Humle

ALE I BRITTISK-AMERIKANSK STIL – India pale ale (IPA)

av | dec 13, 2020 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

India pale ale (IPA)

India pale ale (IPA) har tydlig doft av humlen

IPA, india pale ale, är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom, malten ger fyllighet och högre alkoholhalt (från 5% och uppåt).

IPA finns i modern amerikansk stil och i traditionell engelsk stil. Den moderna IPA:n har en stor, blommig humlekaraktär med inslag som grapefrukt, aprikos och tallbarr. Den har generellt sett högre alkoholhalt. Den traditionella engelska IPA:an har en mer jordig och kryddig karaktär på humlen och en mer rostad maltsmak.

En myt är att IPA:n kom till i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet october beer. För englandsmarknaden lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas india pale ale och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare än i andra öl på den tiden.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Amaaazing Haze

Mauro: 
Stigbergets, Amazing Haze IPA, 31487, 6,5 %.
Otroligt mycket god humle i den här IPA:n. En solklar favorit. Fruktig och snygg beska. Känns somrigt, lättsamt och samtidigt kaxigt. Mycket av det som kommer från Stigbergets är briljant men detta är bland det bästa. Rena och kaxig smak av passionsfrukt, ananas och grape. En typisk amerikansk IPA men slår många amerikaner tycker jag. Mer svensk IPA på denna nivå tack!

Jai Alai

Jonas F: 
Cigar City Brewing, Jai Alai IPA, 12768, 7.5% beställningsvara.
Svårt att utse en favorit i det här segmentet, men den här ligger helt klart i toppskiktet.

Can-o-Bliss Hazy

Jonas H :
Can-o-Bliss Hazy   nr 11999   7,0 %
Alltså att plocka bara en i detta segment är ju näst intill omöjligt. Jag har velat mellan klassiskt brittiska eller tidiga Amerikanske som betytt mycket för mitt öldrickande,men bestämde mig för den som jag återkommit till flera gånger den senaste tiden och det är Ca-o-Blis Hazy. Den är i mina ögon och gom en av de bättre på bolaget nu. Balanserad och med en snygg komplex smak. Passar lika bra som en stakt sessionöl som till mat eller en sista öl innan man går och lägger sig.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu