Logga Sigtuna Brygghus

Sigtuna Brygghus läggs ner under våren 2024

by | dec 6, 2023 | 0 comments

Jag nåddes av lite rykten i branschen i helgen att Sigtuna Brygghus ska läggas ner. För jävligt på ren svenska att ytterligare ett bryggeri med traditioner i Sverige måste lägga ner och drabbas av bryggeridöden. Jag skriver traditioner för de startade 2005 så de är ett av de tidiga i den Svenska ölboomen vi haft de senaste åren.  Jag är mycket bekymrad över vad som kommer att ske med alla bryggerier i Sverige med tanke på akoholskatter som knäcker producenterna, och de ökade kostnaderna för råvaror och transport.

Jag tog kontakt med deras ägare Galata och fick svaren nedan av informationsansvariga där

/Jonas H

 

”Sedan starten 2005 har vi lagt vårt fulla fokus på att ta fram hantverksmässigt bryggd öl på vår anläggning i Arlandastad. Alltid med samma passion för hantverk och kvalitet. När bryggandet tog fart ordentligt var det i en tid med färre svenska bryggerier och en växande andel hantverksöl på Systembolaget. Idag håller dock ölälskarna lite hårdare i plånboken och konkurrensen har ökat från både fler etablerade mikrobryggerier och storbryggerierna som producerar snarlika ölstilar till en lägre kostnad. Så vi har behövt tänka om.”  

 • Varför har Martin & Servera beslutat att avveckla Sigtuna Brygghus (jag har fått uppgifter om att det är de som lägger ner det)?
  • Det är Galatea, som äger Brygghuset i Sigtuna, som har tagit beslutet att avveckla produktionsanläggningen i Arlandastad. Anledningen är kraftigt ökande kostnader i kombination med en tuffare marknad för hantverksöl de senaste åren.   

 

 • Vet du vilken produktionsvolym ni haft senaste tiden?
  • Den har varierat under åren med en ungefärlig årsvolym runt en miljon liter.

 

 • Kommer det att försöka säljas som företag eller demonteras och säljas i bitar?
  • Produktionen kommer stegvis att flyttas över till utvalda produktionspartners och anläggningen kommer avvecklas när det är klart. Utrustningen kommer vi att sälja på andrahandsmarknaden, förhoppningsvis kan den komma till god nytta för andra bryggerier.

 

 • Hur många anställda är det som påverkas av detta?
  • Brygghuset har 10 anställda som kommer att sluta under 2024. Vi ska hjälpa våra medarbetare på bästa sätt att hitta jobbmöjligheter inom koncernen och vi kommer att stärka produktionsteamet på Galatea med bryggarkompetens för att säkra vår expertis inom hantverksöl, även efter att den egna bryggerianläggningen är nedstängd.

 

 • Vad händer med varumärkena, kommer de att fortsätta att licensbryggas på annat ställe som ni gör med Arboga m fl?
  • Ja, vi har en stark tro på varumärkena och kommer fortsatt att marknadsföra och utveckla dem. Skillnaden framåt är att vi kommer att brygga hos utvalda samarbetsbryggerier, men fortsatt under vårt överinseende. Våra öl kommer att finnas på krogar och systembolag även framöver.

/Informationsansvarig på Galatea

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu