Uppsala Beer & Whisky Festival

Uppsala Beer & Whisky – reflektioner och tillbakablick

by | mar 8, 2017 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Har nu suttit några dagar och gått igenom foton och anteckningar från Uppsala Beer & Whisky Festival och hoppas dels att ni kunde besöka den, men också att ni hade lika trevligt som jag där.

Anlände festivalen på Fyrishov i Uppsala under tidiga fredagseftermiddagen och gick efter att ha hängt in ytterkläderna först några varv för att få ett intryck av vilka som var där och stämningen. Eftersom fackvisningen fortfarande pågick var det ganska glest med folk och det gick ganska bra att få växla några ord med utställarna.

Övre hallen (C & D) hade ett ganska varierat utbud med allt från Beard People skäggprodukter till destillat från Uppsala Destilleri. Här hittade jag förutom de större agenturerna (Tomp, Galatea, Wicked Wine m.fl) även Belgoklubben och de större bryggerierna (Carlsberg, Spendrups, Urquell, Åbro). Några av de lite mindre bryggerierna hade också monter här, liksom många av de övriga utställarna med mat, tobak, destillat och annat.

Bland de ”övriga” hittade jag en bekant som brukar dyka upp i ölsammanhang, Jonas Darnell som signerade album och Herman-alia.

Hejade på kollegorna Jonas H och Mauro som jobbade för fullt med live-rapportering tillsammans med Whisky ABC.

På väg till nedre hallen (hall F)  noterade jag att det fanns flera food-trucks uppställda utanför och att försäljningen av mat redan verkat komma igång –  och att det doftade gott, även om det såg en aning kallt ut, speciellt utan de nu inhängda ytterkläderna.

I nedre hallen var fokus definitivt på de mindre bryggerierna och bara några enstaka montrar med annat tema. Uppland var väl representerat med Jackdaw, Tempel, Brasstacks bredvid varandra och Leufsta, Ångkvarn och Train Station inte långt därifrån.

Bland de övriga noterade jag särskilt Sahlins från Borlänge som alltid bjussar på långa ölrelaterade snack, en egenskap de delar med Eskilstuna Ölkultur och Oppigårds. Här nere hittade jag också Artesanal, New Brews, Brill och Oliver Twist.

Efter en runda där jag nu började provsmaka konstaterade jag att urvalet var stort och bra. Kunde nu också få ett ord med Oppigårds och Poppels, där de berättade lite om året som gått och om nyheter sen sist. Provade Oppigårds New Sweden IPA och Poppels Imperial Pilsner. Mums.

Gick upp igen och pratade lite (okej en hel del) med Belgoklubben, provade Nils Oscar ofiltrerad God Lager, förundrades över det Gik – det blå vinet, provade lite öl hos Brygghuset Finn, pratade med Coppersmith som köpt upp Slottskällan och funderade lite på vad det kommer att innebära här i Uppsala. Provade ost och korv, luktade på gin från Uppsala Destilleri och fick veta att det var nära lansering på bolaget nu. Noterade att Uppsala Tonic har en ny produkt, Ginger Mary som jag dock inte hann prova, det var ganska fullt med folk där.

Insåg nu att magen knorrade, så det fick bli en tur ut för en kantarell-och-västerbottens-toast samt lite vatten. Och ja, det var en aning kyligt. Medan jag åt hade klockan passerat 15 och hallarna fylldes nu på i ganska rask takt, ljudnivån steg i motsvarande takt och de som jobbade i montrarna hade bitvis fullt upp utan en frågvis ölentusiast på halsen.

Jag gick därför bara runt och provade öl lite här&där, hejade på bekanta och fick helt plötsligt syn på Christian Hans Müller från Hanscraft, som jag hade hört skulle komma men inte sett till. Det visade sig att hans pall med utrustning och öl hade tappats bort på Arlanda och han hade bara med sig några egna fat öl. Hjälpsamma utställare såg till att han fick tillgång till utrustning så att han kunde komma igång. En av ölerna var jag bara tvungen att prova och fick mig då en Cucumber Wit, eller som han sade, ”dom hatar mig hemma för att jag gör den här…” – och den var god. Jonas H satte fingret på det hela när han sade att det var som att dricka god tsatziki utan vitlök. Frisk i smaken, att det var gurka i kändes tydligt på doften och en riktigt kul brygd.
Jag visste redan innan att resan varit besvärlig, med en omväg via först Amsterdam och sen Paris på grund av stormar, så jag hoppas det hela löste sig för honom på lördagen.

