiciga och väldigt humliga pale ales. Om det låter som den typ av öl du gillar, missa inte detta. I dag är DEYA ett av Storbritannien mest hyllade bryggerier.

Hög nivå med låg procent

Jag fick prova tolv olika öl från bryggeriet. Det var helt fantastisk öl som smakade mycket samtidigt som många höll en låg procentnivå. Det var längesen jag drack öl på 3,8-4,6 % som var såhär god. Ölens balanserade humlighet fungerade trots att många öl alltså var rätt svaga i procenten. Det bästa av två världar. Amerikansk humle och brittisk lättdruckenhet som gör att man kan dricka många öl och hålla hela kvällen. Jag var imponerad över hur lättdrucken ölen var och dess fräscha humleprofil som balanserade snyggt på tungan är något jag sällan stött på.

Jag fick en intervju med bryggeriets svenska säljchef Nils Lindborg och försökte få en bild av brittiskt hantverksöl år 2023.

Vilka är DEYA?

DEYA Brewing Company är ett oberoende bryggeri i Cheltenham, Storbritannien som fokuserar på humlig öl, lageröl och traditionella brittiska stilar. De strävar efter att göra öl i världsklass. Deras taproom på plats är hjärtat av bryggeriet och är öppet varje vecka för servering av färska burkar och fatöl.

DEYA tar ett helhetsgrepp på affärerna och strävar efter att vara den bästa arbetsgivaren man kan vara, samtidigt som de arbetar på ett rättvist och hållbart sätt och med människan i fokus.

Grundandet

DEYA grundades 2015 av Theo. Bryggeriet började med att brygga några partier av Steady Rolling Man (SRM), deras flaggskeppsöl som bryggdes på olika lokala bryggerier samtidigt som de letade efter en mer permanent plats. I januari 2016 fick de nycklarna till sin första fasta lokal där de började brygga under våren. Under de första sex månaderna fokuserade de nästan uteslutande på att fullända receptet för SRM innan de till sist gick vidare till andra humliga öl med östkustkänsla. I slutet av 2019 flyttade DEYA till ett större bryggeri för att kunna brygga mer öl.

Steady Rolling Man

Steady Rolling Man (SRM) är alltså bryggeriets första öl och också den öl som de säljer mest av. Ungefär 50 procent av DEYAs produktion utgörs av SRM och under bryggeriets första 12 månader var det den enda öl man bryggde.

– Steady Rolling Man alltså. Vår pale ale. Den är inspirerad av de löjligt goda humleöl som vi föll för från början. Vi bryggde våra egna versioner av dessa öl, om och om igen. Medan vi bryggde lyssnade vi på de största stjärnorna på blueshimmelen. Det berusande (!) hopkoket av musik från gammaldags bluesskivor och saftig amerikansk humle förbryllade oss från början och den rullande mannen föddes under dessa sessioner! Otroligt mjuk och delikat med intensiva tropiska frukthumlearomer och mättnad, detta är vår vision om den perfekta pale alen, säger Nils Lindborg.

Vad betyder DEYA?

DEYA är den engelska stavningen av en plats på Mallorca som heter Deia. När Theo namngav bryggeriet ville han ha något som inte var områdesspecifikt eller begränsande på något sätt. Namnet är till viss del meningslöst. Eftersom namnet är ganska abstrakt så har bryggeriet själva kunnat bygga upp bilden av varumärket och fyllt namnet med mening.

Krokodilen

Krokodilen kom ursprungligen från originaletiketten för Into the Haze-ölen som bryggeriet släppte tidigt. Krokodilen har sedan dess utvecklats och finslipats under åren och blev till slut vår kärnkaraktär som vi kallar för Domingo Robinson. Slutligen blev krokodilen en del vår logotyp.

Export och Sverige

Idag finns DEYA i 14 olika länder varav tio olika i Europa. Planen är att det ska bli ännu fler. I Sverige har man ett samarbete med importören Premium Beers Sweden AB. Idag finns ingen av bryggeriets öl på Systembolaget men förhoppningsvis kommer de inom kort.

Brittisk hantverksöl idag

– Den engelska hantverksölsscenen ser för tillfället många utmaningar så som de flesta industrier gör. Det beror bland annat på stigande kostnader för råvaror och CO2. Det kommer att bli ett utmanande år för alla bryggerier och för tillverkare av hantverksöl som ju är en lyxprodukt kommer nyckeln till framgång att vara att fokusera på kvalitet och konsistens framför allt annat, säger Nils Lindborg.

– Vårt mål är att producera den bästa humleölen som går och för oss kommer kvalitet alltid att vara den viktigaste biten i det vi gör på DEYA, avslutar Nils.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu