Ale i belgisk stil – Dubbel

av | dec 3, 2020 | 0 Kommentarer

Dubbel

Dubbel har anor från 1700-talet

Belgisk bryggartradition är starkt influerad av den brittiska. Benämningen dubbel kommer från den brittiska vanan att separera olika silningar av vörten i olika styrkor. Dubbel kallades från 1700-talet och framåt den öl som bryggdes på vörten som var avrunnen först och således var sötare (innehöll mer socker) än den senare avsilningen. Av den svagare vörten bryggde man ett öl som fick heta enkel.

Även idag bryggs enkel på klostren – ölen kallas ibland patersbier – men det är sällan detta öl kommer utanför klostrens väggar till allmänheten. Enkel fungerar som ett måltidsöl för munkarna.

Den mörka färgen på dubbel kommer oftast inte från mörk malt utan mestadels från mörkt kandisocker. Ölet får därför aromer av karamelliserat socker, sirap och kola snarare än kaffe, choklad och rostade, brända toner som i många andra mörka öl. Dubbel är måttligt humlad, väl utjäst och har ingen sötma i smaken

 

<från Systembolagets hemsida deras stildefinition>

Trappistes Rochefort 8

Mauro:
Trappistes Rochefort, 8, 1225, 9,2 %.
Elegant, vacker och varm. En öl med mycket djup och fungerar vid otroligt många tillfällen.

Brouwerij Het Anker Gouden Carolus Christmas

Jonas F:
Brouwerij Het Anker, Gouden Carolus Christmas, 10,5 %.
En klassisk julöl som utan problem överlever några år på hyllan om man råkar få några över. Färsk så är det tydligt inslag av stjärnanis, kungen av danmark, med åren drar den mer åt kola och mandelmassa.

Westmalle Trappist Dubbel

Jonas H :
Westmalle Trappist Dubbel Nr: 1239 7%
Detta är för mig en av urtypen av en Belgisk dubbel. Den innehåller alla de smaker jag vill ha i en sådan och det åp ett exemplariskt sätt. Den här förgyller en måltid likaväl som att drickas på egen hand. Jag föreslår dock att ni provar den med lite hårdost tex comte, lite senap, syltlökar, inlagd gurka och om ni har lite sellerisalt 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu