Black IPA

av | dec 20, 2020 | 0 Kommentarer

Black IPA

Black IPA är en mörk variant av IPA

Black IPA är en variant av IPA i amerikansk stil. Ölet har lika hög beska, men med mörkare brun färg som ibland nästan är svart. Detta beror på att man använder en del svartmalt/chokladmalt i tillverkningen, vilket ger en mer rostad smak. Vanliga aromer är choklad, torkad frukt och knäck. För det mesta används amerikansk humle som bidrar med aromatisk citrusfruktighet.

Ölstilen kallas även cascadian dark ale och namnet härstammar från bergskedjan Cascadian Range i nordvästra USA, där det sägs att det första ölet i denna stil bryggdes. Andra benämningar är dark IPA och india black ale.

IPA står för india pale ale. En myt är att IPA-ölet uppfanns i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet october beer. I England lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas india pale ale.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro:
Oppigårds, Cascadian Dark Ale, 11195, 5,5 %.
Ett tillfälligt släpp från Oppigård. En maltig black IPA som är riktigt bra till mat. I övrigt en svår stil enligt mig. Jag kommer ihåg att Sigtuna gjorde en Black IPA som jag gillade skarpt. Den saknar jag ibland. Jag vet inte vad som är svårt med stilen för mig. Det är något som skaver. 

Jonas F: 
Tror faktiskt inte jag provat någon på Systembolaget i denna kategori. Pass.

Jonas H :
Oppigårds, Cascadian Dark Ale, 11195, 5,5 %
Liksom Mauro så har jag svårt för denna stil. Jag förstår mig inte riktigt på den. Den känns som något man pressat fram som stil för att ha en mörk IPA att erbjuda. De har sällan balans och finess tycker jag utan blir bara konstiga. Oppigård är en av de som sticker ut och har balans och är en riktigt bra öl.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu