En belgisk ölresa – häng med!

by | sep 28, 2023 | 0 comments

Jag och Jonas H tillsammans med våra vänner Krukan och Sebastian reste till Belgien för att utforska belgisk ölkultur. Det blev en fantastisk belgisk ölresa. Vi besökte många delar av Belgien även om vi inte hann med fantastiska Brygge iår. Följ med på vår resa och lär dig mer om alla bryggerierna som vi besökte. Mer om varje besök kommer i separata inlägg framöver. 

Dag 1 – Tisdag, 29/8: Bryssel, Ölens Mecka

Vår ölresa börjar med en spännande dag i Bryssel, den belgiska huvudstaden som är känd för sin rika ölkultur. Vi bor centralt i Bryssel nära Grand Place. Första stoppet på vår lista är det ikoniska Cantillon-bryggeriet. Cantillon är berömt för sina traditionella lambic-öl och unika spontanjäsningsmetod. Vi planerade besöket av bryggeriet men hann tyvärr inte det. Men detta besök är något som vi gjort många gånger och det är ett måste på alla ölresor. Det ligger en kort promenad från centrala Bryssel. 

Cantillon

Bryggeriet Cantillon är en legendarisk institution inom belgisk ölkultur, känt för sin traditionella tillverkning av lambic och gueuze. Grundat 1900 av Paul Cantillon, använder bryggeriet fortfarande den unika spontanjäsningsmetoden med vildjäst från omgivningen. Deras gueuze är berömd för sin syrlighet och komplexitet. Besöket på Cantillon erbjuder en inblick i äkta belgisk ölkultur och historiska produktionsmetoder. Det är en ikonisk del av Belgiens ölscen och en uppskattad skatt inom ölvärlden.

Brassie De La Senne

Vi lyckades klämma in ett besök till bryggeriet tack vare vänner på Brill & Co. Brasserie De La Senne är ett välansett bryggeri som är beläget i Bryssel. Bryggeriet grundades 2003 av två erfarna ölbryggare, Yvan De Baets och Bernard Leboucq. Deras mål var att skapa öl av högsta kvalitet med en stark koppling till traditionella belgiska ölstilar och bryggmetoder. Brasserie De La Senne är uppkallat efter floden Zenne som rinner genom Bryssel. 2010 öppnade dom eget bryggeri. 

De träffades redan i början av 2000-talet, och bryggde sin första öl tillsammans år 2002. Åren därefter bryggde de sin första kommersiella öl hos Bernards mikrobryggeri, och Yvan omskolade sig till bryggingenjör. Senare bryggde de även hos Brouwerij De Ranke och De Proef Brouwerij innan det egna bryggeriet öppnade 2010 i Molenbeek Bryssel. Idag drivs verksamheten i ett nybyggt bryggeri i området Tour de Taxis i centrala Bryssel. Brasserie De La Senne brygger öl och använder bara egen jäst samt buteljerar utan filtrering, pastörisering eller tillsatser. Sedan mars 2021 är bryggeriet ekologiskt certifierat.

Påväg mot Dubuisson 

Vi satte oss i hyrbilen och styrde vidare till Brasserie Dubuisson. Dubuisson är ett familjeägt bryggeri med anor från 1700-talet. Här provar vi deras olika ölsorter och lär oss om deras långa historia i ölvärlden. Bryggeriet ligger i närheten av franska gränsen. Cirka 1,5 timmar bilfärd söderut från Bryssel. Ett favoritbryggeri hos oss som vi äntligen får besöka. Vi hoppas att vi får se mer av Dubuisson i Sverige!

Brasserie Dubuisson

År 1769 förvärvade bonden Joseph Leroy sitt bryggverk. På den tiden var bryggningen mycket mindre utvecklad än idag och ölproduktionen var avsedd för lantarbetare och bybor. Det var inte förrän 1931 som Alfred Dubuisson beslutade sig för att fokusera på bryggning. I partnerskap med sin bror Amédée köpte han gårdsbryggeriet från sina föräldrar för att så fröna till Brasserie Dubuisson Frères.

År 1933 skapade Alfred en äkta belgisk gourmetöl i engelsk stil, vilket var mycket modernt på den tiden. Han gav sin öl namnet Bush, den engelska översättningen av Dubuisson. Oförändrad sedan sin födelse för över 80 år sedan, är det ett av Belgien äldsta varumärken.

År 1990 inleddes en ny era med Hugues Dubuisson, som gradvis utvidgade sortimentet. Det började med Christmas Bush 1991, följt av Bush Blonde 1998, Cuvée des Trolls 2000 och persikosmakande Pêche Mel Bush 2009.

Bryggeriets utveckling accelererade år 2000 med skapandet av två mikrobryggerier i Louvain la Neuve och Mons, samt ett nytt besökscenter och nästan fullständig renovering av produktionsanläggningarna.

Dag 2 – Onsdag, 30/8: Het Nest – Ett Gömt Paradis

Idag reser vi norrut till Brouwerij Het Nest. Beläget i Oud-Turnhout, en pittoresk by i norra Belgien. Vid gränsen till Nederländerna. Bryggeriet känt för sin passion för kreativa öl och sitt avskilda läge. Vi tar en guidad rundtur på bryggeriet och får lära oss om deras filosofi för att skapa smakrika och unika ölupplevelser. Oud-Turnhout är beläget i den nordöstra delen av Flandern, Belgien. Avståndet mellan Oud-Turnhout och Bryssel är ungefär 2 timmars bilresa. Påvägen till Het Nest så besökte vi självklart Het Anker.

