ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Brown Ale

av | dec 21, 2020 | 1 kommentar

Brown ale

Brown ale har rostad smak

Brown ale är från början ett samlingsnamn för mörkare ale från England som inte är porter eller pale ale. Den mörkare färgen kommer från att man använder mer rostad malt.

Smaken är maltdominerad och har ofta aromer av knäck, choklad, sirap och torkad frukt. Beskan är oftast liten till måttlig. Alkoholhalten överstiger sällan 5 % i en klassisk brown ale. I amerikanska tolkningar av ölstilen kan mer aromatisk humle förekomma. Ofta är ölet också beskare och har högre alkoholhalt än den engelska stilen

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
The Five Points Brewing Co, Brickfield Brown, 1324, 5,4 %.
En lite mastigare brown ale som sitter där den ska. En bra brown ale kan vara riktigt bra men jag tycker tyvärr att man druckit för många riktigt dåliga. Ibland får jag känslan att den liksom växer i munnen. Den är ny och kom i fasta sortimentet den 1 december. Jag tycker den är lite maltigare och kaxigare än Newcastle Brown ale.

Jonas F: 
Founders, BA Underground Mountain Brown, 11604, 11,9%.
Jag kanske ska erkänna att jag gillar Founders, och här är en till (i mitt tycke) atypisk öl som sorterats in som “Brown Ale” av bolaget. Men den är bra.

Jonas H :
Brännskär Brown Ale 89153 5,3%
Jag gillar den här för den är så oroligt bra till mat. Jag var i min ungdom en stor fantast av Newcastle Brown Ale men sedan de byggde om bryggeriet och gjorde om receptet så föll den fritt i kvalitet och smak tycker jag. Brännskär är bra !

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

1 kommentar

  1. Profilbild

    Hej,
    när, ungefär, gjordes receptet för Newcastle om?
    Har diskuterat med vänner att den inte är lika god som man minns den (men har mest gissat på att det beror på ungdomlig entusiasm och begränsad erfarenhet).

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu