Ale i belgisk stil – Bière de garde

av | dec 6, 2020 | 0 Kommentarer

Bière de garde

Bière de garde bryggdes förr på vinterhalvåret

Bière de garde är den franska motsvarigheten till Belgiens bondgårdsöl – saison. Bière de garde betyder öl att spara och har fått sitt namn av att det bryggdes under vinterhalvåret för att sparas till sommaren, främst i norra Frankrike. Likheterna med saison är flera: En fruktig doft som drar åt aprikos och persika och ibland även ett stalligt inslag. Skillnaden ligger i att bière de garde ofta är mer maltbetonad, saknar syrlighet och inte har samma humlearom och beska som saison.
Bière de garde jäser ofta vid sval temperatur och kan ibland vara kalljäst med lagerjäst, vilket gör att ölet inte blir så jästaromatiskt som saison – utan får en renare smak. Alkoholhalten kunde historiskt variera kraftigt men ligger idag runt 7-8 %, men det förekommer exempel på närmare 10 %. En viss sötma med maltig smak av ljust bröd är vanligt för stilen.
Precis som för belgisk ale märks ofta bière de garde upp med vilken färg ölet har: blonde (halmgul), ambrée (bärnsten) och brune (brun). I dag bryggs bière de garde året om. Många bryggerier är noga med att ölet ska lagras innan konsumtion och man låter det mogna på champagneflaskor med grimma och kork.

 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Wisby Honungsöl

Mauro: 
Wisby Honungsöl, 31299, 6 %.
En trevlig öl med toner av honung och apelsin. En bra törstsläckare på sommaren. Kommer inte riktigt ihåg när jag drack den senast men jag vet att den var otroligt välbalanserad och smakrik. Jag har inte helt greppat stilen och tycker den är lite svår. Finns mycket likheter med andra närliggande stilar. För protokollet så har jag lite svårt för öl med för mycket honung men just denna klarar av att hantera sötman.

3 Monts

Jonas F: 
Brasserie de Saint Sylvestre, 3 Monts, 89452, 8,5%.
En klassiker från Franska Flandern, lätt, fruktig med tydlig humle i doften. Sommardricka!

3 Monts

Jonas H :
Brasserie de Saint Sylvestre, 3 Monts, 89452, 8,5%.
Jag måste gå på samma som Jonas F här, men med en stor skillnad tror jag. Jag gillar denna när den är lagrad MINST tre till fyra år. Jag gillar den sådär som färsk men lagrad är denna helt fantastisk tycker jag. Humligheten blir självklart avtonad men framför allt så ökar sötman i den och den blir en perfekt sommardryck för mig. Den som väntar på något gott……..

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu