Cask Ale: en växande trend på svenska pubar

by | apr 24, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Cask Ale: en växande trend på svenska pubar

Cask-öl, en traditionell form av ale som mognar och serveras direkt från fatet, har blivit en allt vanligare syn på svenska pubar, särskilt i större städer. En central figur bakom denna ökande trend är Jeremy Duxbury från Jorvik Estates. Hans insatser har bidragit till att lyfta fram cask-ölet och sprida kunskapen om dess unika smaker och kvaliteter i Sverige. Jag känner Jeremy sedan flera år tillbaka och träffar honom ofta i Uppsala på min favoritpub O’Neill’s Irish Pub & Restaurant. 

Real ale

Storbritannien har en lång historia av ölproduktion och konsumtion, och traditionen med öl på cask har varit en central del av detta sedan lång tid tillbaka. Öl på cask, även kallad ”real ale”, är öl som jäser naturligt i fatet och serveras utan kolsyra eller kväve. Detta ger ölen en unik karaktär med en mjukare kolsyra och en fylligare smak.
En av de mest kända aspekterna av öl på cask i Storbritannien är pubkulturen. Pubar över hela landet serverar ett brett utbud av öl på cask från både lokala bryggerier och nationella varumärken. Många pubar har även egna bryggerier eller samarbetar med lokala bryggerier för att erbjuda unika och spännande öl.
Real Ale Campaign, grundat 1971, har spelat en viktig roll i att främja öl på cask i Storbritannien. Organisationen arbetar för att bevara traditionella bryggerimetoder och uppmuntra till konsumtion av real ale. 

Förkämpen bakom Cask ale i Sverige

Jeremy Duxbury, verksam på Jorvik Estates, har inte bara lyckats etablera sig som importör för flera brittiska bryggerier utan även som en tongivande förespråkare för cask-öl i Sverige.

Hans intresse för öl väcktes när han kom till Sverige år 2000 för att arbeta med IT. Trött på den vanliga lagerölen började han utforska olika öltyper och kontaktade slutligen sitt första bryggeri, Saltaire, för att importera deras öl till Sverige. Jeremy fick allt på plats och tog med sig en halv pall med blandade flaskor och sålde dem till pubarna där han brukade dricka i Stockholm. Under de närmaste åren rörde sig sakerna långsamt framåt. Köparna på Systembolaget kontaktade honom för att fråga om klassiska brittiska stilar och Saltaire TITUS, en 3,8% bitter, vann en upphandling. Det var ganska låg styrka jämfört med den vanliga standarden på 5,2%, men den sålde bra. Sedan dess har han haft många öl gå igenom monopolet, vilka alla säljer mycket bra.

Öl mer än en dryck

Utöver systembolaget har han arbetat aktivt för att främja cask-öl i landet och har även varit en förespråkare för kvalitetskontroll genom organisationer som Cask Marque. Jeremys tankar kretsar kring att öl är mer än bara en dryck – det är ett socialt smörjmedel som binder människor samman och skapar gemenskap. Han betonar vikten av att uppskatta ölets smaker och kvalitet, och uppmanar till att inte bara dricka ensam utan att dela upplevelsen med vänner på en lokal pub.

Jeremy tipsar nybörjaren

”Om du aldrig har provat cask ale skulle jag rekommendera att du börjar med en klassisk bitter från Systembolaget. Men se till att ta ut den ur kylen en halvtimme innan du vill dricka den. Ale bör serveras mellan 10-14 grader. Om den är för kall förlorar du smakprofilen som bryggaren har försökt skapa åt dig. Ta ut lite av gasen när du häller upp men skapa inte ett enormt skum i ditt glas. Ölen bör aldrig vara fokus för det du gör. Att dricka ensam är farligt, haha. Mycket bättre att gå till puben och dela med dig av dagens bekymmer med någon annan över ett par lättdruckna ales.”