Klockan tickade på och jag provade nu mest öl lite på måfå. Noterade att Eskilstuna kulturbryggeri har en ”X” för att fira 10 år, vilket både känns gediget och trevligt. God var den också. Strax därefter var det dags att vika sig för dagen och den här gången, med viss avundsjuka över de som hade tid och ork att stanna till kvällen och lördagen.

Bryggeri Ångkvarn

Bryggeri Ångkvarn

Hanscraft

Hanscraft

Den Bryggande Holländaren

Den Bryggande Holländaren

west coast brewery

west coast brewery

tempel

Tempel

Jonas Darnell

Jonas Darnell

Noterat:
– Jackdaw, Tempel, Brasstacks, Stockholm Brewing bredvid varandra. Jackdaw hade Cuvee Sofie, bryggd med hjortron. En riktig höjdare. Hos Tempel provade jag Mango Sour och IPA, bägge trevliga. Brasstacks hade också flera trevliga öl, men jag missade Blueberry Backbone tyvärr.  Stockholm Brewing följde upp med Just The Pips, en gose. De delade senare också utrymme med HansCraft, så hela den väggen var ett bra mål om man ville testa sina ölgränser.
– Jonas Darnell verkar vara ett fast inslag, alltid kul att språkas vid lite. Han skulle vidare till Norrlands för att föreläsa lite – det lät som en bra kväll där med.
– Sahlins från Borlänge är alltid kul att träffa.
– Saknade Hanscraft, men han kom igång under eftermiddagen trots massivt strul med frakten från Tyskland. Jag tror han fick plats tillsammans med Stockholm Brewing, kudos till alla som hjälpte till för att rädda hans Uppsalabesök.
– Belgoklubben bjussade rejält på sig själva och gör mycket för att sprida kunnande och belgisk ölglädje.
– Gik var en snackis hörde jag när jag passerade folk med blått vin i glaset
– Bryggeri Ångkvarn var på plats, likaså Eskilstuna ölkultur. Kul att se. Eskilstunas tioårsjubileumsöl X var en höjdare.
– Ali och Sebastian bjussar mycket på sig själva och jobbar extremt hårt på att det ska bli ett bra event.

– Personliga favoriter och aha-ögonblick:
– Hanscraft gurkwit. Som Jonas H sade, som drickbar tsatziki utan vitlök. Men god!
– Eskilstuna X
– Nut Smuggler i Galateas monter
– New Sweden IPA från Oppigårds
– Cuvee Sofie från Jackdaw
– Mango Sour från tempel
– Parmesanosten i Det Goda från Italien
– Diskussionen hos Belgoklubben
– Allt härligt folk som gick runt och myste och alla som diskuterade den öl de hade i glaset, det värmer att gå runt och tjuvlyssna.
– och många, många fler…

Utöver det var det mycket bra öl, kan inte komma på några lågvattenmärken alls, det vill säga en genomgående hög grundnivå med en del riktigt trevliga öl i mixen.

Kommer prova gin från Uppsala Destilleri när jag kan, men de två sorter de hade luktade gott och pockade på tankar om vilken tonic som kan passa till dem.
Uppsala Tonic har en ny variant som jag tyvärr inte hann prova då det var ganska fullt i deras monter när jag hade vägarna förbi.

Pratade lite med några av vakterna också och det verkade som att eventet gillades där med.

Avslutningsvis…

Jag har bara nämnt en bråkdel av allt som fanns att se och prova på festivalen, men det skulle bara bli en enda lång uppräkning annars.

Uppsala Beer & Whisky Festival 2017 var en mycket trevlig tillställning och de toppade antalet besökare från förra året och landade på lite drygt 10 tusen besökare. Jag tyckte utbudet var bra och varierat med både stora och små aktörer, öl, vin, sprit, mat och annat fick plats och intresset verkar varit stort från de som besökte. Mat-torget utanför var bra, om än en aning kallt, och det skulle vara kul att höra om det såldes några biljetter för folk som först åt mat och sen skulle in och besöka festivalen, via mattorget.

Jag hörde några kommentarer om att garderoben kostade pengar ovanpå inträdesbiljetten, men mitt intryck var att de i garderoben jobbade på bra, så man fick ju service för den slanten.

Den stora funderingen nu är hur man ska ordna om man tänker sig att nästa år toppa eventet ytterligare, det lär ha varit ganska tätt med folk på kvällen.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu