ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Skotsk ale

av | dec 16, 2020 | 0 Kommentarer

Skotsk ale

Skotsk ale har mer maltsmak än engelsk ale

Skotsk ale är maltig och fruktig i smaken. Humlearomerna är nedtonade och det kan historiskt sett bero på att humle inte odlades i Skottland – istället användes ljung som krydda.

Ofta är ölet mörkbrunt, med rostade inslag i smaken som ger aromer av farinsocker och knäck. Färgen och smaken kommer från att en viss del karamellmalt används, men också av de speciella jäststammar som används. I vissa alkoholstarkare varianter kan en viss rökighet märkas och traditionellt kommer det från att vörten kokades flera timmar över öppen eld för att få en mer koncentrerat innehåll. Numera är det ovanligt med kokning över öppen eld och rökinslag i ölet. Skotsk ale skiljer sig från engelsk ale genom att den skotska är mer maltbetonad.

På flasketiketterna står det ofta shilling eller tecknet ”/-” och det har en historisk förklaring. Antalet shilling på etiketten betecknade priset på en tunna öl under 1800-talet.

Idag finns det fyra klasser som används. De tre alkoholsvagaste kallas 60, 70 eller 80 shilling alternativt light, heavy, export och har en alkoholhalt under 6 %. Den starkaste kallas 90 shilling eller wee heavy och har en alkoholhalt över 6 %. Vid framförallt export kallas den även scotch ale.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Traquair House Ale

Mauro: 
Traquair, House Ale, 11252, 7,2 %.
En smakrik skotsk ale. Borde finnas i fasta sortimentet men går att beställa just nu. Murriga smaker av kavring, pomerans och kaffe. Jag tycker man dricker för lite skotsk ale. Perfekt under höstmånaderna när allt känns lite grått. Tänk dig en mysig stund framför brasan och en redigt glas med skotsk ale. Gärna Traquair House ale. Oslagbart!

Jonas F: 
Traquair, House Ale, 11252, 7,2 %.
I övrigt vad Mauro sade

Jonas H :
Traquair, House Ale, 11252, 7,2 %.
Ja vad säger man. Vi ska försöka ta olika men när man är sist på pucken och det bara finns en klart lysande stjärna för mig. En av de få som jag druckit som är bättre är en som inte finns längre och det var Samuel Adams Wee Heavy. Den var underbar…….
Håller mer Mauro i allt, men lägger till att knäcka nötter och äta till ölen gör inget 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu