ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Golden/Blond ale

av | dec 9, 2020 | 0 Kommentarer

Golden/Blond ale

Golden/Blond ale är en ljus och lätt ale

På 1980-talet försökte många brittiska alebryggare möta konkurrensen från det allt mer populära internationella lagerölet. Bryggarna tillverkade en ljusare ale som var frisk och med en tydlig humlebeska. Denna ale kom ofta att kallas för golden ale eller ibland blond ale. Var gränsen går mellan golden ale och något mörkare varianter av brittisk ale är svårt att säga, utan det är som så många andra gånger – upp till varje enskilt bryggeri att bestämma.

Den ljusa malten och den framträdande humlearomen gör att golden ale upplevs som torrare (låg sötma) och friskare än många mörkare brittiska alestilar. Ölet kan ha inslag av apelsinskal, äpplen, pomerans och kryddig blommighet från brittiska humlesorter.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Oppigårds, Golden Ale

Mauro: 
Oppigårds, Golden Ale, 1490, 5,2 %.
En svensk klassiker. Välbalanserad och snygg. Fungerar alltid och kan drickas till det mesta. En riktigt bra ale som alla svenska hushåll borde ha hemma. Lyssnade nyligen på podden Ölpölen där man träffade Björn på Oppigårds där de pratade om just Oppigårds historia och om deras magiska Golden Ale. Beställde direkt några flaskor för upphämtning i veckan. 

Founders Marvelroast

Jonas F:
Founders Marvelroast, 11424, 8%.
Inte för att jag förstår varför den hamnar i den klassen, men vem är jag att klaga, jag gillar den skarpt!
 

Kona Brewing Big Wave Golden Ale

Jonas H :
Kona Brewing Big Wave Golden Ale 89665 4,4 %
Ja jag vet. Folk brukar bli förvånad när de ser att jag dricker denna. Jag gillar den. Jag gillar den som matöl. Tycker den är lysande till tokstarka tacos, att ha till en av mina groteska långkok som får mönstret på tallrikarna att lossna ibland. En fruktig, lätt söt men balanserad ale, som denna funkar bra då. Om jag vill ha en med låg alkoholhalt annars är det en Belgisk blond såklart 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu