Ölglas-med-stout

PORTER OCH STOUT Söt porter och stout

by | jan 12, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Söt porter och stout

Söt porter och stout kan få tillsats av laktos

Söt porter och stout har doft och smak av mörk choklad och torkad frukt. Sötman kan komma av laktos, som i cream eller milk stout, då jästen inte kan jäsa denna typ av socker. Sötman kan också komma av att man tillför extra mycket malt, vilket gör att det blir maltsocker kvar efter jäsningen. Även havre kan tillsättas för en fylligare smak, och då brukar det stå oat meal stout på flaskan.

Söt porter och stout är mörkbrun, ibland svart i färgen. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten som används, vilket även ger aromer som mörkt bröd och kaffe. Beskan är måttlig till tydlig.

Porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades stout porter (stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten med mer salter ledde till en torr variant av öl, ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska.

Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”porter” när de närmade sig pubarna med sin last.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Grebbestad, Oyster Stout, 34445, 7 %.
En favorit till mat. Speciellt till ostron men fungerar även till ost, grytor och vilt. Mycket snygg och välsmakande. Snygga rostade toner med en lätt sötma som ligger kvar länge. Grebbestad kan verkligen öl som ska fungera till ostron och skaldjur. Missa inte den här!

Jonas F: 
Northern Exposure, Dark Side Of The Room, 34697, 7,2%.
En baltic porter som fungerar som den är, men också till mat. Smakerna sitter där de ska, mörkt rågbröd, kaffesump, lakrits. En bra öl från ett kul bryggeri.

Jonas H :
Kees Caramel Fudge Nr 83673 11,5 %
Det är ett antal år sedan jag stötte på Brouwerij Kees första gången och att se att de finns på Systembolaget är roligt. Detta är en söt sak och en sötsak att njuta av dock inte för många på en gång. 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu