Craft Brewery i USA = Storföretag i Sverige

by | apr 8, 2013 | 2 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

 craft

Det pratas ofta om all Craft Beer som kommer till Sverige från USA som är så fantastisk och som kommer från små bryggerier där. Vi tar oss en snabb titt på dessa små bryggerier.

Enligt Brewers Association är deras definition av Craft Brewer denna : ”An American Craft brewer is small, independendt and traditional.”

Liten, oberoende och traditionell med andra ord.

 • Med liten menar de att man ska ha en produktion på mindre än 700 miljoner liter öl varje år. Vi kan då reflektera över att den totala registrerade konsumtionen av öl i Sverige 2011 var 480 miljoner liter, plus en trolig mörkerimport på runt 100 miljoner liter
 • Med oberoende menar de att mindre än 25 % av ägandet i bryggeriet ägs av ett stort bryggeri eller liknande producent på marknaden.
 • Med traditionell menar de att minst 50 procent av produktionen ska vara helmaltprodukter, dvs inte några tillsatser.

Om vi tittar på de svenska ’jättarna’ utifrån detta så har Carlsberg Sverige en försäljningsvolym 2011 i Sverige på 165,7 miljoner liter öl. Detta är alltså ungefär 24 procent av vad man får göra för att klassas som ett Craft Brewery i USA. Nu faller de ju på den andra punkten eftersom det är en stor jätte som äger dem.
Om vi tittar på andra stora i Sverige då som Spendrups och Åbro. De är båda privatägda, de producerar helmaltsprodukter och de producerar under 700 miljoner liter per år. Dessa är alltså Craft Brewers enligt definitionen som vi använder oss av.

Varför använder de sig inte av det i marknadsföringen undrar jag, ingen kan säga något om det…….

Ibland är vi så upprymda över importprodukter som vi tror kommer från små dubbelgarage där en entusiast lyckats komma ut på marknaden med sina produkter. Sanningen är sällan så, utan sanningen är oftast att det är rejält stora bryggerier som med svenska volymer sett vräker ut sin öl på marknaden. Visst finns det dubbelgarage som man brygger öl i också, men det kommer sällan hit på de vanliga vägarna.

Sierra Nevada hade förra året en årsproduktion på över 110 miljoner liter öl och de klassas som små. Samuel Adams har precis blivit omkörda som det största Craft Brewery i USA av Yuengling som förra året producerade drygt 285 miljoner liter öl.

Ölen blir självklart inte sämre av detta jag vill bara att ni alla ska vara medvetna om att det ofta är som man alltid sagt :” I USA är allting alltid mycket större”

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Comments

 1. Thonas Bingebo

  USA invånarantal – 315,6 miljoner
  Sverige invånarantal – 9,5 miljoner

  USA är också en större marknad 🙂

  Reply
  • Jonas H

   Visst är det så Thomas men….. är det verkligen ’hantverksmässigt’ vid dessa volymer ??
   Vi kan också roa oss med en helt orelevant jämförelse till, men ändå. Om vi tar samma förhållande mellan befolkningarna ==> volymer, så ger det 23 miljoner liter för sverige som ett CB.

   Vad jag reagerar på, oavsett land och befolkning, är volymen man accepterar för att få kallas för CB.

   /Jonas H

   Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu