St. Patricks Dag: en festhögtid för alla

by | mar 15, 2024 | 0 comments

När den 17 mars närmar sig förbereder sig världen för att fira St. Patricks Dag, en dag synonymt med irländsk kultur, festligheter och självklart, Guinness. St. Patricks Dag firar den irländska skyddshelgonet, St. Patrick, som tillskrivs att ha fört kristendomen till Irland. Det som började som en religiös festdag har omvandlats till en global hyllning av irländsk arv, komplett med parader, musik, dans och självklart, massor av stout.

Firandet

På St. Patricks Dag höjer miljontals människor runt om i världen ett glas stout för att fira irländsk kultur och arv. Oavsett om det njuts i en livlig pub i Dublin eller en mysig bar halvvägs över jordklotet. Passa på att fira och besöka din närmaste irländska pub eller krog som firar det. St. Patricks Dag-firanden erbjuder förutom öl också traditionell irländsk musik, dans och mat. Från hjärtliga grytor till sodabröd finns det irländska kulinariska läckerheter som passar perfekt till en pint. Jag tipsar också om svensk öl som du kan fira med. 

Historia om St. Patricks Dag

St. Patricks Dag hedrar livet och gärningarna hos St. Patrick, som tros ha dött den 17 mars, 461 e.Kr. Från början firades det som en religiös helgdag, men det utvecklades under århundradena till en hyllning av irländsk kultur och identitet. Dagen har särskild betydelse för irländska diasporan, med samhällen över hela världen som deltar i festligheterna.

Om irish dry stout

Ingen diskussion om St. Patricks Dag skulle vara komplett utan att nämna irländsk stout, särskilt den ikoniska Guinness. Stout, en mörk, rik ölstil, har en lång historia i Irland. Men det var Arthur Guinness som lyfte stouten till global berömmelse när han grundade Guinness-bryggeriet i Dublin 1759.

Den irländska torra stouten, exemplifierad av Guinness, kännetecknas av sin mörka färg, krämiga textur och rostade smakprofil. Det blev populärt både i Irland och utomlands och blev synonymt med irländsk dryckeskultur. Guinness, med sin karakteristiska svarta färg och krämiga skum, har blivit den ultimata symbolen för St. Patricks Dag-firanden över hela världen.

Guinness arv

Guinness är inte bara ett öl; det är en kulturell ikon med en rik historia. Bryggeriets engagemang för kvalitet och tradition har säkerställt dess varaktiga popularitet genom århundradena. Trots sin globala räckvidd förblir Guinness djupt rotad i sitt irländska arv.
Utöver sin kulturella betydelse har Guinness också lämnat sitt avtryck på bryggerivärlden. Dess stout har inspirerat otaliga imitationer och variationer, med bryggerier över hela världen som försöker replikera dess unika smakprofil.

Utöver Guinness så finns det många andra liknande och ännu godare varianter av irish dry stout från Irland. Jag gillar bland annat O’haras och Forged, Irish Stout

Irish Dry Stout i Sverige

I dagens globala bryggerivärld finns det en tydlig trend att skapa välsmakande irländsk dry stout som kan konkurrera med de stora jättarna. I Sverige är denna trend särskilt märkbar, med ett antal bryggerier som tar ledande roller i att utforska och utveckla nya tolkningar av stilen. Med fokus på kvalitet, innovation och lokala smaker har svenska bryggerier skapat många spännande variationer av denna ikoniska ölstil.

Mina tips:

Uppsala Brygghus, Tara. 

Keane Brewing, Valkyrie Irish Stout

This Is How, To Say Sláinte

Nynäshamns Ångbryggeri, Sotholmen Stout

Svartberget, Black Mountain Stout, 2023

Närke Kulturbryggeri, Dubh Linn Stout

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu