Oppigårds Inwit

av | jun 3, 2010 | 2 Kommentarer

St Eriks Ljus Lager

2009 vann Peter Högström SM i hembryggd öl med detta recept på en wit. Juryns motivering var : ” Förföriskt blek med livligt skum och härligmousse. Mild, ren doft av fräschcitrus. Lätt elegant typriktig smak som ger sommarlängtan.” Jag skulle vilja fått prova originalreceptet eller rättare sagt originalbryggningen på denna eftersom jag inte riktigt håller med i motiveringen när jag dricker detta öl.

När man häller upp ölen har den en fin kompakt skumkrona som dock faller ihop snabbt och bildas ett tunt tunt skumdis på toppen av ölen. Ölen i sig är kraftigt grumlig med en gulvit färg.  Doften har drag av koriander, apelsin/citron samt en lätt doft av tvål som antagligen kommer från vetemalten. Smakmässigt är den otrolikt trevlig i mousse och kropp när man tar in den i munnen men dessvärre faller den snabbt och blir platt och tråkig med en oangenäm beska med klara metalliska drag. 

Nä den här är inte som jag tycker att en wit med ”typriktig smak” ska vara. Undrar vad som skett i uppskalningen av receptet. Synd, jag hoppades mycket på den här som en bra sommarprodukt i år. Kan som parentes säga att när den stod och blev varmare i glaset doftaden bara syntetisk citron precis som en Radler i tyskland.

OM oss

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Gyllenbock

  Drack en Inwit ikväll och kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var jag kände i doften, men sedan kom jag på det. Precis som du skrev, nämligen ”Radler”. Väldigt liknande citrondoft.

  Svara
 2. woot

  ..jag tänkte…jag tar 4 i stället för 2, detta verkar lovande!
  ..kyler, doftar, smakar…besviken
  korta versionen, det jag fick i mina flaskor kan inte ha mycket med ”prisvinnaren” att göra, den är blek.
  besviken, lurad…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu