Topprankad öl och känt bryggeri: Petrus Aged Pale Ale och Brouwerij de Brabandere

by | jan 30, 2024 | 0 comments

Egger original annons

Välkommen Brouwerij de Brabandere till Sverige

Brouwerij de Brabandere har äntligen kommit till Sverige och har en ny importör. Många belgokännare känner till Brouwerij de Brabandere främst genom deras världskända varumärke Petrus som vunnit många stora internationella priser.

Om Brouwerij de Brabandere

Brouwerij de Brabandere är ett belgiskt bryggeri med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1894. Bryggeriet grundades av Adolphe De Brabandere i staden Bavikhove, Belgien. Under åren har bryggeriet genomgått flera generationer och förblivit en familjeägd verksamhet. Bryggeriet är stora på exportmarknaden och har länge exporterat till USA, stora delar av Europa och även Asien.

Sverigebesök

Exportchefen på Brouwerij de Brabandere, Emmanuel Ghesquière, kom på besök till Sverige för att undersöka marknaden, krogarna men också publiken. Schemat var hektiskt men hann med intervju med mig på Pilsner.nu, en digital liveprovning med Diego Ramos på Instagram på diegos_lilla_bodega samt podden Beer Bubbles med CC och Rasmus. Utöver det så höll han populära provningar på Akkurat och Uppsala Ölhall med drygt 20 besökare per gång. Båda provningarna innehöll 7 olika öl från deras sortiment.

Drycken på provningarna:

Bavik Super Wit – en ren och enkel witbier. Låg kryddighet men otroligt fräsch och lättdrucken.

Petrus Blond – en bra blond. Lättdrucken och ren. Inte så kryddig som andra. Relativt lättsam med en lättsam maltkropp. Låg känsla av belgisk jäst och karaktär. Mycket bra matöl som kan fungera till mycket. Bra instegsöl för att upptäcka belgisk öl.

Petrus Tripel – en snäll trippel. Inte så stark eller mäktig. Ren och enkel som påminner om Westmalle Trippel. Fin jästighet och bra bredd på den. Lättdrucken och rena snygga smaker.

Petrus Aged pale ale – En fatlagrad syrlig pale ale. Legat i 24 månader på ekfat. Är grunden för övriga syrliga öl som sedan blandas med andra ölstilar. Herregud så god. Senast jag drack den var 2017. Och den golvade mig redan då. Ren, torr och fantastisk lättsam syrlighet. Otrolig matöl och en ny favorit hos mig. Så elegant.

Petrus BDX – en halvsyrlig oud bruin. Lättsam, elegant och ren. Vinösa toner och trevlig fatlagrad känsla. En bladning av brown ale och deras syrliga öl.

Petrus Red – en halvsöt syrlig körsbärsöl. Inte så söt som många andra i samma stil. Lättsam och fräsch med en djup kropp. Bra balans. Lättdrucken trots 8,5 %

Petrus Chocolate Cherry Nitro Quad – en spännande körsbärs quadrupel som serveras med kväve och får ett lent och vacker skum

Reflektion: Hög nivå och lättsamma produkter som många på provningen uppskattade. Tror detta är bra ingångsprodukter som vill lära sig om belgisk öl. Inte för svårtillgänglig öl utan något för den bredare publiken. Den ölen som stack ut enligt mig och många var Petrus Aged Pale. Ren och läcker. Ny husöl för mig.

Petrus Aged Pale

Petrus Aged Pale vann världens bästa suröl 2023 på World beer awards. Petrus Aged Pale är den udda fågeln bland foeder-öl (foeder är en eggformad träfat för öl, 600 liter), som traditionellt sett tenderar att anta en rödaktig eller mörkbrun färg i glaset. Det här ölet, bryggt med endast ljus malt, anses allmänt vara en av de bästa trä-mogna ljusa ale-öl.

Petrus Aged Pale har en tydligt skarp, torr och lätt syrlig smak. Det tillbringar 18 till 24 månader på att mogna i gigantiska ekfoedrar innan det kommer ut på marknaden.

Det är tack vare ansträngningarna från den nu avlidna brittiska ölgurun Michael Jackson som ölet som rinner ner i ditt glas fortfarande är helt rent och orört. Jackson namngav även det och var så förtjust i det att han själv sålde det till amerikanska ölklubbar.

Petrus Aged Pale har blivit ett referensöl för suröl-stilen. Den fungerar också som en moderöl för färska, nyligen sura och söta samt sura blandöl. Sedan 1970-talet har bryggeriet De Brabandere specialiserat sig på foeder-öl och har successivt byggt upp sitt sortiment.

Historia

Bryggeriet startades som en mindre anläggning och specialiserade sig på att brygga öl i den belgiska traditionen. Genom åren har de genomgått expansion och moderniseringar för att möta den ökande efterfrågan på sina produkter. Trots förändringar och framsteg har de behållit sitt engagemang för att producera kvalitetsöl och bevara de traditionella bryggningsmetoderna.

Vision

Brouwerij de Brabandere har som vision att vara en ledande aktör inom den belgiska ölindustrin och fortsätta att erbjuda högkvalitativa och autentiska belgiska öl. De strävar efter att bevara och föra vidare den belgiska öltraditionen samtidigt som de experimenterar och innovativt utforskar nya smaker för att möta dagens krav och smakpreferenser. All dryck ska vara lättdrucken och passad till att möta en bredare målgrupp.

Ölsortiment

Brouwerij de Brabandere erbjuder ett brett utbud av ölsorter som representerar olika stilar inom den belgiska öltraditionen. Sortimentet kan du hitta på välsorterade ölkrogar i Sverige. Här är några av deras mest kända ölsorter:

  • Petrus-serien: En serie öl som inkluderar Petrus Blond, Petrus Aged Pale, och andra varianter. Dessa öl är kända för sina komplexa smaker och balanserade karaktärer.
  • Bavik-serien: Brouwerij de Brabandere producerar också Bavik Premium Pilsner, en traditionell belgisk pilsner med en fräsch och krispig smak.
  • Kwaremont: En stark ale som har fått sitt namn från Oude Kwaremont, en känd klättring i Flandern. Ölet är designat för att ge energi åt cyklister och är känt för sin fyllighet och kraftiga karaktär.
  • Wittekerke: En lätt och fruktig belgisk veteöl som är populär för sin uppfriskande smak, särskilt under varma dagar.
Egger original annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu