ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Session IPA

av | dec 10, 2020 | 0 Kommentarer

Session IPA

Session IPA har lägre alkoholhalt än IPA

En session IPA är en alkoholsvagare version av IPA (india pale ale). Egentligen går alla ölstilar att göra i session-stil. Det handlar helt enkelt om att sänka alkoholhalten samtidigt som man behåller smaken och balansen mellan humle och malt. Under senare år har det framförallt varit populärt med session india pale ale, troligen eftersom det är en smakrik ölstil som är relativt enkel att göra med lägre alkohol.

Beteckningen session är lite svårförklarad, men tros härstamma från England och det faktum att folk ville kunna dricka mycket öl utan att bli allt för berusade. En session IPA bör inte ligga högre än 4,5 – 4,7 % i alkohol. Smaken är precis som för en IPA – humlearomatisk och med tydlig beska.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Beerbliotek, A Moment of Clarity

Mauro: 
Beerbliotek, A Moment of Clarity, 31715, 4,7 %.
En smakrik session IPA som är otrolig välsmakande och fräsch. Toppklass och kul att den finns i det fasta sortimentet. Den är nästan för lättdrucken. Man kan lätt dricka upp ett stort gäng burkar på en timme. Jag har lite svårt för sessionöl i praktiken. I teorin så tycker jag det är briljant. Men jag upplever att ibland så har smaken minskat tillsammans med alkoholen. Men just A Moment of Clarity kompenserar för deras låga alkohol med extra mycket smak. Så tycker jag en session IPA ska vara!

Stone Go To IPA

Jonas F: 
Stone Go To IPA, 88742, 4,7%.
En bra och prisvärd öl.

 

Sierra Nevada Hazy Little Thing Session Edition

Jonas H :
Sierra Nevada Hazy Little Thing Session Edition Nr : 81284    4,6%
Ni som följer oss på Facebook vet att jag under sommaren inhalerat denna öl och spätt ut mitt belgoblod med denna så alkoholhalten i omloppet går ner. Helt såld på denna. Den är helt perfekt som session IPA tycker jag. Och den är otroligt vacker när den är upphälld

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu