ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Irländsk ale

av | dec 15, 2020 | 0 Kommentarer

Irländsk ale

Irländsk ale kallas även för irish red ale

Irland är mest känt för sin stout, men de producerar även ale. Irländsk ale blev vanligare i större skala i början av 1990-talet. Stilen, även kallad red ale och irish red ale, är vanligare utanför Irland än i landet.

Irländsk ale är rödbrun i färgen med rostad maltkaraktär och inslag av exempelvis kola och sirap. Beskan är måttlig och humlearomerna nedtonade. Ofta tillsätts rostat korn för att ge en torrare smak. 

Amber ale är en stil som är lik irländsk ale, men med USA som ursprung och med amerikanska humlesorter istället för engelska.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Ocean-Red-Ale

Mauro: 
Ocean, Red Ale, 11263, 4,8 %.
Enligt mig den bästa irländska alen på Systembolaget. Maltig och härligt beska. Jag tycker Ocean gör riktigt bra öl och speciellt brittiska stilar. Deras torra stout är riktigt riktigt bra. Kul att de har hittat en segment som ibland saknas i Sverige. Jag har alltid gillar irländsk ale och jag tycker det bör finnas mer på systembolaget av just det.

Kilkenny-Draught

Jonas F: 
Kilkenny Draught, 1612, 4,3%.
Återigen en klassiker, jag blir glad av den och det är många glada reseminnen med den.

O’Hara’s-Irish-Red

Jonas H :
O’Hara’s Irish Red  nr: 89455    4,3 %
För mig en klassiker som förutom de som Jonas F & Mauro nämt här ovanför bör provas av alla tycker jag. Men börja med Oceans den är riktigt bra 😉

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu