Krakow – Del 2

by | nov 4, 2013 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

 

Jag hade under natten (jag vaknade och blev sugen) provat igenom ett antal öl som jag köpt i en lokal sprit-butik under parollen : ”Lokal micros”. Det var väl sådär lyckat med att de förstod vad jag menade, men vissa av dem var i alla fall från någorlunda små bryggerier……

 

krakow_1

Var väl ingen av ovanstående som man kan anse vara något att höja till skyarna, även om Cornelius porter var rätt bra men så fruktansvärt söt så att man fick en mindre socker-chock när man drack den. Bestämde mig för att somna om och samla kraft.

 

Efter att ha sovit gott och länge efter att ha konsumerat öl i hotellrummets bubbelbad, inser jag att jag missat frukosten. Rakt över gatan låg den beryktade ’Svensk-baren’ Svenssons som sålde korvar och annat till hugade turister. Trots mitt sug efter fett och salt så stålsatte jag mig och frukosten intogs istället på en Sub-Way där jag lyckades beställa någon form av Kött-surprise all-in baguette, som innehöll så gott som allt utom tomat. Massor av chipotlesås och jalapeno gjorde att jag insåg att det var dags att börja utforska ölutbudet i Krakow igen.

 

Hamnade till en början på en massa lokala ställen som inte gav så mycket mer än olika former av ’stor stark’, ofta i form av en Tyskie eller olika varianter av Zywiec.

TYSK_ZWY

 

Så småningom kom jag dit jag hade planerat nämligen BeerGallery Dominikánska. Det skulle vara det ställe i Krakow som har mest inhemsk öl i sitt sortiment, över 200 olika påstods det. Jag var först på plats när de öppnade och det var bara en som jobbade där då. Det som jag reagerade lite på var att det största ölstället som det här var, var det ställe där de var sämst på engelska. Överallt från små hål i väggen (ja inte den kombinerade kinesiska-polska restaurangen jag hittade i en gränd på en bakgata då) till spritbutiker var de bra på engelska, utom just här. Nåväl hon gjorde sitt bästa och med lite kroppsspråk så ordnade det sig. Provade igenom 11 olika sorter, varav merparten på fat.

krakow_topp

 

Man kan här nämna Cornelius Grapefruit som är en veteöl med massor av blod-grapefruktsmak i. Alltså den var för söt men annars var den skitrolig och bra faktiskt. Tänk er en modern Amerikansk IPA med massor av tropiska frukter och grapefrukt i, men helt utan beska och lite veteöls-smak i ……
Den sålde riktigt bra märkte man också, eftersom nästan någon i alla sällskap som kom när jag satt där tog en sådan. Det var merpart män som köpte den också. Nåväl stärkt av det faktum att jag ville vidga vyerna ännu mer beställde jag även in Cornelius bananveteöl.

banan

För många år sedan drack jag en lambic med banansmak i Bryssel och det är bland det vidrigaste jag druckit. Då provade jag också en lambic med ananas och hällde även ihop dem i tanke att göra en pina-colada-geuze…. men inget av det i Bryssel vad drickbart. Den här banan-veteölen var mycket bättre, men det är ändå inte kul att dricka något som smakar massor av övermogen banan med en veteölstvist på. Nä akta er för den.

Avslutade mitt besök i Krakow med en positiv överraskning och det var en dunkel Ksiazece Ciemne Lagodne från Kompania Piwowarska som ägs av SABMiller. Helt klart en av de bättre polackerna jag provade. Den var inte alls så söt som merparten av de andra inhemska ölen.

Ksiazece

Jag rekommenderar en helg eller liknande i Krakow. Det är en mycket vacker stad med bra mat och det är billigt där. På belgobaren jag var på (Krakow – del 1) låg vanliga belgare på 33 cl flaska på ett pris av ca 35 sek. De hade fyra kylskåp fulla med olika sorter och det var en rad per sort. På BeerGalley kostade alla polska flasköl 50 cl ca 23 sek. Jag blev uppkörd på torget i en turistfälla och betalade 28 sek för 50 cl mörk öl, medans det på nästa krog  kostade 9 sek för 50 cl ljus öl. Maten är också billigt det enda som var ’dyrt’ där var vin. Det var nästan svenska priser på det.

Så har ni några dagar över, flyg ner det är helt klart värt det !

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu