Rökölsprovning del 2 – något för alla?

by | jul 11, 2021 | 0 comments

Jag har alltid haft en komplicerad relation till rököl. Det har skapats en viss distans mellan oss två. Rent principiellt borde jag gilla rököl och jag älskar tanken på stilen. Det är otroligt gott att använda i matlagning så som grytor, chili och kokning av kött. Jag älskar allt som är rökt; rökt ost, rökt kött och rökt fisk. Därför borde jag egentligen älska rököl. Men jag är inte riktigt där. Jag gillar det men jag älskar det inte. Jag är inte till 100% investerad i relationen. Jag kanske dricker det för sällan. Det kanske är mig det är fel på. Men idag ska det bli bättring. 

Idag provar jag lite rököl. Lite blandade sorter men dom flesta är rätt så nya. 

Jag gjorde en rökölsprovning nyligen och här kommer del två. 

Rökölsprovning del 1 

Remmarlöv Craft Lager Rauch

Remmarlöv, Craft Lager Rauch, Nr 10777, Burk 440 ml, Alkoholhalt 5 %, 29:90
Ett tillfälligt släpp under hösten 2020. Får se om det är något som fastnar i deras ordinarie sortiment. Stilen är en ljus lager, en helles med rökmalt från Bamberg, Tyskland.
Beskrivning från Systembolaget:
Rökig, maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, charkuterier, honung och apelsinskal.

Inköpt 2020

Mitt omdöme:
Färg: Gul, disig
Doft: Lätt rökig doft, vete, jäst, skinka, stall, läder
Smak: En lätt rökig smak, en len brödig känsla, lite honung och en hint av jäst. Smak av skinka, läder, gräs och peppar. 
Omdöme: En balanserad och god rököl. En lättsam med snygg rökighet. Välbalanserad och välgjord. Perfekt för personer som vill testa på rököl. Skulle vara perfekt till en rökt lax och en potatissallad med majonnäs.
Betyg: 5

Rökporter Nils Oscar

Stigbergets, Ringöbräu Rauchbier, Nr 35524, Burk 440 ml, Alkoholhalt 5 %, 29:90
En relativt ny öl från Stigbergets. 
Beskrivning från Systembolaget:
Maltig, rökig smak med inslag av kavring, charkuterier, torkade dadlar, tobak, sirap och kaffe.

Mitt omdöme:
Färg: Svart
Doft: Kaffe, skinka, rök, ost
Smak: En balanserad rökighet. Lite kaffe, knäck och kött
Omdöme: Wow, otroligt bra rökighet, härlig maltkropp. Välbalanserad och snygg rökighet 
Betyg: 6

Helsinge Rököl

Svartbergers fjällbryggeri, Smokey Mountain, Nr 33268, Burk 330 ml, Alkoholhalt 6 %, 31:20
Beskrivning från Systembolaget, Rökig, maltig smak med inslag av rågbröd, charkuterier, aprikos och apelsin.

Mitt omdöme:
Färg: Bärnsten, grumlig
Doft: Rök, salt, hav, trä
Smak: Rök, knäck, peppar, sirap, kavring
Omdöme: Fin rökighet, finns en lätt syra som inte helt matchar resten av smakerna. Gillar rågsmakerna och är god
Betyg: 4

Rökporter Nils Oscar

Nynäshamns Ångbryggeri, Rassaviken Rököl, Nr 11702, Flaska 500 ml, Alkoholhalt 5,1 %, 30:30
Maltig, rökig smakrik öl med inslag av sirapslimpa, torkad frukt, charkuterier, kryddor och pomerans.

Mitt omdöme:
Färg: Bärnsten, klar
Doft: Rök, kött, gräs, knäck
Smak: Knäck, rök, gräs,  skinka
Omdöme: Bra balans, rena snygga smaker, enkel men otroligt välgjord rököl
Betyg: 5

Vinnaren

Vinnaren av dagens test tycker jag var Stigbergets. Jag tyckte den var den mest balanserade och bäst smak. Gillar skarpt den maltiga kroppen tillsammans med alla rostade toner. Det tyckte jag fungerade bäst med rökigheten. Wow säger jag bara. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu