fbpx

Uppsala Beer & Whisky Festival

av | mar 1, 2016 | 0 Kommentarer

Så var det återigen dags för Uppsala Öl & Whisky, nu i 2016 års upplaga.
Platsen var som tidigare, Fyrishov, men i år hade man tagit hallarna C/D och F i besittning vilket innebär att man vuxit till runt dubbla storleken jämfört med året innan. Man hade också tagit till sig av kritiken från året innan om tillgång till mat och provade i år att ha ett mattorg med food-trucks.

Låt mig redan från början göra klart att festivalen nu är så stor att det börjar bli svårt att hinna med att besöka alla montrar, och jag fokuserade ändå mest på öl, vilket kanske var lite drygt hälften av alla utställare. Om jag missat någon nedan så hoppas jag att ni kan förlåta mig…

Som besökare var det en fröjd att vandra runt! Hall C/D med fokus på starkare drycker, vin, choklad och mat samt hall F med fokus på öl fanns att tillgå. Jag får väl erkänna att jag mest strosade runt i hall F och gladdes över utbudet, men också över att det fanns flera svenska småbryggerier som vågat sticka ut hakan för att visa upp sig. Det fanns också utländska bryggare på plats, bland annat från Spanien och Tyskland, som visade upp sina produkter i Artesenals monter.

Jag spenderade en bra stund vid Sahlins Brygghus och diskuterade bekymren att starta upp som småskalig nykomling. Om ölerna de hade med sig är något att gå på så bör de kunna klara sig tror jag, och lite senare i år räknar de med att finnas i beställningssortimentet. Fram till dess så är det bara att gratulera Borlängeborna till ett bra och lokalt bryggeri.

Nääs Gårdsbryggeri i montern bredvid har bistått gänget bakom bryggeriet Ångkvarn som kommer öppna bryggpub i Uppsala snart. Tanken är att det så småningom ska vara egen produktion av öl också. Ångkvarn har låtit göra två öl hos Nääs och två hos ÖLOF (som också bygger bryggverket åt Ångkvarn), så man börjar med en egen “uppställning” om 4 öl, varav två är bryggda på samma typ av bryggverk som de man kommer ha i lokalerna. Jag ser fram mot premiären!

Eskilstuna ölkultur hade dels sitt eget utbud och lovade att de snart ska brygga sin Tripel igen, vilket jag tycker var fantastiskt goda nyheter. De har även import av en av mina belgiska favoriter, Troubadour. Tyvärr “bara” som mixlåda om 24 flaskor och sex sorter, men man kan kanske inte få allt man önskar sig… Lådan har 88193 på bolaget, 750 kronor.
Med i montern var också Jonas Darnell som också blivit lite av en gammal bekant i ölkretsar. Hugade spekulanter kunde därför tillgodose dubbelt kulturella behov, öl och kvalitetsserier.

Montergrannar en bit bort var Jackdaw och Tempel Brygghus, två bryggerier med starka viljor och tydliga åsikter om hur öl ska smaka. Det gillar jag! Jackdaw visade upp sin Swarte Draak med hallon och björnbär, en förrädiskt len och god historia på 14%. Tempel fokuserar istället på suröl, gärna ganska alkoholsvag. Min presonliga favorit därifrån är Perdition, men Dirty Old Bastard är en frisk historia som kommer sitta fint när temperaturen i utomhuset gått upp lite.

Artesenal är ett ganska nytt Uppsalaföretag som bland annat har kontakt med Yria från Spanien, och via dem också en tysk hantverksbryggare. Överlag är det brygder långt över det rimligas gräns, gjorda utan att ta hänsyn till vad man “får” eller “borde”.
Vill man beställa ska det gå bra antingen via beställning eller privatimport via dem. Ölerna? Ja, det där med korta kärnfulla namn är ju bara så förra seklet, så här får man be om saker som “Cenosilicaphobia” (fobi mot tomma glas), en mango-ipa med bra tryck i smaken, “Reptilian Disciples Of The Beer Ninja Clan Vs Zombie Viking Army!”, en mölska på 16%, lagrad med ek och vanilj. I samarbete med den tyska bryggaren Hanscraft hittar vi “Achtung Imperial Porter” De hade också en riktigt trevlig spansk gin att visa upp. Deras produkter har börjat synas på pubar i Uppsala och Stockholm.

De lite större agenterna var också på plats, Beer Enthusiast, Wicked Wine, Tomp, m.fl. Väl värda att besöka eftersom de har ett fantastiskt utbud och stort kunnande om vad som är på gång internationellt. Hos Beer Enthusiast provade jag Birra del Borgo Sedicigradi, en alldeles fantastisk Barley Wine. Kommer att släppas på bolaget 4:e mars, så pass på!

Wicked Wine har flera populära bryggerier i sin bukett, men jag passade på att prova några Founders som jag inte kunnat få tag på tidigare och pratade bort några minuter. Också det en monter värd ett besök.

Hall C/D gjorde jag bara en kortare sväng i, men hann med att prata lite med Ava Zer, ett gäng väldigt entusiastiska kurder med en egen lageröl, Tre Svampar som tar in ryska brygder – bland annat öl och mjöd. I samma hall hittar man också Uppsala Tonic, ett företag som kom till på grund av frustrationen över att det inte finns bra tonic att köpa – så de har skapat en egen. Bra initiativ, och fantastiskt god tonic, om än en aning dyr.

Jag hann också med en sväng på mattorget, och provade en Reuben, en burgare med ost och varm surkål. Perfekt!

Om jag ska våga mig på en slutsummering: Efter en lite skakig start (de som jobbade visste inte riktigt var saker fanns, att fråga efter F-hallen fick ett “vet inte” till svar) så tycker jag att det hela tog sig med en farlig fart. Utbudet var fantastiskt, massor av små och kaxiga småbryggerier, flera nya aktörer visade upp sig, en otrologt trevlig stämning, bra mat. Jag är hur nöjd som helst och hoppas ni hade möjlighet att gå dit!

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Skrivet av Jonas F

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

[instashow id="4"]
Pilsner.nu