ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Mild

av | dec 18, 2020 | 0 Kommentarer

Mild

Mild har ofta låg alkoholhalt och måttlig beska

Mild är en brittisk ölstil med en historia som troligen startar någon gång under 1600-talet. Namnet kommer antagligen från det faktum att ölet var nybryggt när det såldes till konsumenterna. Mild hade inte hunnit få den syrliga ton som lagrad öl hade – smaken var därmed mildare.

Ölet är mörk till färgen och spänner från brunorange till mörkbrun. Alkoholhalten är låg, oftast 3-3,6 %. Doft och smak är maltig med inslag av mörkt bröd, sirap och torkad frukt. Beskan är måttlig.

Under modern tid betecknas mild som en ale med mindre beska än en pale ale eller bitter. Mild är en klassisk engelsk puböl och höll på att dö ut när lager konsumerades mer och mer på engelska pubar. På senare år har den, som många andra klassiska ölstilar, fått en renässans. Den är förekommer dock fortfarande mest på pubar i mellersta England.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Nynäshamns Ångbryggeri, Mällsten Mild, 11819, 4,2 %.
En välgjord mild. Tyvärr i tillfälligt sortiment men hoppas på att det kan bli något återkommande. Eleganta och rena smaker. Mild är en stil som man inte stöter på så ofta och det kan vara kul att dricka det ibland. Men inte en favoritstil för mig. Jonas F tipsar om Pumpviken påsköl och den är för mig otroligt god. Tyvärr kommer den bara ut på påsken men är en favorit på påskbordet.

Jonas F: 
Nynäshamns Ångbryggeri, Pumpviken Påsköl, 1341, 5,8%.
Säsongsöl, men ett bra alternativ till Mällsten om man vill.

Jonas H :
Rudgate Brewery Ruby Mild 12501  4,4%
Jag har valt att gå på en från Storbritannien som släpptes på Systembolaget i höstas. Tycker den är ett trevligt tillskott men att systembolaget generellt har ett alldeles för litet sortiment av mild som är en ölstil som jag gillar mycket. Har ni inte hunnit prova denna så föreslår jag ett inköp till jul.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu