Namnet syftar på den ”gamla tyska ölen”, till skillnad från den nyare lagern och ska ha en fylligare smak, med tydligt inslag av malt, gärna med rostade toner. Beskan är normalt måttlig. Öltypen fungerar bra till husmanskost, tänk gärna korv, bacon, lever, potatis och andra rotfrukter.
Av de svenska har jag provat Alter Ego som jag då tyckte var riktigt bra.
Hopt.se har vad jag kan hitta bara en alt i sitt sortiment, Diebels, och då på 6-liters fat för Perfect Draft-systemet.
I provning Uerige mot Diebels så är det mer doft på Diebels, med drag av läder, sötvört och mörkt bröd. Uerige är mer nedtonad med ”läderfåtölj” som första association. Det omvända gäller smakbilden, där jag upplever Uerige som ”bredare” med knäckebröd, rostade toner som minner om extragräddat knäckebröd och ett trevligt kryddigt inslag.
Diebels å sin sida känns lätt i munnen, låg beska och en tydlig efterklang med rostad malt. Lättdrucken.
Diebels har en vacker djupröd färg, medan Uerige är mer mörkt bärnstensfärgad.
Bägge två är normalstarka med Diebels på 4,8%, Uerige på 4,7%.
Jag gillar bägge två, Diebels är antagligen lättare för den som inte stött på stilen tidigare, Uerige ligger lite längre in i smakbilden, och är mer som de lokala altbier jag provat på tysklandsresor. Om ni har vägarna förbi så är det Düsseldorf som är den stora altbierstaden, Münster gör en egen variant som är lite syrligare i smaken (och det är också där jag sett Alt kombinerad med jordgubbar)
Varför gillar jag Altbier? Den är smakrik, bra till mat, lagom stark och känns lite tillbaka till ursprunget. Stilen har också så pass mycket variation att det är kul att utforska den.
Hopt.se Diebels Alt på fat
6 liter, Brauerei Diebels
En klassisk altbier på fat
Omdöme : Trevlig, bra Altbier, prisvärd, finns inte på bolaget.
0 Comments