Jeremy tipsar den nyfikna

“Om du verkligen vill hoppa i det djupa änden och prova en pint av det goda behöver du justera dina förväntningar lite om du vanligtvis dricker lager. Den kommer inte vara lika kall och den kommer inte vara lika kolsyrad, men den kommer att ha en underbar väl avrundad smak och doft, eller borde ha det. Det finns många stilar idag, några nya variationer som jag fortfarande inte är övertygad om inte är svaret på frågor absolut ingen ställer och är mer skapandet av uttråkade och överexalterade bryggare. Om du vill bedöma ett bryggeri, prova deras svagaste öl, utan ett överflöd av humle. Det är lätt att dölja en dålig brygd bakom alkoholen och massor av dyr humle. Försök att inte hamna i att betala för någon annans bryggningsexperiment 😊”

 

Cask Marque: För Kvalitetssäkring av Cask Ale

Cask Marque, en oberoende organisation dedikerad till kvalitetskontroll av cask ales, har varit funnits i Storbritannien sedan 1997. Dess syfte är att säkerställa att den omsorg och uppmärksamhet som bryggarna lägger ner på cask ale upprätthålls av dem som serverar den på sina pubar. Bedömarna som arbetar för Cask Marque har en djupgående förståelse för cask ales och dess unika egenskaper. Många av dem har själva varit bryggare i många år, vilket ger dem en subtil insikt i ölens komplexitet, något som den genomsnittliga konsumenten kanske inte märker.

“I den moderna världen av vinst över människor har behovet av att skära hörn och kommodifiera öl blivit vanligt. Cask Marque syftar till att säkerställa att dryckesupplevelsen blir så bra som möjligt för konsumenten med hjälp av förstående pubchefer som också sätter sina kunder främst. Detta innebär inte att du inte kommer att ha en positiv upplevelse på en pub som inte serverar cask ale och inte har Cask Marque-märkning, men det innebär att om du befinner dig utanför en Cask Marque-pub så hanterar vi vissa tvivel åt dig, säger Jeremy”

Cask Marque i Sverige

Certifieringen gjorde sin entré i Sverige genom Oliver Twist och Akkurat pubar i Stockholm för många år sedan. Dessa ställen spelade en avgörande roll i att introducera cask-öl till ett land där ölkulturen tidigare främst hade fokuserat på mer standardiserade öltyper som ”Storstark”.

5 certifierade i Sverige

Idag finns det nära 40 pubar runt om i Sverige som serverar cask ales, och antalet ökar stadigt varje månad. Av dessa har 5 pubar uppnått Cask Marque-certifiering, vilket är ett tydligt erkännande av deras engagemang för kvalitet och tradition.Planer finns även på att bedöma fler pubar under året för att ytterligare stärka användbarheten av Cask
Stockholm
Oliver Twist
Akkurat Bar & Restaurang
The Old Brewer
Uppsala
O’Neill’s Irish Pub & Restaurant
Göteborg
The Bishops Arms Plaza

Ansökan till Cask Marque

Pubar kan ansöka om Cask Marque-certifiering efter att ha serverat riktiga ales i 12 månader. Efter ansökan genomförs en noggrann bedömning av hur ölet hanteras i källaren och hur det serveras vid bardisken. Detta arbete syftar till att säkerställa att konsumenterna får den bästa möjliga upplevelsen av cask-öl på pubarna runt om i landet.

CASK FINDER

Cask Marques gratisapp, CASK FINDER, där kunder kan hitta och betygsätta de olika cask Marque-pubarna och de öl de erbjuder.

Populärt idag

Idag är cask ale populärt av flera anledningar, inte minst i Sverige. En faktor är det ökande intresset för kvalitetsöl och mångfalden av smaker som cask ale erbjuder. Medan vissa traditionella ölsorter fortfarande har sin plats på svenska pubar, har en förändrad syn på alkoholhaltens betydelse börjat göra sig gällande.

“Folköl, med en alkoholhalt på 3,5% eller mindre, har blivit alltmer accepterat och behandlas på samma sätt som andra öltyper. Detta reflekterar en förskjutning i fokus från alkoholhalten till ölets kvalitet och den sociala upplevelsen. Många svenskar uppskattar att njuta av en välsmakande öl i gott sällskap utan att nödvändigtvis dricka för att bli berusade. Trots detta har även mer kraftfulla öltyper som Triple Dry Hopped IPA:s och Double Imperial Stouts en plats på svenska pubar, vilket illustrerar det breda spektrum av ölpreferenser som finns i landet, säger Jeremy”

”Vi är glada att cask ale börjar bli populärt. Sessiondrickaren är mycket roligare att vara med på en pub än typen som tar en shot varje halvtimme som du ibland ser. Det är bara min åsikt, min ex-fru kunde ta en och annan shot och hon var okej. Hoppas att få träffa alla dina följare på en cask pub snart för att lösa världsproblem över en pint eller fyra av det goda.”
säger Jeremy”

Avslutningsvis

Genom Jeremys engagemang och arbete fortsätter cask-ölet att vinna mark på svenska pubar, och förhoppningsvis kommer fler att upptäcka charmen med en pint av det goda tillsammans med vänner på en lokal pub.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu