Ale i belgisk stil – Belgisk mörk ale

av | dec 2, 2020 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Belgisk mörk ale

Belgisk mörk ale är fyllig och ibland söt

Här samlar vi all mörk ale i belgisk stil som inte passar in på de övriga specifika belgiska stilarna. Belgisk mörk ale är ofta fyllig med en viss sötma och har inslag av torkad frukt, choklad, farinsocker och gräddkola – men kan även ha fruktiga inslag av pomerans, aprikos och persika. Beskan är oftast måttlig och balanseras av sötma. Ölets karaktär kommer huvudsakligen från jästen och malten. Färgen är gyllenbrun till mörkare brun.

I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets smakprofil. Man jäser ofta sin ale vid högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Belgiska bryggerier tvekar heller inte att använda kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma eller varför inte kandisocker? Alkoholhalten i belgisk mörk ale är sällan under 6 %.

Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av ett kloster utan kan likaväl bryggas av ett kommersiellt bryggeri, men som kanske använder namnet på en gammal klosterruin för sin klosteröl. Trappistöl är delvis unikt för Belgien, som har sex av världens 14 ölproducerande trappistkloster.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Eskilstuna Noël

Mauro:
Eskilstuna ölkultur, Noël, 35211, 9 %. En favorit nu bland julölen. Riktigt vass och borde fungera året om. Snygga och rena smaker med härlig balans.

Gouden Carolus Imperial Dark 2020

Jonas F:
Brouwerij Het Anker, Gouden Carolus Imperial Dark, 11132, 11%. En gammal favorit som klarar några år på hyllan utan problem. Mycket av allt!

Gulden Draak Brewmaster

Jonas H:
Gulden Draak Brewmaster Nr 11616 10.5 % 
Detta är en öl som bara blir bättre med åren den får lagras. Den har producerats sedan 2015 och kommer en varje år är det tänkt. De lagrar den på whiskyfat från Skottland, som enligt Jef som är bryggmästare på bryggeriet, är från hemlig producent. En produkt att njuta av tycker jag

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu