Det har runnit några liter öl genom ledningarna på Bryggeriet Ångkvarn sedan de slog upp sina portar för ett antal år sedan. De har verkligen etablerat sig i Uppsala och övriga Sverige genom att göra så bra saker. Jag menar bara det faktum av att de när de var nästan nya bli årets Bryggeri på Stockholm Beer & Whisky. De fortsätter att göra bra klassiska öl som fungerar för alla men är för den delen inte heller rädda för att experimentera med helt nya stilar. Vi ser vad Erik svarat på våra frågor.
Bryggeriets Namn: Bryggeriet Ångkvarn
Bryggeriets hemort: Uppsala
Säte: Uppsala
Erik Bennbom
Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Viljan att sälja till andra det man gjort hemma och tyckt vara gott, men då med en kunnig Bryggare
Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
1 heltid och 2 timmanställda
Vilka typer av öl producerar ni?
Öl med “hinkabilitet” är vår utgångspunkt, mellan 4,1 och 7,0%, Pilsner, Pale Ale, IPA och Weißbier med det sagt gör vi specialare varje år
Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
populärast är vår HWS pilsner, tätt följt av ÅIPA och Ångkvarns PA
Hur stor är er årliga produktion?
20t – 25t liter, men max kapacietet är 42t liter
Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Vår restaurang, men även privatimporten med våra growlers och några enstaka kollegor
Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Större bryggverk och ökad produktion, och en dröm vore en enhet till, men som sagt det är en dröm.
Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
O ja, vi säljer inte aktivt utanför restaurangen, vilket gör att vi inte har en för stor organisation och inga mellan händer som ska ha en del av kakan
Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
PGA coronan har vi haft lite turbo kring bryggare, men som verkar ha stabiliserat sig. Pris ökningar på råvaror som varit svårt att ta direkt på kund, vi måsta öka prisbilden långsamt.
Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Nytt kylsystem som leverara värme till fastigheten och dessutom korta och miljövänliga leveranser, vi går till systmebolaget med våra growlers
Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
Ny bryggmästare from nu Johan Holmdahl från tidigare Tempel och Slottskällan (när det var i Uppsala)
Vi tackar för att Erik tog sig tid och svara på frågorna för jag vet att de just nu är inne i en hektisk period på Ångkvarn.
Har ni vägarna förbi Uppsala ska ni verkligen åka förbi dem. Om ni bor i närheten av Uppsala tycker jag ni ska ta en resa till Uppsala och besöka dem (ja och alla andra bra ställen i staden såklart). Ska bli spännande att se nu när Johan också kommit dit.
Kör på hårt, och tack för att ni sätter Uppsala på bryggerikartan i Sverige
/Jonas H
0 kommentarer