Brygg för Ukraina

by | mar 12, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Svenska hembryggare hjälper Ukraina i kriget mot Ryssland genom att brygga öl som de ger bort till en vän. Vännen får i sin tur donera en summa till valfri organisation som stöttar ukrainarna i deras kamp. Projektet drogs igång för ett år sedan av Jimmy Westholm som inspirerades av det ukrainska bryggeriet Pravda Brewerys insatser för hemlandet. Gruppen växer fortfarande och man får in fler bryggare och medlemmar.

– För ett år sedan nu satt jag i bilen på väg hem från jobbet och hörde om Pravda Brewery i Ukraina som ställde om från att brygga öl till att brygga Molotovcocktails för att försvara sig mot ryssarna, säger Jimmy som en förklaring till hur projektet startade.

Jimmy blev inspirerad av hur bryggeriet lyckades ställa om och hjälpa till på sitt sätt. Han funderade på hur han skulle kunna bidra för att hjälpa Ukraina. Den första tanken som slog honom var att donera pengar. Han kände dock att hans små bidrag varken skulle göra från eller till. Så slog tanken honom: han skulle brygga öl och ge till vänner och de skulle i sin tur donera pengar vilket skulle kunna ge ett mycket större finansiellt stöd än om han ensam skulle skicka pengar.

Facebookgruppen – Brygg för Ukraina

En Molotovcocktail blir en Molotovöl

Jimmy spann vidare på idén under resten av bilfärden och när han kom hem på kvällen så startade han facebookgruppen Molotov Öl. Han skrev om sin idé i några olika grupper på Facebook. Tanken var att intresserade hembryggare skulle brygga en öl som ser ut som en molotov. Molotovölen skulle sedan ges till vänner och bekanta som uppmanades att donera till valfri organisation som stöttade Ukraina. Idén fick mycket positiv respons och glada hejarop varpå hembryggare anslöt sig till Jimmys facebookgrupp.

Inom några dagar hade gruppens medlemmar tagit fram ett fiktivt klonrecept på ölen Putin Huilo från Pravda Brewery.

– Vi tyckte att det var en bra början men det vore ju kul om vi kunde få det riktiga receptet, så vi mejlade Pravda och förklarade vår idé och frågade efter receptet, säger Jimmy.

Svaret från bryggeriet lät inte vänta på sig. Pradva Brewery svarade att gruppen gärna fick använda deras etiketter och göra klonöl mot donationer, men receptet på ölen skulle de ta med sig i döden.

Ringar på vattnet

Några dagar efter att gruppen fått sitt svar från bryggeriet gick Pravda Brewery ut och publicerade fem ölrecept till bryggare i hela världen med uppmaningen att de skulle brygga deras öl och donera pengar till Ukraina.

Pravda startade sedan Brew For Ukraine. Den svenska gruppen Molotov Öl tyckte då att det namnet var mer passande även de bytte namn på sin grupp till Brygg för Ukraina. Nu drog arbetet igång på riktigt med att ta fram etiketter med korrekta swishnummer och qr-koder till olika hjälporganisationer. Recepten sammanställdes och många började brygga öl. Jimmy hade kontakt med den internationella gruppen Brew For Ukraine – fundraiser och de bad honom att hjälpa till att strukturera upp arbetet även globalt.

– Det fungerade ett tag men blev för mycket arbete så jag gick tillbaka till att endast arbeta med den svenska gruppen, säger Jimmy.

Ett år senare

Ett år har nu gått sedan gruppen bildades man har passerat uppskattningsvis 100 000 kronor i donationer. Gruppen växer fortfarande och man får in fler bryggare och medlemmar. Nu har man mer än 150 medlemmar och man har också tagit fram ett eget ölrecept i gruppen.

– Det är en tributeöl till Pravda Brewery och deras ölstil, en smashöl med en liten kick av svartpeppar. Den är skapad av Johan Strand i gruppen och vi kallar den passande nog Punch Putin With a SMASH, säger Jimmy.

Hur det funkar

Själva grundidén är alltså rätt enkel. Brygg en öl, sätt på en QR-kod och ge flaskan till en vän. Alla kan ju vara med på detta. Det är dock viktigt att poängtera att hembryggarna inte säljer öl. De ger bara bort den till vänner och bekanta över 20 år och hoppas på att dessa vill ge en donation. Enligt lag får man nämligen inte kräva att någon donerar. Inte heller får man uppmana någon till donation. Det man kan göra är däremot att informera om vad Brygg för Ukraina är och hur det är tänkt att fungera. När folk får höra om projektet och om hur det fungerar vill många skanna QR-koden direkt.

– Vi är också noga med att vi hembryggare aldrig ska ta emot pengar själva utan det ska gå direkt (och oavkortat) till den organisationen som man vill stötta. Vi anser att en lämplig donation för en öl är 100 kronor (standard ifyllt värde på QR-koden), men man får såklart välja donationsbelopp själv, säger Jimmy.

Gruppen har tagit fram fem QR-koder för organisationer som man tycker att man kan stötta. Oftast handlar det om mindre organisationer som finns på plats i Ukraina. Känslan är att pengarna gör mer nytta hos de mindre organisationerna än hos de stora. Även här så står det dock såklart varje person fritt att välja vem som ska få ta emot donationen. Gruppen hjälper till att skapa QR-koder om det behövs.

Vägen framåt och nya mål

Något som gruppen har upptäckt ju längre projektet pågått är att det vore bra med någon form av samarbetspartner eller sponsor. Eftersom gruppen består endast av hembryggare som betalar alla kostnader själva hade det underlättat med någon form av sponsring eller anpassade produkter. Det skulle ju också underlätta för bryggaren att tillverka ölet och speciellt kanske för nya bryggare. Jimmy arbetar nu med att försöka få till just ett sådant receptkit hos en återförsäljare.

– Jag hoppas att gruppen växer snabbt nu och att vi kan göra skillnad. Nästa mål borde väl vara att vi når 250 000 kronor och 250 medlemmar. Så länge kriget pågår så behövs vi och gör skillnad, men även efteråt kommer vi att kunna bidra, avslutar Jimmy med att säga.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu