Ale i belgisk stil – Saison

av | dec 5, 2020 | 0 Kommentarer

Saison

Saison är ursprungligen ett belgiskt bondgårdsöl

Saison har sitt ursprung från vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Saison är franska och betyder säsong och redan på 1600-talet bryggdes ett öl under vinter och vår som påminner om vår tids saison.
Ölet var tänkt skulle hålla över sommaren och fungera som en uppfräschande dryck för de säsongsarbetare (les saisonniers) som var ute på fälten och jobbade med skörden. En saison kunde mycket väl innehålla andra grödor än spannmål och kryddas med det man hade till hands. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier samt även en stallig ton från vildjäststammar, exempelvis brettanomyces, var nog också vanligt förekommande.
Idag är en klassisk saison kanske den ale som skiljer sig mest från övrig belgisk ale. Färgen är ofta ljus men kan dra mot mörkare brun. Det som dock sätter störst prägel på ölet, och som särskiljer det mest mot övrig belgisk ale, är den aromatiska jästen och jäsningstemperaturen, som kan ligga uppemot 35 grader. Saisonjästen som används ger kryddiga, peppriga aromer. Fruktigheten ligger åt det citrusaktiga, torra hållet, till skillnad från annan belgisk ale vars fruktighet går mot sötma och mogen frukt.
Saison har fått en renässans främst bland mikrobryggarna. Experimentlustan vet inga gränser – det laboreras med kryddor, frukt, bär och olika jäststammar – precis som när ölstilen föddes.

 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Saison d’Etre

Mauro: 
Stockholm brewing, Saison d’Etre, 1617, 5 %.

Saison är en underskattad stil enligt mig. Otroligt god till många sorters mat men också som en sällskapsöl. Lättdrucken och snälla smaker. Just den här har lena och fina toner av halm, honung och örter. Gillar att den kommer i helflaska och går att dela runt bordet. Man blir aldrig besviken. En briljant svensk saison! En gräsklipparöl för mig.

Saison d’Erpe-Mere

Jonas F: 
Brouwerij De Glazen Toren, Saison d’Erpe-Mere, 6.5%.

Sporadisk på bolaget, men värd att köpa när det går att få tag på den. Smakrik och ursprunglig.

 

 

Saison Bocq

Jonas H :
Brasserie du Bocq – Saison Bocq Nr 1568 6,4 %
Blev en Belgare till på gott och ont. Jag gillar den stilen av Saison bättre än den Amerikanska Farm Ale versionen med mycket humle i. Den har ju även börjat dyka upp i Belgien också men den här tycker jag är ett mycket bra alternativ. Grymt bra till vit fisk dock gillar jag den inte alls till ostar, men smaken är som baken 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu