Leufstabruk Header

Svenska Hantverksöl – Leufstabruk Bryggeri

by | feb 7, 2024 | 1 comment

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Leufstabruk Bryggeri ett bryggeri som är inne på andra andningen sedan 2020. Vad menar jag med det ? De startade faktiskt redan 2010, men 2020 kom det in nya ägare och de kallar det för en nystart. De gör många trevliga produkter och många med Belgisk förebild som Stand By Me som gillas. De har även en grym julmust ska ni veta, dessvärre bara en gång om året 😉

Bryggeriets Namn: Leufstabruk Bryggeri
Bryggeriets hemort: Lövstabruk i Norduppland eller närmare bestämt Tierps kommun
Säte: Lövstabruks Herrgård

Håkan Lindberg

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Som många andra hembryggare så drömde vi om att kunna sälja våran öl och då krävs det ett riktigt bryggeri med tillstånd att göra de. Så 2010 så tog vi tag i saken och började bygga ett eget bryggeri, helt i från grunden och 2012 kunde vi äntligen släppa våran första öl, Leufsta Blonde.

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
Ingen idag men vi är 5 delägare som jobbar där för fullt för att kunna anställa någon så snart som möjligt.

Vilka typer av öl producerar ni?
Tanken från början var att bara brygga belgisk öl men vi kunde inte låta bli att även brygga andra sorter. Men vårat focus ligger alltid på belgiskt och traditionella ölstilar men att brygga dessa på vårat eget vis. Vi gillar att ta en traditionell öl och skruva lite på receptet och se hur vi kan göra detta på vårat vis.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Svår fråga då det svänger lite men våran ”Norduppländska lager” och våran belgiska dubbel ”Stand by me” brukar alltid ligga i top. Lika så våran belgiska blond ”Leufsta Blonde”.
Dessa säljs mest på 33cl flaska men det rullar även ut en del fat varje år.
Sen får vi inte glömma våran julmust som säljer mer för varje år vi bryggt den.

Hur stor är er årliga produktion?
Vi ligger idag på runt 25.000L.

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget är våran i särklass största kund.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
I första hand vill vi ha möjlighet att anställa en bryggare på heltid. Och därigenom kunna satsa mer på nya sorter och på events, både externa och egna. Sen vill vi satsa mer på restauranger och öka våra försäljningar där igenom.

Leuftsabruk Bryggeri
Leuftsabruk Bryggeri
Leuftsabruk Bryggeri
Leuftsabruk Bryggeri
Leuftsabruk Bryggeri
Leuftsabruk Bryggeri

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Ölsverige idag är helt fantastiskt och det finns idag väldigt många bryggerier som gör grym öl. Men om jag skulle nämna något så är det väl att vi brygger helst belgiskt och traditionella ölstilar och följer kanske inte alltid några trender när vi tar fram nya ölsorter.
Har ni tillexempel provat våran Lichtenhainer som vi brukar ta med på festival? Inte direkt en jätte vanlig öl idag.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Att få en bra lönsamhet i bryggeriet. Senaste åren så har vi precis som alla andra bryggerier haft problem med stora prisökningar på allt från råvaror till förpackningar som har minskat våra marginaler rejält. Detta i en tid då vi försökt satsa på tillväxt har gjort att vi inte riktigt nått ditt vi vill.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att brygga för att minska vårat klimatavtryck. Vi har jobbat en del för att minska vårat vatten och el användande så långt det går Vi har även bytt till lättare flaskor. Men även detta har blivit svårare då våra marginaler har minskat. Att investera i nya klimatsmarta lösningar står kanske inte i topp nu längre pga av dom ökade kostnaderna vi har bara för att driva bryggeriet. Men det är ett arbete som vi försöker förbättra oss på så mycket vi kan.

öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare .…
Idag har hela branschen det väldigt tufft och har haft det under en längre tid. Det känns ibland som att det är ett nytt bryggeri i veckan som går i konkurs eller som slänger in handduken för att det inte går ihop längre. Enligt en färsk undersökning från ”Sveriges Oberoende Bryggerier.” så hotas en tredjedel av landets bryggerier av nedläggning under 2024.
Gårdsförsäljning i all ära, men jag tror inte det kommer att hjälpa särskilt mycket. Visst skulle det vara trevligt att kunna sälja ett 6-pack vid en ölprovning men här finns även en del bekymmer med hur det skulle kunna se ut och hur det skulle kunna tillämpas. Men en sak som verkligen skulle hjälpa branschen idag är differentierad alkoholskatt. Och detta finns redan färdigt i EU. Det är bara att trycka på knappen och införa detta utan några större svårigheter.
Sen skulle jag gärna vilja uppmana läsarna om att stöta sina lokala bryggerier. Detta är viktigare än någonsin om vi vill fortsätta ha den bredd som finns på marknaden idag. Det finns så många fantastiska bryggerier idag och om alla som handlar på systembolaget köper minst en lokal öl när dom handlar så skulle det göra stor skillnad.

Vi tackar Håkan för att han tog sig tid att svara på våra frågor, och hoppas att de kommer upp i volymer under 2024 så att de har möjlighet att anställa någon på heltid.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

1 Comment

  1. Hantverksbira

    Vad kul att ni skrive rom fina Leaufstabruk Bryggeri! De brygger verkligen några kalasgoda hantverksbira. Håkan har också varit med i Hantverksbira Podcast. Cheers!

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu