ALE BRITTISK-AMERIKANSK – New England IPA/Hazy IPA

av | dec 24, 2020 | 0 Kommentarer

New England IPA/Hazy IPA

New England IPA/Hazy IPA är ofiltrerad

Den grumliga och humlearomatiska new england- eller north east india pale ale förkortas NEIPA. Stilen uppstod i nordöstra USA i början av 2000-talet och präglas av nedtonad beska och fruktig smak av aromhumle i modern stil. En stor del av humlen tillsätts sent i processen eftersom målet är mycket humlearom men lite beska. Hazy IPA är även den ofiltrerad och liknar smakmässigt NEIPA. Hazy IPA kan däremot ha en högre beska. 

Den stora skillnaden mellan NEIPA/Hazy IPA och IPA är framförallt ölets oklara färg, men även att beskan inte brukar vara så påtaglig.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Stigbergets, New & Improved India Pale Ale, 33307, 6,5 %.
Ruskigt bra. Fruktig, mycket juice och härligt tropisk. Toppklass.

Jonas F: 
En svår kategori med många jag gillar, men om jag ska titta på vad jag beställt mest av så är det Amundsen Double Apocalypse, 33625, 8,5%. Den har allt jag vill ha i den här typen av öl.

Jonas H :
Oppigårds New Sweden IPA nr 89891 6.2%
När den här kom var det mycket snack om att den var ojämn mellan de olika bryggningarna. Var lite svajig då men har blivit en bra och stabil produkt som följer mer hem då och då, och som ytterligare en gång visar hur bra Oppigårds kan vara.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu