Provade de Corsendonk jag hade hemma, vilket är förra och förrförra årets. Passade också på att prova N’Ice Chouffe, även den från förra året.
Förrförra året ”upptäckte” jag Corsendonk och förra året gjorde jag slag i saken och köpte på mig några lådor i uttalat syfte att spara, dels för att ha under året, men också för att se hur den utvecklas då den säljs med ett bäst-före som ligger tre år fram i tiden. Fick inför den här provningen tag på några flaskor från förrförra året och då är det ju som gjort för att prova dem mot varandra.
Corsendonk 2012 har ett ljust gräddfärgat skum som sjunker undan efter några minuter till ett tunt skikt över ytan på glaset med slöjor längs kanten och några ”öar” i ölen. Färgen är mörkt bärnstensfärgad med dragning åt rött.
Doften är först intensivt syltig och det första jag tänker på är en nyöppnad burk med jordgubbssylt. Efter en stund ger sig rostad malt och mörkt socker till känna.
Smaken är trevlig med en lätt beska, rostad malt som ger plats åt torkad frukt, där jag velar lite innan jag bestämmer mig för att jag känner russin. Efter att ha låtit glaset stå några minuter minner smaken också om muskovadosocker. Smakerna hänger kvar i munnen en lång stund och borde passa bra till julmat, knäck och som julgodis under uppesittarkvällar.
250 ml, 8.1 ABV, 20,90 SEK,
Producent: Brouwerij Corsendonk
Leverantör: Wicked Wine
Corsendonk 2011 har ett ganska kortlivat ljust gräddfärgat skum som sjunker ihop, utan något kvarvarande skikt över ytan i glaset, mycket tunna slöjor längs kanten och några ensamma öar. Färgen är bärnsten.
Doften är väldigt söt och det enda jag kan känna är godis, främst hallonbåtar, inslag av skumbanan samt torkad frukt. Smaken matchar doften som en flytande godispåse, med en stark sötma och låg kort beska. Efter en stund kommer svaga toner av torkade dadlar och inslag av mörkt socker, men utan muskovadosockrets lakritsanstrykning.
Tyvärr måste jag säga att den här var för söt och utan den komplexitet som gör dess yngre syskon så trevlig.
250 ml, 8.5 ABV, priset försvunnet i tidens töcken
Producent: Brouwerij Corsendonk
Leverantör: Wicked Wine
Jag vill påstå att 2012 fortfarande är ett mycket bra julöl, medan 2011 har passerat sin topp och bör drickas snarast, iallafall utifrån de flaskor jag nyss provat. Det ska bli spännande att prova årets och jag återkommer med den i jämförelse med sina äldre syskon. Årets Corsendonk släpps 2/11 och med tanke på hur bra förra årets upplaga klarat lagringen så kommer jag att köpa några lådor att dels njuta av under året, dels ha till nästa år.
N’Ice Chouffe är en kul öl som jag rekommenderat till bekanta och den har konsekvent vunnit anhängare. En kommentar var att den numera är ”tradition” på julbordet. Flaskan jag provar är från förra året, färgen är ljust bärnsten, med ett ljust ganska kort skum som lämnar glesa slöjor längs med kanten. Doften är kryddig där timjan framträder tydligt. Ölen ska också vara kryddad med Cointreau, men jag tycker inte den är så framträdande, möjligen kan jag ana apelsinskal i doften. Förutom timjan finns lätta fenoliska toner, därutöver djup trevlig malt.
Smaken inleder med rostade toner, kryddighet där timjan intar en framträdande plats utan att ta över, därefter en halvstor beska som ligger kvar tillsamman smed kryddorna.
Den här ölen är som gjord för att matcha den feta maten under julen, men har en stor nackdel eller snarare tio, nämligen alkoholstyrkan. Vid 10 % ABV som är väl dolda under smakerna kan den här ölen göra vilken julbordsgäst som helst väldigt yvig i näbben redan efter första glaset, så se upp!
N’Ice Chouffe, 750 ml, 10 ABV, 56,90 SEK
Producent: Brasserie d’Achouffe
Leverantör: Galatea Spirits
Sammanfattning: Letar du en trevlig smällkaramell att njuta själv till maten, så är förra årets Corsendonk ett bra val. Vill du dela med andra så är N’Ice Chouffe mycket trevlig, men se upp så inte gästerna känner att nyårsfyrverkerierna börjar i förtid. Jag återkommer med intrycket av årets Corsendonk så snart jag kan.
/Jonas F
0 Comments