ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Imperial/Dubbel IPA (DIPA)

av | dec 14, 2020 | 0 Kommentarer

Imperial/Dubbel IPA (DIPA)

Imperial/Dubbel IPA har mer humlesmak än IPA

Imperial eller dubbel-IPA (DIPA) är en ölstil som växte fram i västra USA under 1990-talet. India pale ale hade sedan slutet på 1970-talet stadigt växt i popularitet och bryggerierna försökte att bräcka varandra i mängden humle och beska. Till slut började frågan ställas om det fortfarande var IPA som bryggdes eller om det hade utvecklats en ny ölstil?

Den nya ölstilen fick namnet dubbel-IPA eller imperial IPA. Dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale), vilket ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska. Alkoholhalten är från 7 % och uppåt. Imperial kallas ölet ibland för att jämföra med imperial stout – det vill säga en starkare version av en ölstil.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Fatamorgana

Mauro: 
Mauro: Omnipollo, Fatamorgana, 31186, 8 %.
Jag älskar Fatamorgana. Riktigt fräsch och kaxig. Fruktig och besk! Jag kommer ihåg första gången jag fick testa den. Det sa verkligen pang i munnen och jag blev kär direkt. Trots sina 8% så känns inte det. Den är välbalanserad och smakrik. Man har inte snålat på något. Känns verkligen som extra allt. Som en Imperial/dubbel IPA ska vara.

Other Half Brown Cheese & Waffles

Jonas F: 
Other Half Brown Cheese & Waffles, 11334, 8,5%,
Ännu ett svårvalt segment, men om jag ska gå efter vad jag köpt mest av under 2020 så är det denna…

Lagunitas Waldo's

Jonas H :
Lagunitas Waldo’s   nr: 11018  11,7 %
Inte en av mina favoritstilar ska jag säga, men jag tycker att denna är en bra öl som jag återkommer till med jämna mellanrum

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu