I hjärtat av London, bland de ikoniska järnvägsvalven i Bermondsey, ligger Anspach & Hobday, ett bryggeri som på drygt tio år har vuxit från ett Kickstarter-projekt till en av de mest spännande bryggerierna i Storbritannien. Grundarna Paul Anspach och Jack Hobday startade med en vision om att kombinera klassiska öltraditioner med en modern finess. Dagens succé har lett till att bryggeriet jobbar nonstop för att möta efterfrågan. Den 11/4 lanseras deras populära London Black nitro porter i Sverige.
I slutet av januari besökte jag bryggeriet tillsammans med importören AMKA för att lära mig mer om både bryggeriet och London Black. Det blev ett kort men intensivt besök där jag fick förståelse för utmaningarna med nitroburkar och hur London Black har vuxit i popularitet de senaste åren.
Anspach & Hobday
Anspach & Hobday grundades 2013 av vännerna Paul Anspach och Jack Hobday, som delade ett intresse för öl. De började som många andra hantverksbryggare, med småskalig hembryggning och en dröm om att skapa något eget. Just hembryggningsintresset kom från en universitetsprofessor som tipsade om att brygga hemma för att spara lite pengar. För att starta deras bryggeripub, The Arch House på Bermondsey Beer Mile, startade de en Kickstarter-kampanj som gav dem pengarna för att förverkliga idén.
Från början fokuserade de på klassiska brittiska ölstilar. En av deras första öl, The Porter, blev en signaturöl som hyllade Londons historiska portertradition. Med tiden utökade de sin portfölj och experimenterade med olika stilar, från bitters till suröl.
– Vi är en del av Londons bryggarhistoria, men vi vill också föra den vidare, säger Jack Hobday.
Bryggeriet växer
Från småskalig bryggning med lokala kunder på Bermondsey Beer Mile har Anspach & Hobday vuxit. Efter några år växte de ur sitt lilla utrymme. 2020 öppnade de en större produktionsanläggning i Croydon. Dagens större produktionsanläggning hjälper dom att möta den succéartade efterfrågan idag. Deras öl finns på pubar och barer över hela Storbritannien. Idag har dom 300 st fasta ölkranar bara bland Londons ölbarer.
Ett av deras största genombrott kom 2021 med lanseringen av London Black Nitro Porter, en modern nitroporter som snabbt blev ett hantverksalternativ till Guinness på brittiska pubar. Ölet blev en succé och har varit en viktig del av bryggeriets tillväxt.
Idag fortsätter Anspach & Hobday att utvecklas, med ett starkt fokus på kvalitet, tradition och innovation. De har behållit sin närvaro på Bermondsey Beer Mile med sitt taphouse. Deras export växer ständigt och når allt fler delar av Europa.

Bermondsey Beer Mile
Bermondsey Beer Mile är en samling bryggeribarer och bottle shops längs en rad antika järnvägsvalv i London. Trots namnet är sträckan numera närmare två miles lång. Gemensamt för ställena är att de har öppet ungefär samtidigt på lördagseftermiddagar, vilket gör det perfekt för en ölvandring – om man hittar rätt, vill säga.
The Arch House längs Bermondsey Beer Mile och är både bryggeri, taproom och bottle shop, där de brygger öl med blandfermentering – en process där ölet lagras på fat innehållande en mikroflora av jäst och bakterier, som tillsammans skapar den önskade syrligheten över tid. Här kan besökare prova ölen på plats eller köpa med sig hem. Arch House är öppet torsdag till söndag och har blivit en viktig del av Bermondseys ölbarer.

London Black – en utmanare till Guinness
London Black är en öl med djupa choklad- och kaffenoter, låg beska och en torr avslutning. Den ligger på 4,4 %, vilket gör den till en perfekt öl man kan dricka flera av. Bland Anspach & Hobdays många öl har London Black blivit en riktig framgångssaga. Det är en mörk, krämig och lättdrucken porter med en len munkänsla, tack vare nitrotekniken som ger den ett tätt, krämigt skum. Den har ofta kallats ett hantverksalternativ till Guinness och har i London gett pubarna ett oberoende alternativ till jätten Guinness.
– Vi ville skapa en nitroporter som hade samma mjuka känsla, men mer smak och karaktär, säger Paul Anspach.
Från London till Sverige
Äntligen kommer London Black till den svenska marknaden både på Systembolaget och krogar. Inför lanseringen har bryggeriet förberett en stor produktion – runt 18 000 burkar och fat ska fyllas och skickas till Sverige. Anspach & Hobday lanserar sin London Black Nitro Porter i Sverige med två premiärevent. Grundarna Paul Anspach och Jack Hobday kommer och besöker Sverige och kommer att finnas både i Stockholm och Göteborg.
Stockholm (Akkurat, 20 mars kl. 16-21) – Förutom Paul och Jack kommer även London Black samt andra fatöl och Cask Ales från bryggeriet att finnas på plats.
Göteborg (Haket, 21 mars) – Ölpölen arrangerar ett event med Paul och Jack som berättar om bryggeriets resa och succén bakom London Black. De tar även med sig Cask Ales. Besökarna får möjlighet att ställa frågor och prova ölen.
Champion IPA
Anspach & Hobday fortsätter att imponera, inte bara med sin succéöl London Black utan även med The IPA, som nyligen har vunnit Champion IPA och silver i den prestigefyllda CAMRA Champion Beer of Britain-tävlingen. Detta är första gången på 33 år som ett bryggeri i London har nått finalen för Supreme Champion, vilket bryter en lång torka sedan 1991.
Champion Beer of Britain är en av världens mest prestigefyllda öltävlingar, där bryggare får chansen att stå i rampljuset efter en rigorös bedömningsprocess som sträcker sig över två år. Nomineringar kommer från CAMRA-medlemmar och smakpaneler, följt av regionala tävlingar, och allt avgörs genom strikt blindtestning.
Domarna beskrev The IPA (6% ABV) som ”en fantastisk fruktig New World IPA” med aromer av citrus och tropisk frukt. Smaken speglar doften, där en utvecklande bitterhet balanseras perfekt av beskan och leder till en torr, kryddig avslutning. ”Begärlig för att vara en sexprocentig öl.”

Framtiden för Anspach & Hobday
Med en framgångsrik lansering i Sverige hoppas Anspach & Hobday att fler av deras öl ska hitta hit. De har en bred portfölj av öl, från klassiska bitters till experimentella suröl, och framtiden ser ljus ut.
– Vi älskar att experimentera, och vi har några riktigt spännande saker på gång, säger Jack Hobday.
Verkar som att släppet är uppskjutet? Finns ingen listning den 21/3 -25 längre…
Det stämmer. Den skulle komma 21/3 och det är därför bryggarna skulle just hälsa på där. Men pga ett fel i tullen så blir den förskjuten, vet inte exakt nytt datum men så fort jag vet det så kommer det ut
Hej, Nytt datum för lansering är 11/4!