Aecht Schlenkerla – recept på Fläsklägg från Franken

by | sep 28, 2021 | 1 comment

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Under vår tyska vecka har jag varit i kontakt med det legendariska bryggeriet Aecht Schlenkerla och deras huvudbryggare Matthias Trum. Importören Galatea hjälpt till med kontakten. Han delade med sig av deras recept från restaurangen. Vi har fått några recept som vi ska försöka att laga oss igenom under veckan. Recepten är översatta men jag hoppas att allt blev korrekt.

Aecht Schlenkerla

Namnet Schlenkerla etablerades på 1870-talet i Bamberg i Bayern, södra Tyskland. Bryggeriet är framförallt känt för sin rököl. Bryggeriet har haft många olika ägare genom tiderna och den förste registrerades redan 1405. Idag ägs företaget av familjen Trum. Bryggmästare är Matthias Trum. Bryggeriet är definitivt värt ett besök.

Rauchbier

Aecht Schlenkerla Rauchbier är en historisk tysk specialitet från Bamberg. Ölen får sin kända rökta smak från torkningen av malten. Malten torkas genom vedeldning, med al-, bok eller ekved. Rent historiskt så torkades malten alltid med rök från öppen eld och dåtidens öl hade en mer rökig smak. Idag så sker torkning framförallt med varm luft för att få en ren maltsmak. Detta öl ger en aning om hur gamla tiders öl kan ha smakat. Tyvärr så finns deras Rauchbier Märzen inte i det ordinarie sortimentet utan dyker upp mer tillfälligt. Vi som gillar rököl brukar behöva köpa på oss för att klara oss under året.

Franconian smokebeer knuckle

För fyra personer 

4 fläsklägg, färska, ej rimmade (gärna små lägg)
1 kg rotfrukter, morötter, purjolök, rotselleri, lök (ca 250 g var)
salt, peppar
malen kummin
4 cl olja
50 g smör
50 g mjöl
1/4 l Aecht Schlenkerla Rauchbier (Schlenkerla Smokebeer)

Tillagning

Tvätta grönsakerna och tärna dem grovt. Gnid in fläskläggen väl i salt och peppar och krydda det lätt med kummin. Hetta upp oljan i en panna och bryn fläskläggen så att de får en fin brun färg på alla sidor. I slutet av stekningen tillsätt också grönsakerna och låt dem steka med de sista minuterna. Tillsätt vatten så att grönsakerna täcks och lägg locket på grytan och ställ in den i ugnen i 2 timmar på 220°C. När de två timmarna har gått, häll av och spara 300 ml av vätskan (buljong). Kör läggen med svålsidan uppåt utan lock i ytterligare 20 minuter för att göra det krispigt. Under tiden tillagar du såsen: smält smöret i en separat kastrull och vispa därefter ner mjölet. Tillsätt sedan den sparade buljongen (300 ml) och rör tills såsen är slät. Låt koka upp och tillsätt Schlenkerla rököl. Servera lägget på ett fat med såsen hälld ovanpå. Som tillbehör rekommenderas en blandsallad och/eller bakad potatis.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

1 Comment

  1. Håkan Wiik

    Låter såååå gott men hur går jag i Sverige tag på detta öl??

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu