Hyllie Bryggeri fyller 10 år – och firar med förfest, fest och efterfest

av | apr 24, 2025 | 0 Kommentarer

Jämtlands IPA
Jämtlands IPA

Det har gått tio år sedan Michael Nathhorst bestämde sig för att starta ett bryggeri. Tio år sedan han klev ut ur garaget i Vintrie, med några experimentella batcher öl och ett gäng vänner i ryggen. Tio år sedan Thorsten och Johanna på Beer Ditch sa ”Kom hit med ölen så löser vi resten”. Och nu står Hyllie Bryggeri här – som ett av Skånes största bryggerier och en självklar del av Malmöbornas vardag. Det är klart det ska firas.
Och inte bara lite. Det blev en förfest. Det blir fest. Och det blir efterfest.

Förfesten – 22 februari

Första nedslaget i jubileumsåret var förfesten i februari, och vad firar man med om inte en 10th Anniversary Imperial Maple Stout? En rejäl pjäs på 10 %, bryggd med en fin dos lönnsirap, serverad i en väldigt elegant burk designad av @jakopp. En öl lika vuxen och självsäker som bryggeriet självt. Den satte tonen för resten av jubileumsåret: det ska vara maxat, kul och personligt. Jag provade den på plats och den var otroligt balanserad och väldigt bra.

Den stora festen – 26 april på Stormgatan

Lördagen den 26 april blir det kalas på hemmaplan – i taproomet på Stormgatan i Malmö. Mellan kl 14 och 22 fylls lokalen av vänner, fans, ölälskare och såklart – massor av Hyllie-öl. DJ Dahl står för musiken på kvällen, och det ryktas om både ballonger, tävlingar, överraskningar och premiär för två helt nya öl.

📍 Stormgatan 15, Malmö
🕑 14.00–22.00
🎶 DJ från 18.00
👉 Länk till evenemanget

Efterfesten – i höst

Det blir ett tredje kapitel också. I höst är det dags för efterfesten. Detaljerna är fortfarande hemliga, men om vi känner Hyllie rätt så blir det något värt att längta efter.

Mitt besök i taproomet

Jag besökte Malmö i mars och självklart besöker man då Stormgatan – Hyllie Bryggeris taproom och bistro – och fick prova massor av spännande öl direkt från tank. En av höjdpunkterna var intervjun med Erik Frithiof, Ansvarig för försäljning och marknadsföring (och partner i bryggeriet), där vi pratade om jubileet och framtiden.
Det som verkligen stannade kvar hos mig efter besöket var deras Skånsk lager. Det är inte ofta jag stöter på en så välgjord och ren svensk helles. Stilen härstammar från München och påminner om en export/dortmunder – som faktiskt var inspirationen till vår svenska “stora stark” – men helles är oftast ännu ljusare, med mildare beska. Den här varianten från Hyllie var otroligt välbalanserad: låg maltsötma, subtil alkoholton och en ren smakprofil. En riktig pärla.

Massa kul ölsläpp under året

Jubileet firas inte bara med fester, utan med en lång rad ölsläpp – både nya öl, gamla favoriter som återkommer, och några hemliga projekt som fortfarande hålls bakom kulisserna.

Här är några av släppen hittills:

  • 10th Anniversary Imperial Maple Stout – En mörk och maffig jubileumsöl med lönnsirap, på 10 %. En kraftfull start på jubileumsåret.

  • Obstructed Visibility (7,0 %) – En efterlängtad återkomst! Den här tropiska, silkeslena Hazy IPAn gjorde succé när den först släpptes 2021 – nu är den tillbaka, om än tillfälligt.

  • Īta & Wēta – En dubbelcollab med danska Dry & Bitter. Båda är bryggda med Nelson Sauvin och Motueka. Īta är en Hazy IPA och Wēta en West Coast IPA – och för första gången kan du hitta båda på Systembolaget.

Bryggeriets resa – från garage till hjärtat av Malmö

Hyllie Bryggeri har under sina tio år vuxit organiskt – med stark lokal förankring. Malmö är inte bara deras hemstad, det är också deras identitet. Mycket fokus har lagts på att växa hållbart på krogmarknaden, bland annat genom att bygga egna lösningar för fatinfrastruktur, så att krogar själva kan köpa in system och välja sina leverantörer fritt. Det skapar självständighet – både för bryggeriet och för restaurangerna.

En annan milstolpe är att ett nytt ställe inne i Malmö stadskärna planeras att öppna under hösten. Mer info om det lär dyka upp under året.

Stormgatan – Taproom & Bistro mitt i bryggeriet

Sedan april 2021 har Stormgatan varit en självklar mötesplats för Malmös öldrickare. Taproomet ligger mitt i bryggeriet, med fermenteringstankar och produktionsutrustning bara några meter bort. Här arrangeras regelbundet events och festivaler, och sedan juni 2022 finns även en bistro i hörnet – perfekt för lunch eller en lugn middag med en välbryggd lager till.

Oavsett om man hänger i taproomet eller bistron så är det samma meny, samma öl – bara olika atmosfär.

Grattis på 10-årsdagen, Hyllie!
Vi ser fram emot fler jubileum, fler fester – och ännu fler goda öl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Pilsner.nu