Het Anker

Het Anker ligger  i belgiska Mechelen eftersträvar en unik smakupplevelse. Med traditionella recept som grund i bryggningen, tillsammans med en stor variation av humle och kryddor, får varje öl sin omisskännliga smak och arom. Bryggeriverksamheten startade så långt tillbaka som år 1471. Bryggeriets innergård med kullersten är bevarad från den tiden. Det idag förmodligen än mer än Het Anker kända varumärket Gouden Carolus kom till på 1960-talet, då bryggeriets Keizersbier döptes om. 

Brouwerij Het Nest

Brouwerij Het Nest är ett ungt belgiskt bryggeri grundat år 2000 av vänner med en passion för hantverksöl. Beläget i Oud-Turnhout, Belgien, betonar bryggeriet kvalitet och mångfald i sina öl. Deras sortiment omfattar både klassiska och experimentella stilar. Bryggeriet har starka band till det lokala samhället och har blivit uppmärksammat både i Belgien och internationellt. Med en inriktning på innovation och kvalitet fortsätter Brouwerij Het Nest att erbjuda ölupplevelser av hög standard.

Brouwerij Het Nest har lyckats bygga upp en lojal följarskara och har blivit allt mer erkänt inom den belgiska och internationella ölvärlden. Med en passion för innovation och kvalitet fortsätter de att utforska nya smaker och erbjuda ölentusiaster spännande val. I Sverige har vi sett Het Nest ett tag. Deras saison fanns i fasta sortimentet ett tag. Het Nest samarbetar med jämna mellanrum med Tempel Brygghus och med Belgoklubben. 

Dag 3 – Torsdag, 31/8: Utforska Delirium

Denna dag är helgad åt Delirium. Ett måste för alla ölentusiaster. Vi tillbringar dagen med att utforska deras bryggeri och deras imponerande urval av öl från hela världen. Från klassiska belgiska ales till exotiska internationella varianter, finns här något för alla smaker.

Brouwerij Huyghe

Bryggeriet heter Brouwerij Huyghe men förknippas starkt med sin storsäljare Delirium. Bryggeriet är känt för sin ikoniska öl ”Delirium Tremens”, som har blivit en symbol för belgisk ölkultur världen över. Bryggeriet har sitt ursprung i Café Delirium i Bryssel, en plats som är känd för att ha ett av de största urvalen av öl i världen.

Café Delirium öppnades 2004 och ägs av familjen Huyghe, som också driver bryggeriet. Bryggeriet Huyghe grundades 1902. Ibland nämns 1654 som ett viktigt år då det byggdes på platsen där Huyghe finns i Melle, en stad belägen nära staden Gent i östra Flandern.

Delirium Tremens, en stark blond ale med en distinkt elefant på etiketten, har blivit en ikonisk representation av bryggeriet. Därutöver har bryggeriet utvecklat en imponerande portfölj av andra ölsorter, inklusive Delirium Nocturnum, Delirium Red, och många fler. Deras öl är kända för att vara smakrika och välgjorda exempel på belgiska öltraditioner.

Vad gäller bryggeriet i Melle, fortsätter Huyghe att producera en rad olika öl, med fokus på tradition och kvalitet. Deras engagemang för konstnärlig bryggning och deras ikoniska öl har gjort dem till en viktig aktör inom den belgiska ölscenen och en favorit bland ölentusiaster över hela världen. Delirium exporteras över hela världen och bryggeriet jobbar hårt med att minska deras miljöavtryck. 

Dag 4 – Fredag 1/9 – Brouwerij Kestemont 

Morgonen startas i hotell i Ghent. Nu är det dags att åka till Bryssel och besöka det nya lambicbryggeriet Brouwerij Kestemont. Bryggeriet ligger cirka 30 minuter utanför Bryssel. Ett hantverksmässigt familjeägt bryggeri, med tonvikt på smak och tradition.

Pajottenland, regionen sydväst om Bryssel, är tillsammans med dalen av floden Zenne födelseplatsen för lambic. Under sin storhetstid fanns flera hundra lambicbryggerier och så kallade ”geuzestekers” utspridda över hela regionen. För närvarande finns det mindre än 20 aktiva bryggerier kvar.

Brouwerij Kestemont

Ett nytt bryggeri med gamla anor. Historien började med bryggeriet Goossens. Bryggeriet Goossens var fram till 1968 ett av de många bryggerierna i Dilbeek med omnejd. De första källorna går tillbaka till 1767. Efter att ha varit övergivet i nästan 25 år så köptes byggnaderna och marken från Goossens arvingar av Frans Appelmans och Yvette Mary, som renoverades intensivt. Gångavstånd kan du hitta flera tidigare bryggerier, som De Neve, Eylenbosch och Spanuit, alla exempel på det rika arvet i området
Bryggeriet köptes därefter av familjen Kestemont 2016, en familj född och uppvuxen i Pajottenland. Efter tre år sätts den första satsen lambic i träfat för att börja åldras. En ny brygghall installerades i början av 2021 för att börja brygga igen efter nästan 50 års frånvaro. Slutligen är det återigen möjligt att känna doften av lambic. En återkomst av en århundraden gammal tradition. Vilken fantastisk öl som ni får läsa mer om framöver. 

Dag 4-5 – Fredag och Lördag 1-2/9 – Belgian Beer Weekend

Belgian Beer Weekend

Höjdpunkten på vår resa är Belgian Beer Weekend, en årlig händelse som hyllar den belgiska ölkulturen. Vi minglar med likasinnade ölentusiaster och provar ett brett urval av öl från olika bryggerier. Evenemanget är fyllt av liveunderhållning och trevliga samtal med bryggare. Runt omkring festivalen så finns massa bra restauranger och trevlig stämning. Tack för en underbar belgisk ölresa!

En av världens bästa festivaler. Kika in deras sida med fantastiska bilder 

Vi var även inbjudan till specialinvigningen av det nya belgiska ölmuseet. Missa inte det. Beer Museum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu