Detta är hantverksölens viktigaste fråga

by | nov 8, 2023 | 0 comments

Inflation, elpris-kaos, post-covid, höjd alkoholskatt och jag vill inte ens gå in på världsläget. Det är tufft för många branscher just nu och inte minst för våra älskade svenska hantverksbryggerier. Rubriken ”Trendbrottet: Glöm hipsterölen – nu är det billig ljus lager som gäller” från SVT Nyheter här om veckan gjorde mig såklart inte glad, men tyvärr inte heller förvånad. I artikeln berättar Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander hur han ser att billig industrilager blir mer populärt att köpa av oss svenskar och hur vi i tuffa tider prioriterar priset över kvalitet eller att stötta det lokala. Det gör att mikrobryggerierna pressas från två håll, både högre omkostnader och mindre intäkter.

Någon som sitter på en tänkbar lösning är Sveriges Oberoende Bryggerier som jobbar för att implementera ”differentierad alkoholskatt för småbryggerier”. Vad är detta för sexigt ämne då? Kortfattat handlar det om ett EU-direktiv som erkänner den skeva konkurrensen inom ölbranschen. Direktivet uppmanar EU:s medlemsländer att implementera en lägre alkoholskatt för mindre hantverksbryggerier, något som alla EU:s medlemsstater förutom Sverige och Spanien redan implementerat. Med mindre hantverksbryggeri menas de som producerar mindre än 20 miljoner liter öl per år. I den definitionen ingår samtliga små svenska hantverksbryggerier, då de stora av de små hantverksbryggerierna, så som Oppigårds bryggeri och Stigbergets bryggeri, ”bara” brygger ca 2 miljoner liter öl per år. Vill man nörda ner sig mer i ämnet kan man läsa mer i rapporten från Sveriges Oberoende Bryggerier.

Men vad skulle detta innebära i praktiken och varför är det så viktigt? En som jobbar med påverkansarbetet och tycker att detta är den viktigaste frågan för alla hantverksbryggerier som just nu kämpar i motvind är Nina Schultes, på Snausarve Gårdsbryggeri på Gotland. När jag pratar med Nina berättar hon om sin passion för den svenska ölen, hur tufft det är för många små bryggerier i Sverige men också hur hantverksölen bidrar till besöksnäringen och hur viktig den är ur ett gastronomiskt perspektiv.
”Vi hantverksbryggerier står bara för en liten procent av allt som säljs på Systembolaget men för runt 70% av det varierande utbudet. Det skulle vara förfärligt om det försvann”. 
Hon berättar vidare hur många småbryggerier och destillerier som det finns bara på Gotland och hur det bidrar till en lokal gastronomisk upplevelse runt om på ön. Hur de har samarbeten och ex. Ska ha en tryffelmiddag nu i höst för att lyfta det gotländska där både turister och lokalbefolkningen brukar komma på dessa evenemang. 
”Vi bidrar till det som Systembolaget strävar efter, att göra ölen till en upplevelse, där målet inte är att bli berusad eller hitta bäst APK, utan känna spännande och nya smaker, lära sig om drycken och maten som passar till”. 
Nina berättar vidare hur hon oroar sig för att svenska mikrobryggerier, som redan går på knäna, snart inte orkar mer och får stänga. 
”Det skulle även resultera i att många arbetstillfällen försvinner och vi kommer få börja importera mer hantverksöl från andra länder istället, vilket såklart är tråkigt”
Men hon är positiv till framtiden och berättar hur Svenska Oberoende Bryggerier hade ett bra samtal med flera representanter från riksdagen i januari och hur Moderaterna precis röstade ja till lägre skatt för småbryggerier på sin partistämma. 
Jag vill tro att detta är något som kommer hända snart, förhoppningsvis ser vi det redan i nästa budget och det skulle kunna rädda många, det är även något som gynnar landsbygden med alla små bryggerier och inte bara några som ex. Gårdsförsäljningen skulle göra”.
Jag frågar henne vad det skulle betyda för henne och Kalle som driver Snausarve och alla andra mindre bryggerier. 
”Vi skulle självklart investera mer i bryggeriet och faktiskt kunna ta ut en skälig lön, något vi inte kunnat tidigare. Det är inget som kommer märkas i prissättningen på ölen från olika bryggerier, vilket en undersökning från Svenska Oberoende bryggerier visar, utan det skulle mer betyda bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö för anställda som har mycket tunga jobb, att man kan investera i mer automatisering i bryggerierna och sen självklart att fler bryggerier överlever och vi därför kan fortsätta ha så mycket fantastisk hantverksöl i Sverige, från norr till söder”.

Riksdagspartierna börjar som sagt att få upp ögonen för att implementera EU direktivet och när den allmänna motionstiden i Riksdagen avslutades hade 7 riksdagsmotioner angående differentierad alkoholskatt inkommit från flera partier.
”Det är väldigt positivt att frågan uppmärksammas från olika håll i politiken, det ger ett kvitto på att frågan varken är kontroversiell eller ideologisk. Alla partier vill såklart att småföretagare och verksamheter på landsbygden ska få en enklare och mer realistisk vardag” berättar Ayla Yavuzalp ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier i ett pressmeddelande.

På tal om detta har jag därför frågat alla partier hur de ställer sig till differentierad alkoholskatt:

Socialdemokraterna:Vi har som parti inga planer på att driva frågan om differentierad alkoholskatt för oberoende hantverksbryggerier”. Svarar Angelica Vallgren Pressekreterare för Socialdemokraterna.
Dock har två motioner inkommit från Socialdemokratiska Riksdagsledamöter. Lokalproducerad Öl och Förbättrade Förutsättningar För Svenska Hantverksbryggerier.

Moderaterna: ”En differentierad alkoholskatt för småbryggerier är en fråga många av våra riksdagsledamöter drivit på för och motionerat i Riksdagen för att införa. I samband med vår partistämma för två veckor sedan röstade vi även igenom en motion kring detta och partiet driver nu frågan som sin egen. Vi ser alltså positivt på detta och hur det gynnar småföretagarna i bryggerinäringen. Systemet är redan på plats i många EU-länder och vi ser inga hinder för att införa det även här i Sverige.” Svarar Axel Broang som är Politisk sakkunnig Moderaternas riksdagskansli. Två motioner har även inkommit från moderaterna, Införandet av Differentierad Alkoholskatt och Ölskatten för de Små Bryggerierna.

Vänsterpartiet: Vår principiella hållning till skattesystemet i stort är att vi förordnar en enhetlig beskattning med nedsättningar och undantag. Samtidigt har mikrobryggerier högre kostnader för sin produktion och därmed ett högre slutpris vilket bidrar till svårigheter att klara en småskalig verksamhet.” Säger Jan Gustafsson Politisk sekreterare.

Liberalerna:L har inte några sådana förslag idag och vi ser alkoholskatten som ett verktyg i att motverka ett missbruk av alkohol. Däremot ser vi den utveckling som finns och fler seriösa, mindre aktörer bör plockas upp av Systembolaget och få komma in i systemet. Systembolaget har ett viktigt uppdrag att se till att det finns en struktur där det är enkelt för producenter att få erbjuda sina hantverksprodukter – här finns utvecklingspotential givet hur situationen ser ut i dag.” Svarar Johannes Ängessved, Kommunikatör för Liberalerna.

Centerpartiet: Har inte svarat, men skickat in två motioner. Småskalig Alkoholproduktion och Sänkt Skatt för Små Bryggerier. 

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har inte svarat.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu