ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Amber ale

av | dec 23, 2020 | 0 Kommentarer

Amber ale

Amber ale tillverkades först på USA:s västkust

Amber är engelska för bärnsten och syftar på ölets färg. Beteckningen hittar man främst på öl från Australien, Frankrike och USA, men stilen har även spritt sig till andra länder. Färgen kan variera från mörkare gul till mörk rödbrun. I Frankrike kan man hitta beteckningen amber på många olika ölstilar medan det i USA mest är pale ale som benämns med amber. Vi har valt den senare vägen och samlar mörkare pale ales under stilen amber ale.

I en amber ale använder bryggaren en andel mörk och mellanmörk malt, så kallad chokladmalt och karamellmalt. Stilen kan liknas vid en amerikansk pale ale (APA). Det som skiljer stilarna åt, förutom den mörkare färgen på amber ale, är att den har tydligare arom av karamell, kola och karamelliserat socker, vilket malten bidrar med. I de mörkaste varianterna kan man även hitta inslag av choklad och kaffe. Humlearomen är inte lika uttalad som i en APA, men skiner ändå igenom. Oftast använder bryggerierna amerikanska humlesorter som bidrar med aromer av citrus, grapefrukt, tallbarr och tropisk frukt

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro:
Stallhagen, US Red Ale, 34663, 5,5 %.
En balanserad amber ale som sitter där den ska. Härliga smaker av limpa och torkad frukt.

Jonas F: 
Lagunitas Lucky 13 11387, 8,8%.
Finns Lucky 13 så köper jag så mycket jag kan – så bra är den.

Jonas H :
När det gäller detta inlägg så kan jag inte välja mellan de två som de andra valt. Båda två är riktigt riktigt bra produkter och har ni inte haft möjlighet att prova dem så gör det ni kommer inte att ångra er. Är lite avundsjuk på att ni har en bra smakupplevelse framför er;-)

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu