Zot Header

”Bygg en mur runt staden istället” – Brugse Zot är tillbaka

by | mar 17, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Zot

”Bygg en mur runt staden istället” – Brugse Zot är tillbaka

Vad menar jag med det? Jo vi reser tillbaka i tiden till på 1400-talet hade folket i Brygge svårt att klara av det strikta styret som deras nye kejsaren Maximilian I av Österrike. Det fanns ett stort missnöje och folket gjorde uppror i landet. När Maximilian kommer till Brygge 1488 för att bekämpa upproret, tar invånarna i Brygge honom till fånga.
När de slutligen släpper honom, hämnas kejsaren genom att förbjuda alla festivaler och mässor i landet. Invånarna i Brugge accepterar inte detta förbud och anordnar en stor fest för att hedra sin monark, med avsikten att blidka honom. I slutet av festligheten bad de kejsaren att tillåta årliga festivaler samt att de ville bygga ett nytt sinnessjukhus i staden. Enligt legenden skulle Maximilian ha svarat med de legendariska orden: ”Bygg en mur runt staden och stäng alla portar in till Brygge och du har ett färdigt sinnessjukhus!”. Smeknamnet för folket i Brygge var fött. Zot – ”En Zot” det vill säga galning, tok, gycklare eller liknande som man kan översätta Zot med.   Allt detta enligt förra exportchefen på Halve Maan i alla fall 😉
Får ett antal år sedan började därför Halve Maan kalla några av sina produkter för Brugse Zot. Denna ljusa som nu kommer på stor flaska, vilket jag gillar, är en öl som för mig är otroligt viktig för mig när jag kommer till Brugge. Den första ölen till första middagen där ska jag ha en Zot . Då vet jag att jag är på plats och försöker göra magen och kroppen redo på att nu är det dags igen för ölfestival 😉

 

Vad är Brugse Zot ?

Brugse Zot Blond är en uppfriskande Belgisk ljus öl med en rik, gyllene färg och en härligt skumkrona. Ölet har en balanserad smak med inslag av malt, honung, aprikoser och kryddor, vilket gör den till den perfekta ölen att kombinera med en mängd olika rätter, ostar eller att njuta av på egen hand. Dess alkoholhalt på 6% gör det till ett utmärkt alternativ att njuta av för alla typer av ölälskare och vid alla tillfällen.

Ölets som kommer buteljerad på 750 ml flaska, passar utmärkt att dela med andra och gör den till ett utmärkt val för fester, sammankomster eller till och med som present. Alltså den perfekta ölen att ha till det stundande påskfirandet. 

Som importören skriver : ”Vi är glada över att återigen få introducera Brugse Zot Blond 750ml för våra kunder i Sverige”, säger Xavier Vanneste, 6:e generationens ägare för De Halve Maan. ”Vi tror att den unika förpackningen och den exceptionella smaken och kvaliteten hos denna öl gjort den till en sann hit bland svenska ölälskare.”

Ja i alla fall hos mig och Mauro 😉  /Jonas H

Så här tyckte Mauro när han provade den på 

<strong>11636 Brugse Zot De Halve Maan</strong>
Rubrik: Ale > Belgisk stil > Belgisk ljus ale
Volym: 750 ml Pris: 79.9 Sek Literpris: 106.53 Sek/l Alkoholhalt: 6.0%
Producent: De Halve Maan Sortiment: TSV
Land: Belgien Område: Belgien Inköpt antal: 6200 Leverantör: Spivi AB
Förpackning: Flaska
Färg: Gyllene, klar
Doft: Hö, gräs, jäst, torkad aprikos
Smak: Gräs, jäst, spannmål, torkad aprikos
Omdöme: Klockren. En elegant belgisk blond. Underbar munkänsla, snygg maltkropp och finfin beska. Älskar den här
Betyg (1-6); 6

De Halve Maan

De Halve Maan är ett familjeägt bryggeri som grundades 1856. Bryggeriet ligger i den historiska staden Bruges i nordvästra Belgien. 2016 invigde bryggeriet en 3,2 kilometer underjordisk ’pipeline’ där man transporterar sitt öl runt staden. Brouwerij De Halve Maan, som själva bryggeriet heter har på senare tid blivit välbekant för den svenska konsumenten med ett flertal lanseringar på Systembolaget. Brouwerij De Halve Maan är beläget i Brygges historiska stadskärna som är hela Belgiens mest besökta bryggeri! Lätt att förstå när man väl är på plats på Walplein 26 i Brygges historiska stadskärna, sedan en tid tillbaka listat på UNESCOS världsarvslista. Utsikten från bryggeriets takterrass där man ser ut över hela Brygge samt känslan av att sitta på bryggeriets bier garden med en färsk öl direkt från tank bidrar också till den turistiska framgången detta anrika bryggeri upplevt. Bidrar gör också det faktum att bryggeriet är världsunika genom sin byggnation av en pipeline från ölproduktionen i stadskärnan till sin toppmoderna buteljeringsanläggning, beläget 3,2 kilometer från bryggeriet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu