Rököl, dags att lära sig att älska det?

av | jan 15, 2021 | 0 Kommentarer

Jag har alltid haft en komplicerad relation till rököl. Det har skapats en viss distans mellan oss två. Rent principiellt borde jag gilla rököl och jag älskar tanken på stilen. Det är otroligt gott att använda i matlagning så som grytor, chili och kokning av kött. Jag älskar allt som är rökt; rökt ost, rökt kött och rökt fisk. Därför borde jag egentligen älska rököl. Men jag är inte riktigt där. Jag gillar det men jag älskar det inte. Jag är inte till 100% investerad i relationen. Jag kanske dricker det för sällan. Det kanske är mig det är fel på. Men idag ska det bli bättring.

Idag ska jag iallafall lära mig att älska det och utse min svenska favorit. Det finns såklart fler svenska rököl än de jag testat men dessa tre är enligt mig de tre största och populäraste.

Remmarlöv Craft Lager Rauch

Remmarlöv, Craft Lager Rauch, Nr 10777, Burk 440 ml, Alkoholhalt 5 %, 29:90
Ett tillfälligt släpp under hösten 2020. Får se om det är något som fastnar i deras ordinarie sortiment. Stilen är en ljus lager, en helles med rökmalt från Bamberg, Tyskland.
Beskrivning från Systembolaget:
Rökig, maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, charkuterier, honung och apelsinskal.

Mitt omdöme:
Färg: Ljusgul
Doft: Lätt rökig doft, vete, jäst
Smak: En lätt rökig smak, en len brödig känsla, lite honung och en hint av jäst
Omdöme: En otroligt snäll och lättsam rököl. Välbalanserad och välgjord. Perfekt för personer som vill testa på rököl. Skulle vara perfekt till en rökt lax och en potatissallad med majonnäs.
Betyg: 5

Helsinge Rököl

Helsinge Ångbryggeri, Rököl, Nr 88820, Flaska 500 ml, Alkoholhalt 5 %, 30:-
En av få öl som Helsinge Ångbryggeri gör. Bryggeriet har fem öl på Systembolaget och alla håller otroligt hög standard. En stapelvara hos många rökölsälskare.
Beskrivning från Systembolaget:
Maltig, aningen rökig smak med inslag av sirapslimpa, tjärpastill, torkade kryddor, smör och örter.

Mitt omdöme:
Färg: Mörkbrun
Doft: Lätt rökig doft, karamell, eld
Smak: En balanserad rökighet, rökigheten går mot det brända nästan. Lite kaffe och knäck.
Omdöme: Jag kommer ihåg den här som mycket rökigare. Den köptes i somras så den är inte för gammal. Fortfarande mycket välbalanserad och jag gillar det maltiga som rundar av smaken. Inte heller för rökig utan perfekt balans mellan rökighet och de maltiga tonerna.
Betyg: 6

Rökporter Nils Oscar

Nils Oscars, Rökporter, (finns inte längre att köpa på systembolaget), Flaska 330ml, Alkoholhalt 5,9%
Beskrivning från Nils Oscar:
Nils Oscar Rökporter är en öl med mycket spännande karaktär. 80 procent av malten som används är rökt över bokved vilket ger ölet en rökig doft och smak. Rökporter är belönad med guldmedalj på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012, tog hem bronset i World Beer Cup 2008 och innehar guldmedalj från China Beer Awards 2016. Man kan tro att Rökporter är en öl som passar för den mörkare säsongen men testa att servera Rökporter till grillat en vacker sommarkväll, det är en riktigt fin matchning.

Mitt omdöme:
Färg: Svart
Doft: Rök, bränt, kaffe, korv, läder
Smak: Betydligt mer rök än de andra två. En snygg rökighet som känns lite köttig. Lite smak av kaffe, trä och rökt korv.
Omdöme: Oj vad god den var. Man har verkligen fått till balansen här. Mycket smaker men inget som krockar utan allt harmoniserar i munnen. Kanske inte överdrivet mycket röksmak men jämfört med de andra två så var detta ordentligt rökigt.
Betyg: 6

Vinnaren

Vinnaren av dagens test tycker jag var Nils Oscar. Faktiskt rätt så överlägset avsett vad poängsättningen indikerar. Det kanske inte var rättvist att jämföra två lageröl med en porter men jag tyckte att jag försökte bedöma rättvist utifrån hur rökigheten harmoniserar med drycken. Jag tänkte inte bara på mest rök per krona utan även den generella smaken. Alla kandidater känns rökiga men både Remmarlöv och Helsinge Ångbryggeri hade behövt lite mer tryck i alla smaker och röksmaken försvann relativt snabbt. Jag tycker att alla tre är otroligt bra öl att börja med om man vill lära sig älska rököl. Några bra instegsöl innan du börjar med bomberna från Bamberg.

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Mauro Marino Jonsäll

Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl men det har eskalerat ordentligt dom senaste åren. Däremot är mitt stora intresse matlagning och det har gjort att mitt ölintresse alltid har varit i nära kombination med mat och hur drycken kan fungera med mat. Så att kombinera mat och dryck är oerhört spännande.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu