Den 8:e maj höll Australiens ambassad tillsammans med deras Craft Beer Industry Association en provning av australiska craft beers. Närvarande fick prova tjugotalet öler, bjöds på kängurusnittar och information om craft-beer ”down under”.
Mr Gerald Thomson, Australiens ambassadör i Stockholm och Joel Marks såg till att gästerna trivdes och fick svar på frågor om kontinenten och dess öler. Arrangemanget var fantastiskt trevligt och lärorikt.

Arrangörerna

Hop this way
Följande bryggerier var representerade:
- Matso’s brewery & Curry House, Broome, Norra Australien.
- Bridge Road Brewers, Beechworth, Södra Australien
- Boatrocker Brewing Company, Melbourne, Södra Australien
- Hawthorn Brewing Company, Melbourne, Södra Australien
- Two Birds Brewing Company, Melbourne, Södra Australien
- Holgate Brewhouse, Woodend, Södra Australien
- Coopers Brewery som strikt taget inte är ett craft brewery, men fick vara med ändå.Adelaide, Södra Australien.
Bryggeribranschen i Australien har ökat på senare år och det finns idag över 200 ”craft brewers” runt om kontinenten och tydligen är trenden just nu uppåtgående. Det är dock bara ett litet fåtal av ölerna som hittar hit, så det var spännande att få prova sig igenom ett urval av dem.
Matso’s brewery ligger i tropiskt klimat i norra Australien och de öler vi fick smaka var alla fruktöler, gjorda på ingefära, mango och lychee. Alla var lättdruckna, ganska söta och smakade mest just av den frukt de är gjorda på. Med en styrka på runt 4% är de perfekta för riktigt varmt och soligt väder, men kan nog upplevas som en aning för söta av oss här i Norden.

Hawthorn och Matso
Övriga öler på provningen kommer från bryggerier längs med Australiens sydkust , och om vi tar dem medsols, så hamnar vi först hos Bridge Road Brewers i Beechworth som hade med ”Bling IPA”, 5.8%. En helt acceptabel IPA med god beska.

Bling bling!
Nästa bryggeri är det första av tre från Melbourne – Boatrocker Brewing Company, vilkas uppställning var som följer:
- Alpha Queen, 5.0%, en hybrid mellan American pale Ale men med brittisk maltbas och engelsk lagerjäst. IBU 35.
- Hop Bomb, 6.5%, där man försökt efterlikna amerikansk västkust-IPA. IBU 60.
- Ramjet Whiskey Barrel Aged Imperial Stout, 10.2% lagrad 4 månader på whiskeyfat.
- Mitte – Berlin Weiße-klon lagrad på chardonnayfat, 3.5%. Fatlagrad med mjölksyrakultur och brett. Jag tyckte den var ok, men det kändes som att jag var i minoritet att tycka det.

Hop bomb och Coopers Sparkling

Alpha queen, Ramjet & Mitte
Nästa Melbournebryggeri var Hawthorne Brewing Company med:
- Premium Pale Ale, 4.7%, en fin och trevlig Pale Ale.
- Australian IPA, 5.8%. Gjord på lokal malt och fyra humlesorter från Tasmanien. Mycket, mycket trevlig beska och smak. Den här hoppas jag vi får se tillgänglig på bolaget.
- Amber Ale, 4.7%, en bärnstensfärgad och smakrik ale, välbalanserad med maltiga karamelltoner och humle i samklang.
Sist ut från Melbourne är Two Birds Brewing Company, startat av två kvinnliga bryggare.
- Sunset Ale, 4.6%
- Golden Ale, 4.4% är bägge två bra Ales, med riktigt kul humle som bidrar med citrus och tropisk frukt.
Näst sista bryggeri är Holgate från Woodend, och det är också det enda bryggeriet i församlingen förutom Coopers som går att köpa på bolaget.
- Mt Macedon Ale, 4.5% är en pale ale med citrus och en aning kådig humle.
- Road Trip, 6.0% är en IPA där man sneglat åt det amerikanska, massor av citrusdoftande och kådig humle.
- Hopinator, 7.5% är en IPA där man tagit i ordentligt med amerikansk och australisk humle som känns ordentligt och hänger kvar länge. Finns på bolaget, 50.70/330 ml kolli om 12 flaskor. Tveksamt om den är prisvärd till det priset, men blir du bjuden på en så tveka inte!
Holgate
Coopers slutligen, från Adelaide är ett riktigt stort bryggeri, och utmärker sig bland annat att de klarat av en rejäl kojunktursvacka som slog ut många bryggerier i Australien. Här i Sverige har vi länge sett dem som producent till de där ölsatserna man hittar på diverse mer eller mindre märkliga butiker, men faktum kvarstår, de gör riktigt bra öl också. De sorter vi fick prova var:
- Pale Ale, 4.5%, lättdrucken Pale Ale, finns på bolaget
- Sparkling Ale, 5.8%, en smakrik ale som fått slutjäsa på flaska, med ordentlig jästfällning. Två skolor i Australien, vänd på flaskan och häll upp med jästfällningen eller dekantera och låt jästen sjunka. Vi fick den ”vänd” och jag blev riktigt förtjust i den. Finns på bolaget.
- Extra Stout, 6.3%, en bra och smakrik stout, finns på bolaget

Coopers m.fl.
Nästan alla av ölerna vi provade är riktigt bra sommaröler, men det märks också en tydlig skillnad såtillvida att en australisk öl som sägs vara välhumlad upplevs som en aning tam i jämförelse med vad vi här är vana vid. Det fanns några öler som verkligen var välhumlade, som Hopinator och Hop Bomb, men överlag kunde humlen skruvas upp lite, speciellt som en del av de australiska humlesorterna verkar vara riktigt trevliga.

Drar du en ”hop”-vits till så…
Sammanfattningsvis kan jag säga så här: det var kul att se hur bryggerinäringen i Australien provar nya vägar för att profilera sig både nationellt och internationellt. Det finns flera öler jag gärna ser mer av här, främst på grund av den trevliga humlen, och jag misstänker att bryggare här kommer experimentera en del med några av sorterna. Ska jag komma med någonting negativt så är det att de flesta ölerna inte är lika smakstarka som de vi kan få tag på här i Sverige, vilket gör dem till utpräglade sommar-öler (som att det skulle vara en riktig nackdel…)
Några australiska öler finns på bolaget, tyvärr är de nyaste som tagits in både dyra och med kollikrav.
0 kommentarer