Aecht Schlenkerla – recept på lök från Bamberg

av | sep 30, 2021 | 0 Kommentarer

Herman Hedning

Under vår tyska vecka har jag varit i kontakt med det legendariska bryggeriet Aecht Schlenkerla och deras huvudbryggare Matthias Trum. Importören Galatea hjälpt till med kontakten. Han delade med sig av deras recept från restaurangen. Vi har fått några recept som vi ska försöka att laga oss igenom under veckan. Recepten är översatta men jag hoppas att allt blev korrekt.

Aecht Schlenkerla

Namnet Schlenkerla etablerades på 1870-talet i Bamberg i Bayern, södra Tyskland. Bryggeriet är framförallt känt för sin rököl. Bryggeriet har haft många olika ägare genom tiderna och den förste registrerades redan 1405. Idag ägs företaget av familjen Trum. Bryggmästare är Matthias Trum. Bryggeriet är definitivt värt ett besök.

Rauchbier

Aecht Schlenkerla Rauchbier är en historisk tysk specialitet från Bamberg. Ölen får sin kända rökta smak från torkningen av malten. Malten torkas genom vedeldning, med al-, bok eller ekved. Rent historiskt så torkades malten alltid med rök från öppen eld och dåtidens öl hade en mer rökig smak. Idag så sker torkning framförallt med varm luft för att få en ren maltsmak. Detta öl ger en aning om hur gamla tiders öl kan ha smakat. Tyvärr så finns deras Rauchbier Märzen inte i det ordinarie sortimentet utan dyker upp mer tillfälligt. Vi som gillar rököl brukar behöva köpa på oss för att klara oss under året.

Bamberg onion

För 4 personer

4 stora lökar
250 g fläskfärs
100 g rökt sidfläsk
4 skivor rökt bacon
1/4 liter original Schlenkerla Rauchbier
1 tsk salt
2 krm peppar
2 krm muskot
2 krm mejram
3 ägg
2 rostebröd
hackad persilja
2 msk köttfond

Tillagning

Skala lökarna, skär bort cirka en centimeter av rotdelen på löken. Gröp ur insidan av löken tills du endast har ett yttre lager på cirka en centimeter kvar. Finhacka sidfläsket och löken som du har gröpt u och blanda sedan detta med fläskfärsen (orginalreceptet vill att du själv maler 250 gram fläsk och sidfläsk; har du möjlighet till det så kör på det, men jag gjorde med köpt färs). Tillsätt ägg, finhackad rostebröd, kryddor och persilja. Fyll lökarna med blandningen. Lägg lökarna i en gryta med 1 centimeter vatten i botten och brässera dem i 45 minuter i ugn på 200 grader utan lock. Stek bacon och lägg en skiva på varje lök: lägg en baconskiva som ett lock på varje lök på den breda snittyta från vilken du gröpte ur lökarna i början. Låt lökarna köra en kort stund till i ugnen tills de är helt klara.och lyft sedan upp dem ur grytan. Häll vätskan från grytan i en stekpanna och tillsätt fond, mjöl och kryddor och häll i ölen. Värm upp och rör tills såsen tjocknat. Servera med potatismos eller kokt potatis.

OM oss

Skrivet av Mauro

Vad är öl för mig ? ÖL för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands Nation i Uppsala.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu