Saison day 2022 – våra favoriter

by | apr 23, 2022 | 0 comments

Lördagen den 23 april 2022, för nionde året i rad, kommer saison att stå i centrum under Saison Day. Bryggare och ölfantaster över hela världen kommer att fira denna unika och breda ölstil genom att njuta av några av deras favoritsaisons. Vi tipsar om våra favoriter. Alla finns inte på Systembolaget. 

Saison Day

Allagash Brewing Company startade Saison Day 2014. Idag fortsätter Allagash att fungera som värdbryggeri för detta årliga evenemang. Ingen enskild person är krediterad för att ha lanserat Saison Day. Bryggare och annan personal på Allagash bestämde helt enkelt att saisons förtjänade en egen dag, och bjöd in några av sina favoritkollegor bryggerier att delta i firandet.

Mer om saison day

Saison 

Källa: Systembolaget

Saison är bondgårdsöl som jäser i hög temperatur med speciella jäststammar. Friskt och torrt öl med en lätt syrlighet, måttlig till tydlig beska och arombild som domineras av ljust bröd och kryddor. Denna ölstil har sitt ursprung på den vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Saison är franska och betyder ”säsong” och redan på 1600-talet bryggdes ett öl under vinter och vår som påminner om vår tids saison.

Säsongsarbete

Ölet var tänkt att hålla över sommaren och fungera som en uppfräschande dryck för de säsongsarbetare, les saisonniers, som var ute på fälten och jobbade med skörden. En saison kunde mycket väl innehålla andra grödor än spannmål och kryddas med det man hade till hands. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier samt även en stallig ton från vildjäststammar, exempelvis brettanomyces, var nog också vanligt förekommande.

Belgisk ale

Färgen är ofta ljus men kan dra mot mörkare brun. Det som dock sätter störst prägel på ölet, och som särskiljer det mest mot övrig belgisk ale, är den aromatiska jästen och jäsningstemperaturen, som kan ligga uppemot 35 grader. Saisonjästen som används ger kryddiga, peppriga aromer. Fruktigheten ligger åt det citrusaktiga, torra hållet, till skillnad från annan belgisk ale vars fruktighet går mot sötma och mogen frukt.

Saison idag

Saison har fått en renässans främst bland mikrobryggarna. Experimentlustan vet inga gränser och det laboreras med kryddor, frukt, bär och olika jäststammar – precis som när ölstilen föddes.

Vad passar till saison?

Saison går bra till många typer av maträtter i och med att ölet varken har överdriven beska eller sötma. Caesarsallad med kyckling, bookmaker toast och bibimbap är några exempel på mat som passar till.

Uppsala
Ghenna

Mauro:

Saison Dupont

 

Tillverkad i Belgien, Flaska 750 ml, 6,5 %, Nr 12539, 65:-

Nyanserad, kryddig smak med inslag av aprikos, kryddnejlika, ljust bröd, torkade örter, honung och apelsin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariska rätter, eller till rätter av fläsk- och lammkött.

Länk

Varför är den din favorit? 

Jag är verkligen en sucker för saisons. En riktigt bra ljus belgisk stil som dricks för sällan. Otrolig med många maträtter och en bra instegsöl för personer som endast dricker lager. Det är en bra start för att hamna i belgoträsket. Just Saison Dupont är stilexemplet på stilen och håller otroligt hög nivå. Finns i olika versioner men den här är riktigt bra. Går också att lagra och får lite mer syra med åren. 

Zwarte Draak

Jonas H

Goose Island, Sofie

 

Tillverkad i USA, 6.50%

”Our sparkling Belgian Style Farmhouse Ale is wine barrel-aged with an abundance of hand-zested orange peel. Spicy white pepper notes contrast the citrus tartness. The light, refreshing, creamy vanilla finish will excite those fond of Champagne. Originally brewed by Belgian farmers to attract the best farm hands, we were inspired to brew an exceptional ale as inviting as the original Belgian Farmhouse ales. Light and effervescent, we named it for our founder’s granddaughter Sofie.”

Länk

Varför är den din favorit? 

En av de bästa som jag druckit är Sofie från Goose Island Beer Co, speciellt om den är lagrad några år. Har fantastiska minnen från att dricka den på plats i Chicago och ta med mig hem årgångslagrad på 75 cl . Dock tycker jag inte att den kommer upp till de höjderna färsk och på liten flaska. Oavsett så har ni möjligheten så prova den någon gång, tror inte ni blir besvikna.

Snakehead IPA

Jonas F

Saison, Bocq

 

Tillverkad i Belgien, Flaska 750 ml, 6,4 %, Nr 1586, 62:90

Fruktig, nyanserad doft med inslag av aprikos, ananas, ljust bröd, örter, honung och citron. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, ljust kött eller som sällskapsdryck eller till rustika rätter av ljust kött, smakrika vegetariska rätter eller till hård-, kitt- eller vitmögelost.

Länk

Varför är den din favorit? 

Det finns många bra, till och med riktigt bra, men favorit är nog ändå Saison 1858 från Du Bocq, den finns i standardsortimentet, den är bra och den är (tycker jag) prisvärd. Att den har en klassisk förpackning är ett plus också.

Naja Hazy IPA

Ulrik

Oppigårds, Saison Naturelle

 

Tillverkad i Sverige, Flaska 750 ml, 6 %, Nr 50076, 53:90

Kryddig smak med inslag av aprikos, kryddnejlika, ljust bröd, honung och mandarin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av ljust kött.

Länk

Varför är den din favorit? 

Jag tycker att Saison Naturelle från Oppigård är Sveriges bästa saison. Ifs har jag inte druckit alla saisoner som bryggs i Sverige, men väldigt många av dom. Saison Naturelle har den perfekta saison-smaken i mitt tycke – torr, kryddigt intryck med härlig fräschör. Mycket bra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu