Diebels Alt Fat

Altbier på fat och flaska

by | okt 6, 2021 | 0 comments

Vad är Altbier?
Namnet syftar på den ”gamla tyska ölen”, till skillnad från den nyare lagern och ska ha en fylligare smak, med tydligt inslag av malt, gärna med rostade toner. Beskan är normalt måttlig. Öltypen fungerar bra till husmanskost, tänk gärna korv, bacon, lever, potatis och andra rotfrukter. 
Reser man runt i norra Tyskland så ska man definitivt prova de lokala varianterna, och de ibland lite märkliga kombinationer de gör med mat, eller vad sägs om jordgubbar i Altbier till exempel…
Bolaget har ett anständigt sortiment Alt, med Uerige Alt som representant för det tyska originalet, i beställningssortimentet finns Uerige Sticke och Uerige Dobbelsticke. Utöver det finns flera svenska varianter i Lokalt och Småskaligt, bla: Zorn-öl och Alt-bier (Mora Bryggeri), Mörk Vienna (Två Feta Grisar), Alter Ego (Rådanäs), Gry (Fulltofta) samt några till.
Av de svenska har jag provat Alter Ego som jag då tyckte var riktigt bra.

Hopt.se har vad jag kan hitta bara en alt i sitt sortiment, Diebels, och då på 6-liters fat för Perfect Draft-systemet. 

I provning Uerige mot Diebels så är det mer doft på Diebels, med drag av läder, sötvört och mörkt bröd. Uerige är mer nedtonad med ”läderfåtölj” som första association. Det omvända gäller smakbilden, där jag upplever Uerige som ”bredare” med knäckebröd, rostade toner som minner om extragräddat knäckebröd och ett trevligt kryddigt inslag. 

Diebels å sin sida känns lätt i munnen, låg beska och en tydlig efterklang med rostad malt. Lättdrucken.

Diebels har en vacker djupröd färg, medan Uerige är mer mörkt bärnstensfärgad.

Bägge två är normalstarka med Diebels på 4,8%, Uerige på 4,7%.

Jag gillar bägge två, Diebels är antagligen lättare för den som inte stött på stilen tidigare, Uerige ligger lite längre in i smakbilden, och är mer som de lokala altbier jag provat på tysklandsresor. Om ni har vägarna förbi så är det Düsseldorf som är den stora altbierstaden, Münster gör en egen variant som är lite syrligare i smaken (och det är också där jag sett Alt kombinerad med jordgubbar)

Varför gillar jag Altbier? Den är smakrik, bra till mat, lagom stark och känns lite tillbaka till ursprunget. Stilen har också så pass mycket variation att det är kul att utforska den. 

Diebels Alt Fat

Hopt.se Diebels Alt på fat
6 liter, Brauerei Diebels
En klassisk altbier på fat

Omdöme : Trevlig, bra Altbier, prisvärd, finns inte på bolaget.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu