Coopers Sunkissed Weiss webprovning

by | jul 4, 2014 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA

Sunkissedweiss2

Har börjat nalla från de fat med Coopers Sunkissed Weißen som jag bryggde efter tävlingen här på Pilsner.nu och känner att nu är den så pass bra att vi kan ha en provsmakning.

För er som inte har en aning om vad jag pratar om: i våras hade Pilsner.nu en tävling sponsrad av Coopers Hembryggning och en del av den tävlingen var att de som ville kunde brygga den öl som ingick i tävlingsfrågan för att lite längre fram under året (dvs nu) ha en gemensam webprovsmakning av ölen.Som den bryggande delen av Pilsner.nu föll det på min lott att brygga, men jag får å andra sidan dricka också.

Ölen i fråga är baserad på ett recept från Cooper, Sunkissed weizen, och enligt noteringarna i receptet ska resultatet bli en veteöl på cirka 4.7% med inslag av skumbanan och rökt skinka i doften. Min bryggning kom ganska nära, jästen presterade lite dåligt så vid tappning höll den cirka 4.3 % och kändes lite söt. Jästinslaget var vid den tidpunkten rätt aggressivt och inte helt behagligt men med tydlig ”skinkkaraktär”.

cooperprovning4

Bara min!

cooperprovning5

Synd ni inte är här…

Jag valde att tappa på partyfat för att sedan lagra dem ganska länge, i hopp om att jästen skulle kunna beta av lite mer socker. Det visade sig vara en bra satsning, för när jag mätte upp ölen nu så hade den tappat en del sötma och ligger uppe på 4.5%. Doften har en svag dragning åt plockgodis, tydlig veteölskaraktär och ett lite väl stort inslag av nyöppnad förpackning skivad skinka, men det kan jag leva med. Smaken är riktigt trevlig och första fatet har provats på en födelsedag här i vattholma med gott resultat – fatet tömt och köpeölen ratades till förmån för den hemgjorda, det värmde!

cooperprovning2

En kall öl är aldrig fel!

cooperprovning1

Öl, kamera och så ska man visst le också?

cooperprovning3

Sådärja!

Jag kan definitivt tänka mig att göra den här ölen igen, men jag skulle då köpa två omgångar jäst för att få den att jäsa ut bättre. I övrigt var receptet lätt med tydliga och bra instruktioner från Coopers. Pris för den här ölsatsen slutade på cirka 15 kronor/liter vilket är helt ok.

Nu är jag nyfiken, har vi några andra bryggare som provade och vill dela med sig av omdöme och erfarenheter?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu