ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Engelsk pale ale och bitter

av | dec 8, 2020 | 0 Kommentarer

Engelsk pale ale och bitter

Engelsk pale ale och bitter har tydlig humlesmak

Ordet pale ale har från början använts som ett samlingsnamn för ljusare öl. Om pale ale serveras från fat brukar ölet kallas bitter, trots att smaken inte behöver vara så besk som namnet antyder. Men bryggerierna använder även begreppet bitter när man tappar på flaska eller burk. Ibland är bitter mörkare och svagare än engelsk pale ale, men inte alltid. Historiskt var bitter också motparten till den sötare och mindre beska ölstilen mild.

Pale ale har som annan engelsk ale rostade maltsmaker och aromer av brittiska humlesorter. Skillnaden mellan amerikansk pale ale (APA) och engelsk pale ale är att man använder amerikanska humlesorter i APA, vilket ger mer humlearomatisk karaktär och aromer av citrus, fläder och tropisk frukt.

Ölet india pale ale (IPA) bryggdes främst för att skickas till den brittiska kolonin Indien, men för att möta efterfrågan i England så började man också brygga en alkoholsvagare variant av india pale ale – som kort och gott blev pale ale.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Bedarö Bitter

Mauro:
Nynäshamns Ångbryggeri, Bedarö Bitter, 1410, 4,5 %.
En exemplarisk bitter som är smakfull samtidigt som den har en hög klunkabilitet. Lätt att dricka mycket av denna. Det finns många som är skeptiska mot stilen men så fort de testat en Bedarö så blir många förälskade. Jag älskar den till fet och smakrik sill. Jag tycker den hanterar fet mat på ett bra sätt. Gillar att den inte är för stark.

ridgeway bitter

Jonas F: 
Ridgeway Brewing, Ridgeway Bitter, 89349, 4%,
Brukar beställa denna om jag ser den på krogen och vill ha en klassiker. Lagom stark för att hinka, smakar bra.

Adnams Southwold Bitter

Jonas H :
Adnams Southwold Bitter  1686   4.1 %
En klassiker för mig och många andra. En gång i tiden drack jag denna minst en gång i månaden men det har jag på gott och ont slutat med. Idag beställs den och dricks dock på sommaren en del och den fungerar alltid lika bra tycker jag. fruktig och knäckig med en bra klassisk beska. God och ger mig fina minnen varje gång.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu