Ale i brittisk-amerikansk stil – Strong ale

av | dec 12, 2020 | 2 Kommentarer

Strong ale

Strong ale har ofta en alkoholhalt över sju procent

Strong ale är en svårdefinierad stil. Historiskt tillverkades ale färskt och kallades mild ale, eller så lagrades den och kallades old ale. Old ale var alltid alkoholstarkt för att klara lagringen. Mild ale kunde också ha mycket alkohol och kallades då strong mild ale.

Idag är gränserna mellan old ale och strong ale suddiga och stilen finns knappt i England. I USA betecknar strong ale en spännvidd av alkoholstarka öl som har över 7 %, och det enda gemensamma för ölen är att de har mycket av allt: malt, humle och alkohol.

 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Wychwood Brewery King Goblin

Mauro: 
Wychwood Brewery, King Goblin, 1310, 6,6 %.
En nyhet på Systembolaget som jag tycker är riktigt bra med djupa och lena smaker. Snygga smaker av torkad frukt och rågbröd. En riktigt mastig öl men välgjord och fungerar med mycket. Den både värmer och river lite.

Mohawk Snowblind

Jonas F: 
Mohawk Snowblind, 35221, 7,5%.
En bra och värmande vinteröl.

Tynt Meadow English Trappist Ale

Jonas H :
Tynt Meadow English Trappist Ale Nr 11449    7,4 %
Vad är det här tror jag många nu undrar, den finns väl inte på Systembolaget ? Nä men den släpps den 15 December och jag har fdruckit den ett par gånger. Tycker det är en riktigt trevlig Engelsk Trappist. De har här tittat på sin egen bryggartradition istället för den Belgiska som andra gör. En bra, riktigt bra Strong Al tycker jag. Missa den inte när den nu kommer i Sverige

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Profilbild

  Bra att informera om nya öl. Jag älskar öl. Underbart att det vimlar av Bryggare både små och stora. Gillar Stout, ALE lite mörkare öl Även ljusa går bra Tjeckisk. BELGISK, TYSKSVENSK. ENGELSK. KÖR PÅ. ANDERS.

  Svara
  • Jonas H

   Vi kör på /Jonas H

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu