Ale – Tysk stil – Kölsch

av | dec 25, 2020 | 0 Kommentarer

Kölsch

Kölsch får endast tillverkas i staden Köln

Kölsch är ett ljust öl från Köln och påminner mycket om ljus lager i färg och smak. Men till skillnad från lager sker jäsningen i varm temperatur istället för kall. Ölet är ursprungsskyddat och namnet får enbart användas på öl bryggd i Köln och av bryggerier som är medlemmar i Kölns bryggarförening.

Ölet är ljust gult till färgen med lätt och mild smak. Beskan är måttlig. Kolsyran är hög och smaken har karaktär av malt och utan sötma. Det kan också finnas lite fruktiga aromer som kommer från jäsningen.

Skillnaden mellan en kölsch och den andra tyska traditionella ölstilen altbier är stor. Altbier påminner mer om en brittisk ale och är även mörkare i färgen än kölsch.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Früh, Kölsch, 1367, 4,8 %.
En Kölsch ska egentligen drickas i Köln men kan man inte resa dit så tycker jag att detta är ett bra substitut. En god och lättdrucken Kölsch men härlig maltig smak. Den finns på burk på 50 cl vilket är perfekt för att dela. Är du själv är det bättre att du satsar på att dricka en massa småflaskor.

Jonas F: 
Håller med Mauro här, och föredrar helt klart burken.

Jonas H :
Mikkeller/Gaffel Viking Kölsch 11354 4,9%
Håller helt med Mauro här och Früh Kölsch är kungen bland det som finns på Systembolaget, men en uppstickare jag tycker ni ska prova om ni har möjlighet är Viking Kölsch. Den har lite mer citrussmak och är helt ok även om den i mina ögon inte är helt traditionell 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu