Jag har ju varit massor av gånger i Tjeckien men aldrig tidigare lyckats ta mig ner till Plzeň för ett besök på Pilsner Urquell, men denna gång var det äntligen dags. Besöket blev faktiskt till två olika besök på bryggeriet. Först ett där vi mötte en av bryggmästarna för Gambrinus för att lära oss tappa upp en perfekt Gambrinus från fat, och därefter en rundvandring på Pilsner Urquell.
Anledningen att jag var i Tjeckien var att jag var medbjuden på en pressresa som anordnades av Tjeckiska Turistbyrån. Vi var tjugo personer från Sverige, Finland, Belgien, Frankrike, Danmark och England som bjudits in till en fyra dagars resa i ölets tecken. Pilsner Urquell var givetvis det viktigaste besöket trodde alla och när vi kom till bryggeriet började det med att vi bjöds på mat i den tillhörande restaurangen. Det blev råbiff till förrätt och gris-knä till varmrätt. Eftersom vi var vid den gyllene källan serverades det självklart PU på de fyra olika sätten som de numera marknadsför med sin Tankovna. Det är en bar med en inbyggd tank där de tappar upp ölen opastöriserad, men filtrerad, med olika nivåer av skum i glasen. Ölen är tappad på bryggeriet för max 24 timmar sedan, den får ligga i tanken max tre veckor innan servering och från det att man öppnar tanken ska den konsumeras inom fem dagar. De olika sätten att servera ölen innebär alltså att de slår ut kolsyran vid tappning på olika sätt, så att man får fyra olika smaker på produkten. När man dricker en öl i vanliga fall slås kolsyran ut i munnen och ger en smakupplevelse av lite beska. Detta utnyttjar många bryggerier med att höja kolsyrenivån i ölet så kan de sänka humlemängden. Humle är ju betydligt dyrare att tillsätta i ölen än kolsyra. De fyra olika sätten kallas på bryggeriet för Čochtan (helt utan skum), Hladinka ( len – normal upptappning) , Šnyt (halva glaset med skum) och Mlíko (mjölkig – enbart skum i hela glaset).
Vi blev sedan körda till en specialprovning (som de kallade det) med en buss. Bryggeriområdet är så stort att man åker buss där inne för att ta sig mellan de olika delarna av det och vi steg av i Gambrinusdelen av företaget. Vi slussades där in i deras brygghall och besöksvåning där en bryggmästare med tillhörande tolk hade tagit plats bakom en stor bardisk. Gambrinus är ett av Pilsner Urquels varumärken sedan många år så det är ett företag i företaget och tanken var att vi skulle lära oss att tappa upp en perfekt Gambrinus från fat. Problemet var att alla i sällskapet hade fått reda på att vi skulle få göra en rundvandring på Pilsner Urquell och se hur processen gick till samt prova öl direkt från trätunnor i lagerkällaren. Min besvikelse blev inte mindre då jag ställde lite frågor till bryggmästaren och fick svaret ’Fråga labbet’ hela tiden. Jag tycker nog att en bryggmästare ska veta vilken kolsyrenivå de har i sin öl, att han ska veta varför han står och raljerar över hur värdelösa andra bryggeriers öl är eftersom de tappas upp på fel sätt och när jag frågar om den oxidationsprocess som han påstod uppkom vid tappningen, fick jag igen svaret ’fråga labbet’. Han kunde dock svara på att de använde sin jäst tre till fyra gånger innan den kasserades och till och med jag förstod de svordomar han på tjeckisk sa till mig (som tolken inte översatte) när jag började pressa honom med frågor om ekologiska produkter och varför det inte gjordes. Han svar till sist var att de inte vill använda det för att det är för dyra råvaror, och de kan inte hålla ett attraktivt pris då.
Jag och två till i sällskapet blev rejält irriterade och bestämde oss för att kliva av nästa arrangemang på resan och istället ta en vanlig rundtur på bryggeriet som anordnas ett antal gånger varje dag. Efter att ha fått guiden att förstå att det inte var lönt att försöka tala oss ur vår idé begav sig jag, Mariaana Nelimarkka och Bert Staes på rundturen. Måste på en gång säga att den var mycket bra och jag vill verkligen rekommendera den till er som är i närheten och har möjlighet att göra den. Kunnig och trevlig guide, bra besökscenter och självklart mycket gott att få dricka opastöriserad ofiltrerad Pilsner Urquell i källaren direkt från trätunnorna. Vi fick dessvärre ölen i ett plastglas av säkerhetsskäl men det fungerade det också. Man fick se både det gamla och det nya bryggeriet och de tog oss med ner i källaren för att titta på de öppna jäskaren de hade. Därefter en provsmakning eller två på ölen, och den är en riktigt trevlig produkt. Vi fick även prova på att rulla-tunna i källaren vilket innebar att man skulle rulla en öltunna med en påk i en korridor och jag gjorde rätt i att inte anmäla mig som frivillig insåg jag när de som gjorde det försökte ta sig fram. Upptåget gav i alla fall ett gott skratt till alla i gruppen och den som vann fick ett fint pris, nämligen ett glas Pilsner Urquell till.
Vi tog oss upp till marknivå igen och rundvandringen var avslutad och vi tog en taxi för att återförena oss med den övriga gruppen som satt och väntade på mat på en restaurang. Vi hade alltså inte missat så mycket utan bara fått mervärde av vår lilla privata utflykt.
0 Comments