Beer Makers Dinner – Midtfyns Bryghus

by | okt 1, 2013 | 1 comment

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

 

 Picnic_f

 

I går, måndagen den 30 September, var jag med om en sak som kommer att sitta kvar mycket länge i mitt minne. Jag var på Beer Makers Dinner på restaurang Picnic i Uppsala. Den ligger i det relativt nybyggda hotell Radisson Blu nere vid stationen. Den som höll i middagen var nystartade Beer Enthusiast Sweden och den som pratade under middagen var Eddie Szweda från Midtfyns Bryghus i Danmark.

eddie

 

Mellan klockan 18 och 19 skulle det vara mingel och därefter middag med nio olika öl från Midtfyns med tre olika serveringar samt lättare dessert. Menyn var  skapad av Picnis köksmästare Jesper Zällh, Sous Chef Johan Fasth och Chef Hanna Åbrodd.  Ska försöka återberätta lite av det fantastiska som vi som var där upplevde.

 

Första Serveringen

Serv_1

 • Midtfyns Ale med lätt-rimmad & karamelliserad hälleflundra
 • Midtfyns Wheet med Potatis & citrusbakelse med vetegräs
 • Midtfyns Rough Snuff II med en sås av anis, fänkål samt grönpeppar

 

När jag smakar på fisken inser jag att den är otroligt salt, alldeles för salt och Alen lyckas inte bära upp den sältan. Fisken är glansig och vacker men jag kommer ihåg att jag tänkte, oj då det här är inte bra. Jag gick vidare och smakade på Potatis & citrusbakelsen som var mycket god och matchen på den med veteölen var grymt bra.  Så bra att håret på mina armar faktiskt reser sig  just nu när jag sitter och tänker på det. Gick vidare till såsen och provade den mot Rough Snuff II. Det var en bra match men det lyfte inte som den förra. Sedan tog jag såsen på fisken och bakelsen till det. Denna kombination av alla tre rätterna var mycket mycket bra och när man tog Rough Snuff II till den, då lyfte smak-taket i min mun. Sältan som var så stor togs helt bort av anis-såsen och fick fisken att leva upp så man insåg hur bra den var. Med potatisen till var det fulländat !

Den initiala oron som jag kände vid första smakbiten av fisken var nu helt bortblåst och jag insåg att det här blir en kväll att minnas.

 

Andra Serveringen

 serv_2

 

 • Midtfyns IPA med grytstekt ripa i sås av te på torkade sommarblommor
 • Midtfyns ChiliTrippel med smörstekta tratt-, gula- och svarta kantareller glaserade i lite honung.
 • Midtfyns Double IPA med rökt sidfläsk och äpple

 

 

Efter det att Eddie hållit hov en kvart och berättat historier som närmar sig gränsen…….från fel håll, så kom andra serveringen in.  När vi högg in på ripan så bubblar det ut underbara salta viltfågelsmaker i munnen som blandas med sommarblommor. Grymt ! Matchen med IPAn var bra tycker jag och jag visste att nästa öl var ChiliTrippeln som inte tillhör en av mina favoriter hos Midtfyns men dröm om min förvåning när den kantarell-surprise de gjort gjorde att den ruffighet som jag inte gillar hos ChiliTrippeln var som bortblåst och det blev även det en mycket bra match där ölen blev balanserad och tillförde en enkel snygg chiliavslutning på kantarellerna. Vid det här laget var jag villig att fria till kocken oavsett kön ! När man sedan ägnade sig åt fläsket som bars upp av det syrliga äpplet till den helt underbara dubbel IPAn ja då är faktiskt orden slut…. jag inser att vi alla vid bordet slutat snacka och bara äter och dricker och njuter.

 

Tredje Serveringen

 

Serv_3_1

 •     Midtfyns Jule Stout med mörkt och fruktigt rågbröd
 •     Midtfyns X-Porter med Chokladmarmelad på choklad och hallon

 

Det kom in en tallrik med ett litet mörkt bröd som gav klara julkänslor av lukten och smaken på det och det var trevligt till julstouten speciellt med lite salt på brödet, men det som lyfte var X-portern med chokladmarmeladen. Alltså X-Porter är ju en av mina favoriter och den som jag använde till chokladkakan som jag bakade en gång i tiden. Matchen här var som allt annat mycket bra där bär och chokladsmaken växte ihop med X-portern till en grym smakupplevelse som bara växte sig fulländad i munnen.

 

”Munskölj” & Dessert

M_D

 

 • Ginger Ale Sorbet
 • Midtfyns Barley Wine med två sorters kola

Man rensade gommen med Ginger Ale Sorbet och sedan gick man på kolorna med Barley Wine till. Det var en mörk och en ljus kola och de var båda underbara och bara smälte i munnen, men parningsmässigt var den ljusa bättre än den mörka. Och Barleyn är så bra bara som den men den växte också en hel del.

Efteråt kom Eddie förbi och sa att han tycker det brakar vara bra parningar på hans middagar han kör men det här var mycket bättre än det brukar vara. Ett mycket gott betyg från denne man eftersom han gör ca 170 provningar om året med folk, dock inte alla med mat.

 pic

Vi kan vara stolta att ha ett sånt ställe som Picnic i Uppsala. Jag har ätit på de flesta ställen här i stan, men aldrig fått denna kvaliteten på maten och med dryckesparning till. Att sedan servicen på personalen också var helt lysande gjorde ju inte upplevelsen mindre. Jag är glad att jag var på den här middagen för den blev ett minne som jag skrev inledningvis, men inte som jag bevarar bara länge i minnet, utan troligtvis resten av livet !

Tack Eddie ! Tack Picnic med Jesper Zällh,  Johan Fasth,  Hanna Åbrodd och Robert Mentzer ! Tack resten av personalen på Picnic och tack Beer Enthuiast Sweden för att ni hade ordnat arrangemanget. Första BMD i Uppsala och nu är vi uppvärmda, vem kommer hit härnäst ??

 

Ölen då, kanske någon undrar ?? En del av dem har jag redan skrivit om här, här och här , resten kommer nog om ett tag här på bloggen.

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

1 Comment

 1. Kristjan Aunver

  Jag vill bara hålla med! Bland de absolut största kulinariska upplevelser jag haft i Uppsala, och jag har ändå ätit i staden i snart 60 år…Förutom allt det goda så imponerades jag enormt av personalens attityd och inställning – de ville verkligen vinna matchen!

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu