Ale i belgisk stil – Belgisk mörk ale

av | dec 2, 2020 | 0 Kommentarer

Belgisk mörk ale

Belgisk mörk ale är fyllig och ibland söt

Här samlar vi all mörk ale i belgisk stil som inte passar in på de övriga specifika belgiska stilarna. Belgisk mörk ale är ofta fyllig med en viss sötma och har inslag av torkad frukt, choklad, farinsocker och gräddkola – men kan även ha fruktiga inslag av pomerans, aprikos och persika. Beskan är oftast måttlig och balanseras av sötma. Ölets karaktär kommer huvudsakligen från jästen och malten. Färgen är gyllenbrun till mörkare brun.

I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets smakprofil. Man jäser ofta sin ale vid högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Belgiska bryggerier tvekar heller inte att använda kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma eller varför inte kandisocker? Alkoholhalten i belgisk mörk ale är sällan under 6 %.

Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av ett kloster utan kan likaväl bryggas av ett kommersiellt bryggeri, men som kanske använder namnet på en gammal klosterruin för sin klosteröl. Trappistöl är delvis unikt för Belgien, som har sex av världens 14 ölproducerande trappistkloster.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Eskilstuna Noël

Mauro:
Eskilstuna ölkultur, Noël, 35211, 9 %. En favorit nu bland julölen. Riktigt vass och borde fungera året om. Snygga och rena smaker med härlig balans.

Gouden Carolus Imperial Dark 2020

Jonas F:
Brouwerij Het Anker, Gouden Carolus Imperial Dark, 11132, 11%. En gammal favorit som klarar några år på hyllan utan problem. Mycket av allt!

Gulden Draak Brewmaster

Jonas H:
Gulden Draak Brewmaster Nr 11616 10.5 % 
Detta är en öl som bara blir bättre med åren den får lagras. Den har producerats sedan 2015 och kommer en varje år är det tänkt. De lagrar den på whiskyfat från Skottland, som enligt Jef som är bryggmästare på bryggeriet, är från hemlig producent. En produkt att njuta av tycker jag

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu