Fick besked i förrgår eftermiddag att min beställning av Brekeriets Funkstarter kommit, och åkte in i julkaoset idag för att hämta den.
Passar också på att prova min kollega Jonas V’s öl hembryggda BA/FJ , och tycker den förtjänar ett omdöme här.
Först ut är den hembryggda BA/FJ, en blond ale på 6,4 %, ”en brödig ljus ale, generöst humlad med Galaxy i fyra givor under koket samt ytterligare en giva under sekundärjäsningen” enligt etiketten, 330 ml.
Ölen är gyllengul med lätt dis, vitt fint skum som ligger kvar länge och så småningom hänger kvar längs kanten. Doften är tydligt med småcitrusfrukt i humlen, och underliggande brödig malt. Smaken är aningen kort men drickvänlig, en lätt beska som kittlar sidan av tungan och lämnar kvar en antydan av småcitrus, citrusskal, parat med en tydlig maltighet. Det här är en öl som säkert skulle sälja bra om den fanns på bolaget, och den är ett ypperligt argument till varför man ska brygga hemma. Personligen hoppas jag få se den här på någon öltävling framöver, så man kan få titta lite på receptet… Mycket bra.
Tyvärr lät jag HSB smaka och blev prompt av med glaset och fick en uppmaning att skriva att den var strålande god, så nu gör jag det. Den är inte bara god, den gillas av kvinnor också. Bra jobbat, Jonas V!
Funkstarter från Brekeriet var andra öl att prova, och det är ett bryggeri jag är väldigt nyfiken på. De experimenterar vad jag kan läsa om dem en hel del med jäststammarna och Funkstarter ska innehålla ett antal olika, inklusive Brettanomyces. Att ett bryggeri så här helhjärtat ber sig in på ett ”belgoinspirerat” spår men med svensk öl tycker jag är jättekul, så det var med viss förväntan jag korkade upp en av de fyra flaskorna jag beställt, dvs:
Brekeriet Funkstarter, 330 ml, 5,5%, nummer 89099, 29.90 kronor.
Färgen är orangegul och grumlig, halvlångt vitt skum med lite ”äggvitekänsla”, definitivt brett i doften samt både fruktiga och blommiga toner, jag associerar till exotisk frukt men kommer inte så mycket längre än så. Munkänslan är lätt och frisk med en lätt beska som ligger kvar medan olika fruktestrar smäller av uppe i gommen. En svag syrlighet gör sig påmind mot slutet och skvallrar om att den här ölen nog kommer att utveckla betydligt mer karaktär med lite lagring. Bäst före är satt till 2015-10-18 och jag tänker låta de övriga tre stå åtminstone ett år för att utvecklas och räknar kallt med att grumligheten då lagt sig samt att toner av äpple och exotisk frukt blivit tydligare tillsammans med en stadig syra. Ordet för ölen just nu är ”potential”, och om den går åt det håll jag hoppas så kan det vara värt att skaffa några flaskor till, så det blir nog en beställning till efter jul… Betyget just här och nu dras ner en aning av att den här ölen inte riktigt är färdig ännu, men jag hoppas få höja det ordentligt om något år.
Jag vill definitivt se fler öler från det här gänget i bolagets sortiment!
Kul med ett så gott omdöme! Vi bloggar lite sporadiskt om vårt ölbryggande här om någon är intresserad:
http://upplandsbonv.wordpress.com/
/Jonas Västibacken