ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Mild

by | dec 18, 2020 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Mild

Mild har ofta låg alkoholhalt och måttlig beska

Mild är en brittisk ölstil med en historia som troligen startar någon gång under 1600-talet. Namnet kommer antagligen från det faktum att ölet var nybryggt när det såldes till konsumenterna. Mild hade inte hunnit få den syrliga ton som lagrad öl hade – smaken var därmed mildare.

Ölet är mörk till färgen och spänner från brunorange till mörkbrun. Alkoholhalten är låg, oftast 3-3,6 %. Doft och smak är maltig med inslag av mörkt bröd, sirap och torkad frukt. Beskan är måttlig.

Under modern tid betecknas mild som en ale med mindre beska än en pale ale eller bitter. Mild är en klassisk engelsk puböl och höll på att dö ut när lager konsumerades mer och mer på engelska pubar. På senare år har den, som många andra klassiska ölstilar, fått en renässans. Den är förekommer dock fortfarande mest på pubar i mellersta England.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Nynäshamns Ångbryggeri, Mällsten Mild, 11819, 4,2 %.
En välgjord mild. Tyvärr i tillfälligt sortiment men hoppas på att det kan bli något återkommande. Eleganta och rena smaker. Mild är en stil som man inte stöter på så ofta och det kan vara kul att dricka det ibland. Men inte en favoritstil för mig. Jonas F tipsar om Pumpviken påsköl och den är för mig otroligt god. Tyvärr kommer den bara ut på påsken men är en favorit på påskbordet.

Jonas F: 
Nynäshamns Ångbryggeri, Pumpviken Påsköl, 1341, 5,8%.
Säsongsöl, men ett bra alternativ till Mällsten om man vill.

Jonas H :
Rudgate Brewery Ruby Mild 12501  4,4%
Jag har valt att gå på en från Storbritannien som släpptes på Systembolaget i höstas. Tycker den är ett trevligt tillskott men att systembolaget generellt har ett alldeles för litet sortiment av mild som är en ölstil som jag gillar mycket. Har ni inte hunnit prova denna så föreslår jag ett inköp till jul.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu